Solglasögon: Kinesiskt hantverk med sex-appeal och ”coolhet”

Solglasögon: Kinesiskt hantverk med sex-appeal och ”coolhet”

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
solbriller
De mörka glasögonen som vi alla tycker om att ta fram så snart solens strålar tränger igenom molnen är mer än bara ett skydd för ögonen. Det är också en accessoar som ger personen som bär dem en image och någonting av mystik. I dag finns det otaliga solglasögon, och kopior med klistermärken som ”Made in China” har gjort Ray-Ban looken till vardagsmat. Att Kina är stortillverkare av solglasögon kanske är helt rätt, för det var nämligen där som idén uppstod.

Audrey Hepburn, James Dean och Tom Cruise. Tre skådespelare som alla har bidragit till att prägla vår uppfattning av solglasögonens betydelse och statur. I Breakfast at Tiffany’s visar Hepburn hur de stora mörka solglasögonen är varje New York-kvinnas bästa vän och i Top Gun gör Tom Cruise pilotglasögonen till ett ”måste ha”, och stilen har fått närmast en kultstatus. I dag är det speciellt James Dean-stilen som dominerar och Ray-Bans sportiga Wayfarers finns i alla färger och stilar – vari solglasögon med reflekterande glas i rött, gult, grönt och blått är några av de mer moderna modellerna.

Vanessa Brown, professor i konst och design vid Nottingham Trent University, har forskat i vad det är som gör att vi tycker så mycket om de mörka glasögonen. Hon har identifierat tre vetenskapliga orsaker till varför vi anser att vi är mer attraktiva med solglasögon.

Solglasögon innebär skönhet, mystik och spänning

En felfri look. Det är enligt Brown den första orsaken till att solglasögonen snabbt åker på när vi går ut genom dörren. ”Det finns många studier som visar på att vår uppfattning av skönhet hör ihop med ett symetriskt ansikte, och solglasögon ger ofta ett mer markerat ansikte, döljer de små ’felen’ kring ögonen och de lite skeva linjerna.” Så säger hon till Science of US i en intervju kring hennes bok om ämnet Cool Shades, som kom ut i februari.

Den andra orsaken är att vi får en gnutta, en ”touch”, av mystik, över oss när de mörka glasögonen döljer våra ögon. ”Många av de slutsatser som vi snabbt fattar kring en annan människa uppstår genom att vi ser dem i ögonen. Ögonen innehåller mycket information och betraktas därför som en källa till sårbarhet som avslöjar våra känslor”, förklarar Vanessa Brown och poängterar: ”En person som bär solglasögon känner sig därför ofta mer självsäker och osårbar. En ny studie från Psychological Science visar även på att personer som bär solglasögon i högre grad skapar en illusion om att man är mer anonym och oigenkännlig.” Av samma orsak spelar ofta pokerspelare och idrottare med solglasögon.

Dessutom ökar solglasögonen den sexuella attraktionen eftersom man inte direkt kan tolka vad motparten känner, vilket för en person mer spännande.

Sist men inte minst har solglasögonen en historisk kontext som gör att de kopplas ihop med glamour och spänning. Omkring år 1920 introducerades solglasögonen på marknaden i västvärlden men det skulle dröja ett par årtionden innan användandet av dem tog fart. Solglasögonen användes nämligen först i samband med utövande av riskidrottsgrenar i vatten och snö, samt senare i luftsport, därav kopplingen till fara och spänning.

Glamourstatusen däremot skapades genom kändisars kamp för anonymitet, menar Brown:

”Inom loppet av 1950- och 1960-talet började Hollywoodstjärnorna att bära solglasögon för att undvika att bli igenkända när de var ute, eller för att skydda sig mot paparazzofotografernas kraftiga kamerablixtrar, som exploderade som ljusglimtar i ansiktet.”

Att solglasögonen blev en accessoar beror dock först och främst på filmvärlden, vari de tre tidigare nämnda skådespelarna, bland många andra, har varit med och bidragit till att skapa denna status och sex-appeal.

Från dammiga kristallglas och kinesiska domstolar till Hollywood

Nutidens solglasögon har mycket lite gemensamt med dåtidens mörka kristallglasögon som uppfanns i Kina. Men det finns trots det en del likheter. På 1300-talet uppfanns de första solglasögonen med syfte att skydda ögonen från solens strålar. Ramen var formad så att glasögonen satt över och hölls upp av näsbenet, samt glaset var gjort av mörk kristall. Och glasögonen tillverkades bara till den mycket välbärgade överklassen. Syftet var att lindra ögonen och dölja känslor. Två funktioner som även dagens solglasögon uppfyller. Senare användes kristallglasögonen av kinesiska domare för att dölja eventuella ansiktsuttryck i samband med rättegångar och utfrågningar av anklagade. Lite som pokerspelares användande av mörka glasögon för att dölja känslor och uttryck. Omkring 1430, i Italien, uppfann man de första mörka synkorrigerande glasögonen – dock inspirerade av kineserna. Men det skulle dröja till 1600-talet innan man fick upp ögonen för den gynnsamma effekten som mörka glasögon även kunde ha för äldre människor.

Under 1700-talet började den engelska optikern och uppfinnaren James Ayscough att experimentera med grönt och blått glas, då det skulle hjälpa synproblem. Och det blev startskottet för de solglasögon som vi känner till i dag. På 1930-talet fick optikerföretaget Bausch & Lomb i uppgift av det amerikanska flygvapnet att uppfinna ett par glasögon som effektivt kunde skydda piloternas ögon mot solens strålar i de högre luftlagren. De var specialister på glasögon med mörkgrön färg, som absorberar ljuset genom de gula elementen i färgspektret. Det blev början på pilotglasögonen. Bara några år senare uppfanns Polaroidfiltret av Edwin H. Land, vilket gjorde det möjligt att sätta ett skyddande UV-filter på glasögonen. Och det, att solglasögonen fick en hälsofrämjande funktion, gjorde dem eftertraktade både i samband med sjukdomar, komfort och mode. Och 1936 släppte Bausch & Lomb, företaget bakom märket Ray-Ban, deras största modesuccé någonsin – de så kallade anti-glare aviator glasses – senare kända som Ray-Ban aviator sunglasses.

På 1960-talet lanserade solglasögontillverkaren Foster Grant en välarbetad kampanj med en bild av Carroll Baker med jingeln ”Isn’t that Carroll Baker behind those Foster Grant”. Den blev populär och gjorde solglasögonen till en eftertraktad modeaccessoar i väst.

I dag är solglasögonen fortfarande en stor del av Hollywoodstjärnornas identitet. Personligheter som Lady Gaga och Johnny Depp har med deras ofta excentriska solglasögonlook bidragit till 2000-talets historia om världens mest populära accessoar. Och precis som de klassiska filmerna, är solglasögonen också omgivna av glamour, spänning och mystik, och det är kanske just därför som de mörka solglasögonen aldrig blir omoderna.

Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco