Fasanön – ägs av både Spanien och Frankrike

Fasanön – ägs av både Spanien och Frankrike

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
I Baskien rinner floden Bidasoa som löper ut i Bicayabukten mellan den spanska staden Honraddibia och den franska staden Hendaye. Följer man floden, fem kilometer inåt i landet, nära staden Irun, ligger en liten obebodd ö som på spanska kallas Fasanön. Denna ö har en ovanlig status, den är nämligen ett kondominum och tillhör både Spanien och Frankrike. Det gemensamma ägandeskapet fördelas så att de två länderna äger ön sex månader var åt gången, så ägandeskapet byts alltså två gånger om året. Detta sker nästa gång i juni, då ön blir fransk, och därefter i januari, då ön blir spansk, osv. När suveräniteten officiellt lämnas över till det andra landet möts representanter för de båda länderna på ön och det hålls en ceremoni med bland annat hymner och honnörer.
 

En fredssymbol

Île de l’hôpital, Sjukhusön, är vad ön kallas i Frankrike medan den på spanska heter den Isla de los Faisanes, Fasanön. Ingen vet säkert varifrån namnen kommit men säkert är att det varken kommer från sjukhus eller fasaner, för ingetdera finns på ön. På baskiska kallas ön Konpantzia. Detta namn kommer från de möten som en gång i tiden hölls på ön.
 
Det viktigaste mötet på ön var när Pyreneiska freden skrevs under. Det var det avtal som 1959 avslutade det spansk-franska kriget, som var en följd av det Trettioåriga kriget. Det var Filip IV av Spanien och Ludvig XIV av Frankrike som möttes på ön och skrev under fredsavtalet. Mitt på ön finns i dag en staty med en inskription som markerar just denna händelse. Innan det nämnda mötet var det ingen som ägde men ägandeförhållandena skrevs alltså in i avtalet som en symbol för fred och samarbete.
 
Sedan dess har ön används till utbyte av fångar och prinsessor som var redo att gifta sig. Det är dock länge sedan som någon fånge eller blivande brud satt sin fot på ön. Det är nämligen bara ett fåtal personer som har fått tillstånd att besöka ön. En av dessa har varit författaren Victor Hugo. Han besökte ön 1843 och han ska ha sagt att han bara sett tre änder på ön, som säkert satts av på ön för att spela rollen som fasaner.
 

Världens minsta och äldsta kondominum

Ön är för stunden 2 000 m2. Storleken varierar beroende på vattenståndet i floden, som ibland är så lågt att det går att gå de 50 metrarna ut till ön, från bägge sidor. Det är alltså lätt att ta sig över, men det är faktiskt förbjudet. Det är bara soldater från de två ländernas flottor vid San Sebastián respektive Bayonne som har tillträde – observera under de sex månader som ön tillhör respektive land.
 
Fasanön är världens minsta kondominum och troligtvis även det äldsta. Sedan år 1659 har suveräniteten överlämnats från det ena landet till det andra fler än 700 gånger och under alla dessa år och fortsättningsvis ligger ön där som en tydlig om än underlig symbol på freden mellan de två länderna.
 
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco