Jag älskar våren. Det känns härligt livsbekräftande att se hur allting spirar och gror. Knoppar på träd och blommor brister ut. Just nu blandas fina pastellfärger från blommande mandelträd med vackra gula mimosor. Människor är glada, de njuter av solen och av att vara ute, med många utomhusaktiviteter.

För många människor, både vuxna och barn, kan våren dock vara ren tortyr och en mardröm med nysningar, kliande, röda ögon, täppt och rinnande näsa. Ofta påminner symptomen och de vid förkylning. En förkylning försvinner dock efter några dagar. Försvinner inte förkylningssymptomen så snabbt kan man börja fundera på om det egentligen handlar om en allergi.

Till de vanligare allergisymptomen hör även att det kan vara tungt att andas, hosta och slem i luftvägarna. Dessutom känner många sig trötta, slöa och så är det också vanligt att man har svårt att koncentrera sig.

Säsongsbunden allergi är vanligare bland personer i åldern 5-40 år. När man blir äldre växer man ifrån det. Många som haft astma eller eksem som barn anses ha större risk för att utveckla pollenallergi.

Vårallergi är en ovanlig reaktion då kroppens immunsystem överaktiveras och skickar ut histaminer när den uppfattar ämnen som den tror är skadliga, trots att dessa ämnen normalt inte skadar din hälsa, men kroppen tolkar ämnena som hot i alla fall.

Vid vårallergi blir den allergiska personen mycket känslig mot t ex gräs, olika träd och buskar som avger pollen.

Här i Spanien finns det många olika växter som avger pollen på våren, som t ex olivträd, bananträd, ek, mimosa, olika grässorter m.m. I Sverige handlar det ofta om gräs och björk.

Det verkar som om allt fler drabbas av vårallergi. I Spanien uppskattas att mellan 7 miljoner och 10 miljoner människor lider av denna sortens allergi.

Orden hösnuva och pollenallergi används lite hipp som happ, men denna artikel handlar övervägande av pollenallergi, som uppskattas räkna till sig hälften av hösnuvesymtomen.

På latin betyder pollen ”fint damm” vilket beskriver att det handlar om damm från olika växter och gräs som orsakar besvären. Pollen är ett damm som produceras av maskulina blommande växter. En pollenallergi återkommer varje vår eller sommar, och pollensäsongen börjar i februari/mars.

Pollen från gräs är en av de största orsakerna till allergi, i hela världen. I Spanien uppskattas att vart fjärde barn är känsligt mot ett eller flera gräs. I södra Spanien – Andalusien – är det vanligaste att vara allergisk mot olivpollen, detta då det odlas oliver över hela denna del av landet.

Kosten

Matens sammansättning är viktigt för hur vi mår. Lider du av pollenallergi är det extra viktigt att tänka på vad du äter. En del människor som lider av pollenallergi upplever att det också finns en del livsmedel som ger samma symptom. Detta beror på att en del livsmedel innehåller samma ämnen som finns i pollen. Det kallas för korsreaktion.

Det uppskattas att ca 70 procent av alla som har pollenallergi, mot t ex björk, även upplever allergi mot en del nötter, frukter och grönsaker. Med tanke på detta bör du också vara uppmärksam på livsmedel som innehåller ämnen som du är allergisk mot. Det kan handla om choklad med nötter, marsipan m.m.

I många länder finns det Astma-allergi-föreningar. Det kan vara en bra idé att kontakta en sådan förening om man är allergisk för där kan man få mycket hjälp. Det finns även informationsfoldrar om pollenallergi och mat, och dessa finns ofta att hämta på apotek eller vårdcentral.

Välj bra och färska råvaror, helst ekologiska. Undvik så långt som möjligt industriell mat och mat med olika tillsatser.

Det är bra att välja mat som innehåller mycket fibrer, som är bra för tarmfunktionen. Fibrer finns i fullkornsprodukter, frukter, potatis, grönsaker, baljväxter m.m. Ät mycket grönsaker och frukt, som är fulla av nyttiga näringsämnen som vitaminer som mineraler.

Ät inte för många stora biffar. Kött är mycket syrabildande. Välj helst fisk och ljust kött som kyckling och kalkon. Håll dig borta från socker och undvik speciellt det vita sockret. Det verkar belastande på ditt immunsystem, blodsockret och tarmfloran. Många människor mår också bättre när de utesluter vitt mjöl, pasta och produkter med gluten generellt.

Salt är viktigt för vätske- och mineralbalansen, men salta med måtta och välj ett bra salt som t ex himalayasalt, som innehåller en mängd olika bra mineraler.

Dricker du mycket kaffe så kan det vara bra att begränsa kaffeintaget till t ex två koppar dagligen, och att du dricker din första kopp vid 11-tiden på förmiddagen, så att kroppen inte startar dagen med en syrachock. Börja i stället morgonen med goda örtteer.

Alkohol belastar levern, tarmen och njurarna, så dricker du mycket alkohol bör du skär ned på mängden så mycket som möjligt. Välj ett gott och bra vin i stället för sprit, men drick även vin med måtta.

Drick gärna grönt te. Det eliminerar produktion av IgE och histamin, så att kroppen inte känner sig så attackerad.

Kosttillskott

Det finns en hel del som du själv kan göra för att dina slemhinnor ska blir starka samt för att stärka ditt immunsystem

  • Som bas, ta en bra multivitamin/mineralprodukt.
  • Du kan eventuellt komplettera med extra B6, då B6 är ett naturligt antihistamin och ofta används vid allergi.
  • Till det kan du gärna ta extra C-vitamin, som stöttar immunsystemet och hjälper till att förebygga förkylning, så det kan hjälpa mot allergi.
  • Ta eventuellt en extra dos av A-vitaminer. A-vitaminer stärker slemhinnorna och immunförsvaret. Under åren har jag sett att många fått mycket hjälp genom att ta extra tillskott med A- och E-vitamin. Kom ihåg att om du är gravid så får du inte ta extra A-vitamintillskott.
  • E-vitamin stärker artärer och vener. E-vitamin är en viktig oxidant.
  • En studie från 2009 visade att Pycnogenol, som är ett patenterat extrakt ur barken från franska strandtall, kunde reducera symptomen betydligt i ögon och näsa vid pollenallergi. Tester med Pycnogenol visar att extraktet kan påverka mastcellerna, som är de celler som sänder ut histaminer. Det kan vara bra att ta ihop med C- och D-vitaminer, då både Pycnogenol och vitamin C och D är naturligt rika på antihistaminer.
  • Det finns nya undersökningar som visar att D-vitaminbrist kan ha betydelse för utvecklingen av allergi, så ett tillskott kan vara bra då det i undersökningar framgått att D-vitaminbrist är vanligt.
  • Det mesta av vårt immunsystem sitter i tarmarna, så det kan vara en bra idé att ta ett tillskott av en bra probiotika-produkt.
  • Echinamin – röd solhatt, hjälper immunsystemet och kan göra att överreaktioner mildras, då slemhinnorna blir mindre känsliga.
  • Tillskott med ingefära är välkända och hjälper bra vid känsliga slemhinnor.
  • Det kan vara en bra idé att inhalera eterisk olja av pepparmynta. Pepparmynta innehåller ett ämne som blockerar produktion av histamin. Således kan symptom som nysningar och rinnande näsa minskas.
  • Brännässla kan orsaka reaktioner på huden men brännässelte kan lindra symptom på pollenallergi.
  • Vitlök hjälper till att bekämpa allergi. Se till att få vitlök av bra kvalitet.
  • MSM – methylsulfonylmethane har hjälpt många pollenallergiker, som beskriver att deras symptom förbättrats betydligt när de tagit MSM, som finns i både pulver- och tablettform. För en del människor räcker 1-2 gram dagligen för att mildra symtomen av allergi. Andra behöver 2-3 gram innan de känner effekten av MSM.

Tips

Förbjud all rökning. Tobaksrök kan förvärra luftvägsallergier.

Var försiktig med starka dofter och lukter som t ex stark parfym, olika kemikalier, gaser och målarfärg.

Vi vet att en positiv livsstil utan för mycket stress och med bra kost och vitaminer bidrar till en god hälsa och dagligt välmående. Det är mycket viktigt att kontrollera stressen, då det visat sig att stress kan förvärra allergi med mer andningsproblem.

När du vädrar hemma bör du vädra om morgonen och kvällen, då pollenhalterna i luften är som lägst.

När du har varit ute och kommer hem på kvällen så kan det vara en bra idé att ta en dusch, och tvätta bort allt pollen från koppen och håret innan du går och lägger dig.

Se till att ha det rent hemma. Dammtorka med våt trasa och skura för att fånga upp så många små partiklar som möjligt.

Det finns flera olika appar som handlar om allergi. Sök på nätet efter den som passar dig och dina behov bäst, även med hänsyn till var i världen du befinner dig.

Aktuella dagliga pollenhaltuppdateringar kan du få direkt till din mobil. Det är det bästa sättet för att få dagliga pollenuppdateringar. Du kan upprätta en personlig pollenprofil.

Det finns till och med en del appar som fokuserar på korsallergi. Sådana kan verkligen hjälpa personer med pollenallergi. Många appar varnar om pollenhalter fem dagar framåt. En del appar är gratis.

Accuweather Malaga är en app som anger pollenhalterna för några dagar framåt, så att du kan planera några dagar i förväg. Du kan se det på accuweather.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.