Hemligheten till att slippa ryggvärk

Hemligheten till att slippa ryggvärk

Här är ett häpnadsväckande fakta: ca 95 procent av det läkande arbetet jag gör hos Centro Sanum handlar om ryggvärk. Smärta i nacke och skuldror, vilket också kan kopplas till spänningshuvudvärk, smärta i armarna, avdomningar i fingrarna samt oförmögenhet att vrida huvudet eller lyfta armarna utan smärta (kan du inte se över din egen axel när du backar med bilen så har du ett problem!).

Smärta i nedre delen av ryggen kan å sin sida leda till smärta som ilar ned i benen, knä- och ankelbesvär, kramper och sendrag.
 
Det finns ingenting värre än att ha konstant ont. Det påverkar din sömn, ditt humör och din vardag. Läkarna ger smärtstillande, muskelavslappnande och ibland steroidinjektioner för att du ska kunna hantera smärtan, men i verkligheten fungerar det sällan. Som bäst kan sådana behandlingar maskera ett ännu större problem.
 
I minst åtta av tio fall beror ovan beskrivna smärtor på dålig hållning. Sitta framför datorn, vara framåtböjd och titta på din telefon eller surfplatta, säcka ihop i soffan, sova på en gammal madrass i sängen – detta är bara några exempel på saker som kan orsaka ryggsmärtor. Många gånger är de också dåliga vanor som du gått med i många år.
 
Som rubrik till denna artikel har jag val ”Hemligheten…”, varför?
 
Jo, för att DU kan stoppa smärtan samt förebygga att den uppstår igen. Och det är inte svårt! Du behöver inte spendera tre timmar varje dag på gymmet eller gå 3 000 Fitbit-steg (även om att träning och hälsosam mat onekligen hjälper!).
 
Det finns en huvudmuskel i din kropp som kontrollerar din hållning. Detta är en bålmuskel som heter Psoas (googla den) och denna hjälper till att stötta nedre delen av ryggen och därmed hela din hållning!
 
Var finns den? Bakom dina magmuskler och den förbinder dina höfter med nedre delen av ryggraden.
 
Du behöver inte bygga upp ett sexpack till magmuskler på gymmet då vi alla har en fungerande psoas (även om stark bålmuskulatur är bättre för dig), du behöver bara hålla den aktiv.
 
Gå inte i fällan att dra bak axlarna som vi fick lära oss när vi var barn. Tillåt bara nacke, axlar, stora sätesmuskeln och knän att slappna av… att aktivera din psoas kommer göra ALLT arbete för dig.
 
Varför ska man då slappna av i de andra musklerna? Prova att kasta boll med axlarna bakåt och nedåt eller testa att slå en golf- eller tennisboll med dina skuldror eller höfter låsta. Våra kroppar är designade till att fungera med alla våra muskler redo att arbeta (dvs. i vila) i en bra hållning, dvs. en aktiv psoas muskel.
 

Var ska du börja?

Det första steget är att slappna av i alla spända musklerna och låsta kotor. En dålig hållning kommer leda till att nedre delen av ryggen trycks ihop, mitten av ryggen trycks ihop (när du behöver böja ryggen när du ställer dig upp för att det känns stelt eller gör ont) skuldrorna låses framåt och ofta snett, huvudet ramlar framåt över nack- och skulderlinjen samt musklerna i nacke och skuldror känns som sten.
 
Om din kropp har låsningar efter flera års dålig hållning så spelar det ingen roll hur mycket du försöker, det kommer vara oerhört svårt för dig själv att få ryggen att släppa. Att gå till någon som är bra på mjukvävnad, som en kiropraktor, osteopat eller fysioterapeut, är ett bra tips. Dessa når ofta resultat efter några behandlingar. Regelbundet användande av redskap som t ex ”foam roller” (det finns övningar på YouTube) och stretching hjälper till att hålla din rygg smidig och avslappnad. Sedan kommer smärta i nacke, rygg och ben försvinna bara genom att använda bålen som stöd till din kropp.
 
Ja, så lätt kan det vara! Du behöver inte ha ont!
 
Men vad gäller du om du genomgått en ryggoperation eller om du har problem med diskarna i dina nackkotor, vilket orsakar huvudvärk?
Många gånger (jag själv är ett bra exempel) hjälper det verkligen genom att man stärker bålmuskulaturen (efter tolv månaders crossfit-träning upplever jag inte längre några problem i nedre delen av ryggen – där som jag är svag).
 
Smärta är ett av våra mest användbara sinnen, om vi bara lyssnar på den. Att dämpa smärta med smärtstillande döljer bara problemet, det får inte problemet att försvinna. Det är en varning. Det svåraste är att hitta någon som kan ge rätt information om hur vi kan förändra och lösa problemet samt förhindra det från att uppstå igen.
 
I slutändan kan vården bara hjälpa oss att hjälpa oss själva. Att bli medveten om vad som orsakar problemet samt göra någonting åt det kommer att hindra det från att bli en stor del av vårt liv.
 
Vill du veta mer? Kom och besök oss i Centro Sanum. Vi ligger i Centro Idea på Mijasvägen mellan Fuengirola och Mijas Pueblo.
 
Av Mike Izon, Centro Sanum

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.