Suvi Kauranen – ett cyklande utländskt kommunalråd

Suvi Kauranen - ett cyklande utländskt kommunalråd


Att arbeta inom politiken var inte en självklarhet för kommunalrådet Suvi Kauranen i Fuengirola. Hon är ansvarig för utlänningskontoret i kommunen.
"Jag blev övertalad av Fuengirolas borgmästare Esperanza Oña att engagera mig politiskt. Nu har jag arbetat i tre år som deltidsarbetade kommunalråd," säger Suvi Kauranen.

Integration är målet
Hon kom till Spanien första gången 1989 och stannade ett år. Tre år senare flyttade hon hit med sina två barn och skulle bo här i 6 månader för att se om det fungerade. Det är 17 år sedan.
"Jag vet precis hur det är att komma hit och inte kunna spanska och inte veta någonting om hur samhället fungerar. Därför är det mycket lättare för mig att förstå och sätta mig in i invandrarens problem är vad det är för en spanjor. För honom är det mesta självklart."
Suvi Kauranen är den enda utländska medborgare som arbetar inom politiken i Fuengirola och den första invandraren att ansvara för utlänningskontoret. Kontoret vänder sig till alla utländska medborgare, oavsett nationalitet. Förutom henne själv arbetar också en person med själva kundmottagningen
"Syftet med vårt arbete är att få så många som möjligt att integrera sig i samhället. För att nå vårt mål gäller det för oss att ge en sådan bred och bra service som möjligt. Vi är till för att ge ett stöd i början innan man själv kan klara sig."
Till kontoret kan alla vända sig med frågor som har med att flytta till, bo och leva i kommunen.
"Vi försöker hjälpa till med allt ifrån familjen som flyttar hit och behöver hjälp med barnens skolgång, företag som vill etablera sig till hur man gör för att köpa gas. Vi hjälper också till med att förmedla exempelvis hantverkare som pratar den hjälpsökandes språk, informera om aktiviteter, översättningar och hur man mantalsskriver sig i kommunen."
Utlänningskontoret är välbesökt och det strömmar in förfrågningar, både genom personliga besök och via e-mail. I snitt per månad får kontoret omkring 700 – 800 frågor.
"Vi informerar också varje månad genom vårt sk newsletter om vad som händer i kommunen. Gå in på kommunens hemsida www.fuengirola.org och nästan längst ner på höger sida finns en flik som heter "foreign residents". Det är enbart på engelska men vi hoppas att de flesta kan förstå det. Har man inte tillgång till internet finns våra newsletters även som en pappersutgåva."

Skriva sig i kommunen
En stor del av Suvis arbete är att informera via föreningar och organsiationer om vilken hjälp som finns, nyheter i kommunen, vad som gäller för utlänningarna etc med syftet att nå ut till så många som möjligt.

"Det är så viktigt att alla som bor här skriver in sig i kommunen. Antalet mantalsskrivna ligger till grund för statsbidragen från Madrid. Men fortfarande är det många som inte har gjort det. Med ökade statsbidrag kan vi också ge en bättre service."
Den som är inskriven i kommunen får en hel del tillbaka. 30% rabatt på många av de kommunala avgifterna är ett exempel. Det gäller fastighetsskatt, bilskatt, kommunala entréer, språkkurser och en rad andra arrangemang.
Man beräknar att det bor ca 40% invandrare i kommunen men ser man till antalet mantalsskriva är siffran mycket låg. Det finns exempelvis 6 000 britter, 3 400 marockaner, 3 300 finländare, 1 300 svenskar och 640 norrmän som är inskriva, men den reella siffran är betydligt större.
"Mantalskrivningen gäller inte bara åretrunt boende. Det är lika viktigt att de som bor här regelbundet några månader om året också skriver in sig. Man kan säga att de också ska ge sin del till att bo här. Alla vill vi ha rena gator och stränder, fungerande infrastruktur och belysta gator. Man tar ju del av detta även om man bara bor här några månader om året."
Som utländsk medborgare kan man också vara med och påverka det politiska livet i kommunen. Alla som är inskrivna har rätt att rösta vid kommunalvalen. Nästa val hålls den sista söndagen i maj 2011.

Nationella skillnader
"Det är så klart en viss skillnad att arbeta inom politiken i Spanien jämfört med i de skandinaviska länderna. Mycket av det som är frivilligt arbete och förtroendeuppdrag i Skandinavien är avlönat arbete i Spanien. Men det är också mycket enkelt för utländska medborgare att engagera sig i kommunalpolitiken. Det finns inga krav på spanskt medborgarskap eller att man ska ha bott i landet si och så länge."
Också hotbilden mot politikerna är annorlunda i Spanien. Många har livvakter och måste ständigt tänka på sin egen säkerhet. En av orsakerna är ETA.
"Jag har inga livvakter," säger Suvi," men självfallet har jag fått information från polisen om vissa säkerhetsåtgärder och vad man bör tänka på för att skydda sig. En sak är att man ska kontrollera sin bil för eventuella bilbomber. Men det slipper jag då jag cyklar."
När det gäller ETA tillägger Suvi:
"Det är viktigt att vi politiker inte visar oss rädda för ETA. Det går inte att skrämma oss. Och man ska ha klart för sig att våld och politik inte hör ihop."
En annan skillnad är de många språken och inte minst på utlänningskontoret. Tidigare talade man i princip bara spanska vilket var svårt för alla nyinflyttade utlänningar.
"Jag är ju själv finlänska men använder dagligen fyra språk i mitt arbete. Förutom finska även svenska, engelska och spanska. Tereza på kundmottagningen pratar dessutom franska och nederländska."

Vill du besöka kontoret?
Utlänningskontoret finns på fjärde våningen i det nya el Ayuntamiento. Det är öppet måndag till fredag mellan klockan 09.00 – 13.00. Vill du ringa är telefonnumret 952 58 94 40 och fax 952 58 94 41. Det går också bra att skriva e-mail
foreignresidents@fuengirola.org. Eller kan du gå in på kommunens hemsida
www.fuengirola.org.

Ayuntamiento de Fuengirola
Plaza de España 1
29640 Fuengirola (Málaga)

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.