Som följdsjukdom till diabetes kan man få komplikationer såsom ögonproblem, nedsatt njurfunktion, ökad risk för blodpropp (åderförkalkning) och nedsatt känsel i fötterna kallat neuropati (nervskador som försvagar känseln).
Detta anser jag vara ett av de största problemen vid sena komplikationer vid diabetes. Det beror på att känseln är ett av de viktigaste sinnena för att kunna förebygga och ta hand om de andra problem som kan uppstå vid diabetes, och den försvinner eller blir nedsatt vid neuropati.
Som fotterapeut här på Costa del Sol kommer folk till mig med svåra skador som de inte har märkt av. Till exempel kom en patient med stora brännskador under fötterna efter en dag på stranden. Sanden kan bli extremt varm om sommaren, så man kan få både första och andra gradens brännskador. En annan patient kom med en stor sticka i foten, som hon hade haft i flera dagar. Hon sa att hon älskade att gå barfota på terrassen men att hon inte visste att hon hade nedsatt känsel. Det kan gå väldigt fel om det blir inflammation i fötterna utan att man vet om det.
Dessa två exempel visar hur allvarligt det är att inte ha känsel i sina fötter. Man kan få skador, för det finns ju ingen alarmklocka som varnar en. Paradoxalt nog kan man säga att den dagen som det inte längre gör ont så kan det bli farligt.
Mellan 450 000 – 500 000 personer i Sverige lider av någon form av diabetes men långt ifrån de flesta låter göra en fotstatus. Så det finns alltså många diabetiker som inte har en aning om hur deras fötter mår. Är det så för att deras fötter mår bra eller känner de inte av problemen för att nervbanorna ljuger, vem vet?
Därför är det viktigt att informera om vikten av en fotkontroll för diabetiker.
Vad kan du själv göra?
Kontrollera fötterna varje dag, viktigast om morgonen. Känn med handen över fotsulan innan du sätter på dig skorna. Kontrollera även om det finns småsten, sandkorn eller andra småsaker som kan hamna i skorna, så är du säker på att det inte finns någonting som skaver eller på annat sätt stör fötterna.
Fotsulorna kan kontrolleras med en handspegel – så man kan se eventuella sår och tryckmärken. Detta är speciellt viktigt om man köpt nya skor.
Att själv behandla hård hud och liktorn med kniv, sax, fotfil eller liknande som kan skada huden är en dålig idé. Man ska inte heller använda olika sorters liktornsplåster som finns på marknaden, de kan orsaka skador där de sitter.
Man kan också själv hålla koll på följande saker: rodnad, missfärgningar, svullnad, sprickor eller skadad hud, förändringar i hudens temperatur, smärta eller ömhet.
Amvänd hudkräm varje dag. Diabetes ökar risken för torr hud som kan leda till t ex hälsprickor. För att förebygga sprickor är det bästa att smörja dina fötter med en bra kräm varje dag, och så kommer du också ned till foten och kontrollerar hur de har det.
Ta nu hand om era fötter, de ska hålla er gående resten av livet!
Av Henrik P. Lindberg, statsauktoriserad fotterapeut, Centro Sanum