Tänk innan du handlar – så får du det du förväntar

Tänk innan du handlar - så får du det du förväntar


När det handlar om personlig säkerhet finns det inga enkla lösningar. I en tid med stigande kriminalitet och ständigt grövre brott ska vi se på vår säkerhet med stort allvar och fatta ett väl genomtänkt beslut. Också försäkringsbolagen kräver en högre nivå av säkerhet nu för tiden. En genomtänkt säkerhetslösning innebär att man konsulterar ett professionellt säkerhetsföretag där personalen är välutbildad för uppgiften. En ogenomtänkt lösning skulle däremot vara att låta familjen, vänner eller grannar fungera som tillkallad person när larmet går och låta dem riskera att stå öga mot öga med hårdkokta brottslingar.

Det kundanpassade säkerhetssystemet
Säkerhetssystemet ska vara anpassat till egendomen och kundens behov, vilket blir resultatet av en bra samverkan mellan säkerhetskonsulenten och kunden.
Det är viktigt att systemet också kan aktiveras när kunden befinner sig i bostaden, exempelvis på natten. Systemet skall kunna till- och frånkopplas i olika zoner och/eller monterats med dörr- och fönsterkontakter som gör det möjligt att röra sig fritt i bostaden utan att koppla bort alarmsystemet.
Också behovet av skydd utomhus är starkt stigande och en avancerad utrustning ger en mycket hög säkerhet och minimalt med fellarm. Att larmet utlöses innan tjuven kommer in i bostaden är självklart den perfekta lösningen.

Undvik att köpa säkerhetssystem två gånger
Det är nästan en naturlag att människor väljer den billigaste lösningen i de situationer när det är svårt att se skillnaden mellan de produkter som erbjuds och servicen som medföljer. Dessvärre resulterar det i två köp: första gången den billigaste lösningen och andra gången lösningen som fungerar.
Hos Alarma Universal får vi dagligen förfrågningar från människor som har "köpt grisen i säcken". De har helt enkelt handlat av fel säkerhetsföretag, köpt billigt utan att kontrollera kvalitet och service.
Den ekonomiska utvecklingen har dessvärre betytt att det har kommit många oseriösa leverantörer på marknaden. Leverantörer som ser lätt på kundernas säkerhet, säljer en billig standardlösning och låter kunden gå i en kontraktsfälla.
Förloraren i affären är alltid kunden som blir sittande med ett odugligt alarmsystem med bristfällig eller helt utan service.
Alltså, tänk dig för ordentligt innan du handlar första gången.

  

Vad är då skillnaden mellan ett professionellt säkerhetssystem och ett "leksakssystem"?
För att förenkla produktionen av alarmsystem och sänka installationskostnaderna erbjuds system där själva centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är sammanbyggd. Det enklaste och billigaste är att installera enheten precis innanför ytterdörren, där det är lätt för kunden att använda den. Men detsamma gäller också för tjuven. De vet att det tar mellan 10 och 15 sekunder för alarmsignalen att nå larmcentralen, men det tar 5 sekunder för tjuven att slå i sönder systemet.
En seriös säkerhetsfirma kommer alltid att leverera ett system där centralenheten och till- och bortkopplingsenheten är skilda åt. För oavsett om kopplingsenheten blir sönderslagen kommer alarmsignalen att nå larmcentralen.

Hur kan man jämföra priser utan att vara expert på säkerhetsområdet?
Det kan man inte, men man kan använda sitt egna sunda förnuft.
Ett mycket använt försäljningsargument är att säkerhetsfirman "avlyssnar" om alarmet utlöses… Och vad då? Ringer man till polisen om det låter som ett inbrott? Vad säger man? Kommer polisen att rycka ut? Och vilka är dessa människor som "avlyssnar"? Är de där överhuvudtaget?
Andra system tar ett foto eller en videosekvens som överförs till larmcentralen, där personalen kan ta ställning till om det är ett inbrott eller ett falskt alarm. Liknar det ett inbrott ringer de till polisen som varken kan, får eller vill rycka ut på en sådan vag anledning. Men det vet ju inte kunderna.
Så är vi tillbaka till det sunda förnuftet. Självklart kan man inte avlyssna sig till ett inbrott och inte heller värdera en situation utifrån ett foto eller en videosekvens, som oftast filmas i mörker. Registreras det överhuvudtaget något, kan man bli frestad att fråga. Och tänk på hur många kameror man måste montera för att täcka din bostad…

Har du köpt ett säkerhetssystem så fråga dig själv:
a) Är jag nöjd med att alarmsystemet levereras som en enda enhet bestående av siren, högtalare, mikrofon, strömförsörjning, telefonsändare, batteri samt till- och bortkopplingsenheten? Att systemet är placerat precis innanför ytterdörren där tjuven kan se och höra det? Är det acceptabelt även om jag vet att det bara tar tjuven 5 sekunder att slå i sönder systemet, vilket inte är tillräckligt för att hinna sända alarmsignalen till larmcentralen?

b) Tror jag uppriktigt på att polisen omgående rycker ut och genomsöker min bostad både invändigt som utvändigt? Ringer de till mina kontaktpersoner, byter ut de krossade fönstren, reparerar skador, ser till att återupprätta eventuellt avbrott av strömförsörjningen, reparera alarmsystemet och lämnar egendomen i låst och säkert skick? Varifrån får polisen mina nycklar?

c) Känner jag mig överbevisad om att man kan sitta på en tillfällig larmcentral och värdera genom ljud eller ett foto om det är ett inbrott? Har jag frågat mitt försäkringsbolag vad de säger om en felaktig värdering? Om det verkligen är ett inbrott, vem uträttar då alla de sakerna som finns under punkt b?
"
Innan du beslutar dig, tänk en gång till
Du bör försäkra dig om att du har förstått allt som säkerhetskonsulenten har berättat för dig. Får du hållbara löften som kan dokumenteras? Eller förvrids fakta i ett försök att få kontraktet underskrivet, som kanske löper på 3 -4 år?
Känner du den minsta tvivel om vad du blir berättad har du antagligen inte fått hela sanningen. Ställ frågor tills du är övertygad om att du känner till all fakta. Men se upp – det finns många fallgropar.

Sammanfattning
Skriv inte under kontraktet utan att du är 100 % säker på vad du köper. Ett felköp kan bli mycket dyrt – inte bara ekonomiskt utan även personligt.

Alla försäljningsargument omkring säkerhetssystem som "avlyssnas" eller med kameradetektorer är inte realistiska, då sådana ljud- eller bildupptagningar uteslutande kan användas till efterforskning.

Ett alarmsystem kräver en vederhäftig reaktion vid ett inbrottsförsök. Reaktionen ska ske med hjälp av en auktoriserad vakt eller i samarbete mellan auktoriserad vaktpersonal och polis. Polisen ska, kan och vill bara rycka ut vid alarm om inbrottet är verifierat av en professionell säkerhetsfirma som rycker ut med auktoriserad vaktpersonal.

Det finns inga enkla lösningar oavsett hur duktig säkerhetskonsulenten är på att prata.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.