Bostadsbloggen: Varför köpa nyproduktion på Costa del Sol?

Bostadsbloggen: Varför köpa nyproduktion på Costa del Sol?

Försäljningen av nya bostäder ökar mer än någonsin i hela Spanien och speciellt på Costa del Sol. Under 2020 ökade antal sålda nya bostäder med nästan 50 % jämfört med 2019 och det var den bästa försäljningen på nästan 10 år. Detta är ganska anmärkningsvärt med tanke på att den begagnade marknaden minskade väsentligt under och efter pandemin.

En av anledningarna är att det byggs mer nytt än någonsin. Ökningen från 2020 till 2021 var över 15 % och ännu fler nya projekt är på gång utmed hela Costa del Sol under 2022. Svenska kunder har mer och mer upptäckt fördelarna med nybyggda bostäder. Engelsmän, tyskar, fransmän och belgare köper mest och svenskarna ligger på sjunde plats.

Fördelar med nyproduktion

  • Fastigheten har den senaste byggtekniken.
  • Ljusa och moderna lägenheter med stora heltäckande fönster.
  • Möjlighet att påverka planlösningen.
  • Välja olika material eller göra tillval.
  • Lågt underhållsbehov.
  • Bättre säkerhet mot brand och inbrott.
  • Slippa renovera, det är bara att möblera och flytta in.
  • 10 års byggnadsgaranti.
  • Många nya projekt har spa, gym, flera pooler, garage och stora terrasser.

Är det säkert att köpa nyproduktion?

I dag är det säkert att köpa nytt av flera skäl. Alla byggföretag måste numera erbjuda köparen en bankgaranti för alla de belopp som köparen betalar. Att detta finns på plats kontrollerar din advokat noggrant innan du betalar till säljaren.

Finns det nackdelar med att köpa nyproduktion?

Om du vill flytta in omgående i din nya bostad så kan det vara en nackdel att köpa nytt. Projektet är ofta under byggnation och i vissa fall i ritningsskedet. Då kan det ta mellan 12-18 månader innan du kan flytta in.

Behöver jag ha en advokat som hjälper mig

Precis som vid köp av en begagnad fastighet bör du absolut anlita en advokat som hjälper dig genom hela processen. Advokatens viktigaste roll är att kontrollera att allt är korrekt med den fastighet du vill köpa. Att den har byggnadstillstånd, att det finns en bankgaranti för alla pengar som du kommer att betala till promotorn innan färdigställandet. Samt att alla dokument på spanska som du skriver på är korrekta. Jag rekommenderar alltid att du ger din advokat en fullmakt för att företräda dig i fastighetsaffären, så att du lugnt kan luta dig tillbaka och låta advokaten sköta alla papper som behöver skrivas under ända fram till den dag du blir lagfaren ägare.

Skillnader i lagfartskostnader mellan nytt och begagnad

Vid köp av en bostad från en befintlig fastighetsägare så betalar du totalt cirka 10 % av försäljningspriset. 7 % utgör överföringsskatt (impuesto sobre transmisiones patrimoniales, ITP) till spanska staten för alla fastigheter oavsett priset.

1-2 % betalar du till notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat. Om det är en helt nybyggd fastighet, där du är den första ägaren, så betalar du totalt ca 13–14 % fördelat på: 10 % i spansk moms (impuesto sobre el valor añadido, IVA) plus 2-3 % i stämpelskatt, notarien och fastighetsregistret samt ca 1 % till din advokat.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.