Ett ögonblick, vad säger panelen? (September 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (September 2021)

Månadens frågor

1. De som väljer att vaccinera sig erhåller ett covid-19-certifikat. Vi har redan sett att t ex Danmark krävt negativt covidtest eller -certifikat för att gå på t ex restaurang. När en liknande lösning föreslogs för nattlivet i Andalusien i mitten av augusti ställde nattlivet ett motkrav – att alla restriktioner skulle hävas för branschen om test- och certifikatkravet infördes.

Vilken nytta tänker du att covid-certifikatet bör ha för vaccinerade och ska icke-vaccinerade tvingas uppvisa negativt test vid t ex restaurangbesök?

2. Det multinationella tv-bolaget CNN har enligt uppgifter avskedat tre anställda som valt att inte ta covidvaccinet. Anser du att arbetsgivare ska ha rätt att säga upp eller omplacera icke-vaccinerad personal?

3. På Costa del Sol känns september fortfarande som sommar, men ser vi till kalendern indelad i fyra årstider är detta den första höstmånaden. Har du någonting som du ser fram emot nu under hösten?


Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

1. Vi har båda blivit vaccinerade så jag ser inget problem med att uppvisa ett certifikat vid restaurangbesök. Jag är lite emot att bli så kontrollerad överallt över hela världen. Detta är politiska beslut som vi måste anpassa oss till, som person har man inga rättigheter kvar enbart skyldigheter. Nyttan med att visa upp certifikatet är väl att alla som är på restaurangen är vaccinerade även om det inte är en garanti för att inte bli smittad. Med den nya deltavarianten har det visat sig att det att vara vaccinerad inte någon garanti för att inte bli sjuk.

2. CNN borde inte ha avskedat personalen för att de inte var vaccinerade utan borde ha agerat på ett annat sätt. Omplacering av personalen hade varit bättre, speciellt om de har utfört sitt arbete på bra sätt och det inte fanns klagomål från andra. Det är svårt att avgöra hur man ska gå tillväga i detta fall tycker jag. Jag antar att det var för att de inte skulle smitta personalen som CNN valde att avskeda dem.

3. Jag har gått tillbaka till mitt gamla företag igen så det ser jag fram emot nu under hösten. Det är fortfarande behagligt att vara ute även om det blir mörkare tidigare och inte är lika varmt, men det är tillräckligt skönt att kunna sitta ute på en restaurang. Det har varit ganska molnigt under sommaren, inget regn men tråkigt väder och varmt.


Namn: Brith Bogårdh 
Bor: Kungsör och Fuengirola
Gör: Lärare

1. Ett covid-certifikat är väl i nuläget det mest pålitliga för att inte smitta andra eller själv bli smittad. Vid restaurang- och nattklubbsbesök är det säkert bäst om de ovaccinerades testar sig, särskilt om det gäller den yngre befolkningen, som ofta kommer i stora sällskap, festar och umgås länge på kvällen/natten.

2. Godtycklig rätt att avskeda ovaccinerade måste väl grunda sig på en lag gällande detta. Jag känner inte till hur det är i Spanien. Däremot tycker jag att det är både arbetsgivares och arbetstagares ansvar att medverka till att arbetsplatsen är säker. Att arbeta hemifrån, är väl en bra idé om det är möjligt. Har man arbete med nära kontakt med andra borde man solidariskt vaccinera sig, alternativt testa sig.

3. Äntligen en höst att se fram emot. Jag har på grund av pandemin och en operation blivit tvungen att vara hemma i Sverige under lång tid. Nu när jag är fullvaccinerad ser jag fram emot flera besök av barn, barnbarn och vänner. En ”må bra resa till Kreta väntar i oktober innan jag förhoppningsvis kan återvända till vårt vinterboende i Fuengirola, som jag saknat så mycket. Nu gäller det bara att coronaepedimin inte tar fart på nytt, varken i Sverige eller i världen i övrigt. Vi måste uppmana varandra att vara försiktiga.


Namn: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

1. Jag håller med att det blir en dubbel smäll för näringslivet om det ställs krav på covid-certifikat samtidigt som restriktioner ligger kvar. Däremot tycker jag det kan vara bra att det införs, för att öka vaccinationsviljan. Givetvis ska de som mediciniskt inte har möjlighet bortses och då i stället kunna nyttja snabbtester som erbjuds gratis.

2. Nej, en redan pågående anställning bör inte kunna påverkas av ett sådant krav. Däremot tror jag att en del arbetsgivare kommer ställa det som krav i ansökningsprofilen framöver.

3. Det skulle vara om det blir en fin höstdag med sol, hög luft och där man kan vara ute i naturen. Bjuder hösten endast på regn, mörker och kyla kan jag gärna hoppa över den och återkomma i april!


Namn: Monica Silverstrand
Bor: Marbella
Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

1. Svår fråga. Vid resor tycker jag ett certifikat är bra. Man sitter nära folk man aldrig träffat. På restaurang sitter man ju bara med folk man känner, med avstånd mellan borden. Däremot innebär nattklubbar att det serveras sprit utan mat till folk i rörelse, folk som inte känner varann. Jag tycker nattklubbarna borde stänga helt och hållet tills pandemin är under kontroll. Det räcker med utomhusbarer och restauranger för att ha ett socialt liv. Se till att folk inte beblandar sig, dansar och hånglar med främlingar. Vi såg ju alla vad som hände i juli när alla ungdomar släpptes fria. Smittsiffrorna sköt i höjden. De unga bryr sig inte eftersom de räknar med att inte bli så sjuka och belasta sjukvården onödigt mycket, men att de genom sin smitta kan smitta andra som kan bli jättesjuka eller dö verkar de inte bry sig nämnvärt om. 

Dessutom är ju siffrorna ett styrverktyg för resten av befolkningen. Om de blir för höga kanske butiker och restauranger måste stängas helt igen och DET påverkar alla – gamla som unga, egenföretagare, familjer. Så jag tycker det är ett egoistiskt beteende vi sett från många unga. Tyvärr. Det ÄR svåra tider för alla, men det borde räcka att umgås i mindre grupp under mer kontrollerade former denna sommar tills pandemin ebbar ut. Och nej, jag har INTE glömt hur det var att vara ung. Jag är fortfarande en bångstyrig 15-åring i mångt och mycket, haha.

Jag var faktiskt på en dansk ”kro” utanför Köpenhamn i augusti och ombads visa mitt covidbevis. Men eftersom jag tycker det är helt självklart att vi alla vaccinerar oss är det inga problem för mig att visa upp det. Jag vill vara solidarisk och ta mitt ansvar för att skydda mig själv och andra i den mån det går.

Så ja, kanske. Varför inte låta folk visa sitt covidbevis i tätare publiksammanhang? Eller stäng dessa ställen där folk trängs i hundratal helt och hållet. Jag ser inga andra lösningar för att garantera trygghet.

2. Då blir det ett tvång. Det är inget tvång att ta vaccinet nu. Det innebär bara att du inte kan resa som andra. Det är ett eget val. Men att förlora jobbet tycker jag inte alls känns bra. Omplacera eller permittera tills pandemin är under kontroll låter som en bättre idé.

3. JA! Jag får hit delar av min släkt samtidigt och det ska bli jättehärligt att få hänga, åka på utflykter och umgås dagligdags med barnbarnen och min bror Johan som är padelinstruktör. Sen kommer även mina och Erik Grahns populära Dinner Shows hos Timo på Restaurante Garum i Marbella igång efter ett helt års frånvaro! Så snart är det äntligen dags för delikata middagar med livemusik och dans. SOM vi har längtat!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.