Planerar du att renovera din bostad i år?

Planerar du att renovera din bostad i år?

Då kan du söka ROT-avdrag även om den ligger på Costa del Sol!

ROT-avdrag är en svensk skattereduktion som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i bostaden. Om du är resident i Sverige och använder den spanska fastigheten som fritidsbostad har du rätt till ROT-avdrag på samma sätt som om fastigheten legat i Sverige. Många vet inte om detta och här berättar jag om möjligheten att finansiera renoveringen eller ombyggnaden av din spanska bostad.

Så fungerar ROT-avdraget vid arbeten i Spanien

Du måste äga fastigheten, huset eller lägenheten där renoveringen eller bygget ska genomföras. Du måste ha betalat svensk inkomstskatt. Du ansöker inte själv om ROT-avdraget, det gör i stället företaget som har utfört arbetet och de drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig. Om företaget du anlitar är spanskt så måste de begära ut ett skuldfrihetsbevis från spanska skattemyndigheten. Detta är ett krav för att de sedan ska kunna få ut ROT-pengarna från svenska Skatteverket. Du som kund och beställare får avdraget gjort direkt på slutfakturan, alltså inget pappersarbete för din del. Endast arbetskostnaden ger rätt till avdrag men inte materialkostnader. Följande regler gäller:

  • ROT-avdraget får vara max 30 procent av arbetskostnaden
  • ROT-avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per person

Vad behöver du tänka på när du ska renovera din fastighet i Spanien

Generellt sett är det billigare att renovera i Spanien än i Sverige. Framför allt är arbetskostnaden betydligt lägre. Det handlar också om vilka material du använder. T ex trämaterial är dyrare i Spanien än i Sverige, medan kakel- eller keramikplattor kan vara betydligt billigare i Spanien. Om en modernisering respektive om- eller tillbyggnad av en fastighet kräver externa förändringar av exempelvis ytterväggar, installering eller byte av fönster eller dörrar, så måste man ansöka om bygglov hos kommunen där fastigheten är belägen. Detta tillstånd heter Licencia de Obra (bygglov). Det finns två huvudsakliga typer av bygglov i Spanien. Licencia de Obra Mayor (större bygglov) behövs för att bygga ut huset eller ändra dess konstruktion och görs i samarbete med en arkitekt som utarbetar ett byggnadsprojekt. För mindre renoveringar ansöker man om Licencia de Obra Menor (mindre bygglov).

Vad kan du få ROT-avdrag för och vad gäller inte

Följande är några exempel på vad du kan söka ROT-avdrag för:

  • Renovering, elarbeten, fönster, dörrar, AC-installation, plattläggning av terrass, markiser, soltak och ventilation.

Du kan inte få ROT-avdrag för följande:

  • Installation, service eller reparation av vitvaror, inventarier, kommunala avgifter, arkitekt- eller bygglovskostnader, persienner, plattläggning i trädgård, trädgårdsanläggning, gångar, murar eller staket, carport eller förråd som inte är anslutna till bostaden.

Hur får du hjälp med renoveringen och ROT-avdraget?

Vem ska du vända dig till för att få arbetet utfört? Och hur hittar du en hantverkare eller byggfirma som har kontroll på hur ROT-avdragen fungerar? På Costa del Sol finns det flera svenska företag som är experter på detta och arbetar med renoveringar, ombyggnader och inredning.

Kontakta mig för mer information om vilka företag du kan vända dig till och lycka till med ditt renoveringsobjekt som du kan finansiera genom ROT-avdrag.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.