Om vi skiljer mellan begreppen hot och risk är hotet för n terroristattack på spansk mark absolut aktuellt. Men risken är liten. Så värderar terroristexperter det. Risken för att en invånare dödas i en trafikolycka är större än att denne dör i en terroristattack. Men det har kostat resurser och varit en lång väg för att komma dit där vi är idag. Västvärlden skakades om ordentligt vid terroristattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. Och vi fick se det ännu en gång den 11 april 2004, då tågen bombades i Madrid, och året därefter det när terrorismen drabbade Londons tunnelbana. Men sedan dess har det inte vara några större terroristattacker i Europa eller USA. Det internationella polisarbetet har fungerat bra. Alla västländers spaningstjänster samarbetar i kampen mot den extremistiska och religiösa terrorismen. Alla tips, analyser, misstankar, spår, avlyssningar och övervakningar delas härs som tvärs över landsgränserna. Och det ger resultat. Så bra resultat att de extrema grupperna i västvärlden idag inte värderas ha någon operativ plattform, utan istället bara en så liten kapacitet att det räcker till individuella, sporadiska angrepp, och i stället arrangerar angrepp i Afrika och i öst.
Trots det pågår det en stor upptrappning inom antiterrorism, speciellt i länder där hoten och riskerna för terroristattacker trots allt är aktuella. Ett av dessa länder är Spanien.
Spanien mycket mer utsatt
Sedan det förfärliga angreppet på tågen i Madrid, när 199 människor miste livet och fler än 1 000 personer miste armar, ben, syn eller hörsel, har den spanska underrättelsetjänsten fått en helt ny form av prioriteringar än tidigare.
”En helt ny antiterroriststyrka (CNCA) etablerades sommaren 2004 i kölvattnen av terroristattackerna mot tågen i Madrid. Då bestod enheten av 36 noga utvalda personer från Nationalpolisen, Guardia Civil och militären. I dag är enheten fem gånger så stor på bemannings- och budgetsidan, och utgör en nära integrerad del av hela landets polisarbete”.
Orden kommer från Manuel Marlasca, som är journalist och tv-stationen La Sextas expert inom polis- och antiterrorismarbete. Han har, som en av de få, insyn i polisens och CNCA:s arbete.
”Spanien lever nästan konstant i farozonens nivå 2 för en terroristattack. Nivåerna går från noll till fyra. Det innebär att myndigheterna är i konstant alarmberedskap. Men det innebär inte fler poliser eller militärer på flygplatser eller andra strategiska platser, än vad som är normalt. Men man har sina förhållningsregler – på alla ställen, hela tiden”, förklarar den spanska journalisten. Han betecknar inte dagens situation som värre än tidigare, för Spanien har levt med rädslan för terrorism i flera år.
”ETA har sedan mitten av 1970-talet dödat över 800 människor och alltid orsakat rädsla i samhället. Rädslan för de nya islamistiska terroristgrupperna är inte större men naturligtvis skapar det rädsla när de tydligt förmedlar att deras mål är att träffa Spanien”, säger han.
Och man behöver inte gräva djup i historien för att hitta svar på varför. Spanien var ytterst aktivt i Irakkriget och tittar man längre tillbaka i historien låg hela den södra delen av Spanien i arabiska händer.
”För första gången någonsin har de islamistiska terroristerna skicka ut hot på spanska om att Spanien ska återerövras. Det är bland annat därför som vi befinner oss på nivå 2 för terroristattacker”, avslutar Manuel Marlasca.
Bomben i Leganés
Det är svårt att få kontakt med den spanska underrättelsetjänsten. Den spanska radiostationen COPE fick dock för några månader sedan en intervju med José Luis Serrano som är chefstrateg för den speciella antiterroristgruppen CNCA. Han sover mycket bättre om natten nu för tiden än förr. Det internationella antiterroristsamarbetet är effektivt och ingen terroristgrupp har idag en operativ plattform i Spanien eller i övriga Europa, försäkrar han.
”Risken för en ny 11 mars i Spanien är minimal. Men rädslan finns ju alltid. För mig är det en rädsla av att ha översett någonting i vårt arbete”, berättar José Luis Serrano, som har varit med i CNCA sedan starten 2004.
”Vår svaga punkt heter Al Andalus (Sydspanien), som de islamistiska terroristgrupperna ser som deras territorium. Vi vet att det finns grupperingar av terroristgrupper i Nordamerika och att de har medel med vilka de kan göra skada. Därför är och ska vi alltid vara uppmärksamma och förberedda”, berättar den spanska underrättelsetjänstemannen och tillägger: ”De gripanden som vi gjorde i Andalusien och Madrid under 2014 visar tydligt att förmodade terrorister försöker att etablera någonting i landet. Men gripandena visar också att vi gör ett ordentligt arbete. Även de minsta tecken följs upp och ger resultat.”
Det är nu mer än tio år sedan de hemska angreppen på tågen i Madrig lamslog landet. Det är också mer än tio år sedan den alvarliga terroristhandlingen ägde rum, eller kanske rättare sagt, skulle ha ägt rum. ”Vi var en grupp terrorister på spåren. Vi viste att de höll till i Leganés (förort till Madrid), där de även hade sprängämnen liggande. Vi var på väg in i lägenheten när de valde att spränga den i luften. De fyra terroristerna dog. Det gjorde dessvärre även våra egna mannar”, berättar den spanska underrättelsetjänstemannen, som i gengäld är glad över att det tillsvidare har varit det sista terroristattentatet på spansk mark.
I CNCA upplevs begränsad optimism inför framtiden. Men det kommer alltig att finnas en eller annan form av terrorism i världen. Får vi bukt med den islamistiska terrorismen kommer der bara en ny. Kanske ekologisk terrorism, vari extremister är beredda att slå ihjäl andra för en bättre miljö och färre klimatförändringar.