Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. Enligt Cancerfonden drabbas mellan 30 000 och 35 000 personer årligen. Men vad är riskerna och vad ska du vara särskilt uppmärksam på?

Låt oss på en gång fastslå att vanlig hudcancer inte är en livshotande sjukdom som den mycket farligare hudsjukdomen malignt melanom. Det är emellertid viktigt att du reagerar snabbt om du märker hudförändringar som kan indikera hudcancer. Obehandlad hudcancer sprider sig i den omgivande vävnaden och i sällsynta fall också mycket snabbt. Hudcancer kan samtidigt täcka ett mycket större område än vad som kan ses på hudytan. Hudcancer är särskilt proble-matisk om man får den i ansiktet, eftersom det kan vara mycket besvärligt för den person som drabbas.
 

Varför får du hudcancer?

Det finns olika faktorer som spelar roll för att utveckla hudcancer. Risken att utveckla sjukdomen ökar med åldern. Den största riskfaktorn solens ultravioletta strålar. Därför framträder hudcancer ofta i de områden där kroppen har blivit utsatt för mest sol, såsom i ansikte och på händer. En annan faktor är hudens naturliga pigment. Personer som är ljusa i hu-den är mer utsatta än de personer som är mörka i huden.
 

Vilka symptom ska du vara särskilt uppmärksam på?

Ett mindre sår som inte läker eller en hudförändring ett tecken som ska tas på allvar. Forskning visar att ju tidigare du får behandling desto bättre är utsikterna för att minska risken för återfall.
De tecken du behöver vara särskilt uppmärksam på och inte ignorera är bland annat:
• Sår på huden som inte läker.
• Röda, fjällande förändringar som inte försvinner.
• Kupolformad knopp/förändring.
Om du märker några av dessa hudförändringar är det viktigt att du kontaktar en läkare.
 

Den mest effektiva behandlingen mot hudcancer

Det finns många sätt att behandla hudcancer på, bland annat genom att skrapa, frysa och med kräm. Metoderna kan särskilt användas för hudcancer med låg risk som inte sitter i ansiktet. Sitter hudcancern emellertid i ansiktet är en av de bästa behandlingsmetoderna Mohs kirurgi, som är en vävnadsbesparande metod för att ta bort hudcancer. Vid Mohs kirurgi undersöks vävnaden medan operationen äger rum och läkaren tar därför inte bort vävnad i onödan. Samtidigt säkerställs att hudcancern är helt borta och patienter undviker att opereras flera gånger. Mohs kirurgi har det lägsta anta-let återfall efter genomförd operation och ger ett optimalt kosmetiskt resultat.
 
 
 
Logo v5 dark retina
 
Hudcancerkliniken i Sverige är en av de få kliniker som erbjuder behandling med Mohs kirurgi.
Du kan läsa mer om hudcancer och Mohs kirurgi på www.hudcancerkliniken.se  
 
 
 
 
Av Hudcancerkliniken.se

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.