Har Málaga förlorat sin identitet?

Har Málaga förlorat sin identitet?

Det är en massa människor. Julstämningen är på topp, luften nästan vibrerar av förväntan. Alla jublar när ljusshowen tänds – och alla sjunger glatt med till tonerna av Maria Careys All I Want for Christmas Is You.

Det är jul, det är Calle Larios, det är Málaga och det är helt fantastiskt – tycker en del. För andra är det en amerikansk julshow, när det är som värst – och det värsta exemplet på hur Málagas gamla stadsdel helt förlorat sin identitet.

Calle Larios har alltid varit Málagas huvudgata. Räknar vi också med Calle Granada, några parallellgator och sidogatorna har vi den gamla stadsdelen, även känd som Centro Historico. Den har haft sina epoker och sina årtionden när det har varit mer intressant, och mindre intressant, att slå sig ned där. Men för Málagas invånare har den gamla stadsdelen alltid varit en naturlig samlingsplats. Full med identitet. Full med själ.

Det var då det. I dag är det nämligen knappast varken några Málagabor eller lokala företagare kvar. Turismen har tagit över och fått hyrespriserna på både bostäder och lokaler att skjuta så högt upp i luften att de lokala inte kan vara med längre. Det både hörs och syns i gatubilden. Manolos kaffebar har gett plats åt en Starbucks. Där som stadens bästa järnaffär låg ligger i dag en New Balance Shop. Och kemtvätten som var så bra har gett plats åt en irländsk pub. Så är det nu överallt i hela den gamla stadsdelen. Det är Victoria’s Secret, Zara, Springfield, Pull & Bear, Hennes & Mauritz, Pandora, TGB (The Good Burger) och moderna high-tech caféer som präglar stadsbilden.

Inget, absolut inget, visar på att ”utvecklingen” har nått sin topp. Málagas äldsta pensionat La Mundial, på tre våningar, blir nu ett hotell med elva våningar. I vintras stängde stadens äldsta kaffebar Café Central, och alla vet att det i stället snart kommer en Costa Coffee eller något annat liknande, smaklöst. Och alla, och jag menar alla, dagens byggprojekt i den gamla stadsdelen blir tillslut nya turistlägenheter eller hotell.

Jag har absolut ingenting emot varken turister, hotell, turistlägenheter, gågator, stadsförnyelse, konceptstores, franchise-koncept, high-tech caféer eller julsången All I Want for Christmas Is You. Men om allt läggs i en och samma hatt och ilar iväg i 120 km/h kommer plötsligt en kanin att ploppa upp ur hatten en dag. Och det är just det som håller på att hända. Precis som det gjorde i Barcelona för några år sedan, när turismen tog överhand och som sedan dess befunnit sig i fritt fall.

Jag kan överhuvudtaget inte förstå att Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, aldrig ens funderat på att dra i handbromsen. Han är 100 procent malagueño och har varitmed från början när Partido Popular i mitten av 90-talet gick till val med att renovera den gamla stadsdelen, som på den tiden präglades av gamla, obeboliga fastigheter. Han måste ju ha sett att turismen har tagit över. Och han måste också ha sett hur fel det har gått på andra platser. Hans tidigare kommunalråd Elías Bendodo, som nu för tiden sitter på en toppost i Junta de Andalucía, har upprepade gånger påmint om att ”Projektet skulle gå ut på att renovera staden samt att få en del kultur- och företagsturism till staden. Det var inte meningen att skapa ytterligare en turiststad.”

Nu gissar jag att dina tankar börjar gå mot: man kan inte stoppa utvecklingen eller Money Talks i dagens värld.

Jag håller helt och hållet med om det. Men låt oss titta lite närmare på den sista – Money Talks. Málaga stad har ju inte överhuvudtaget blivit en ekonomiskt rikare stad sedan man tog de första spadtagen för att göra om Calle Larios till gågata för drygt 20 år sedan. Och arbetslösheten i Málagas kommun ligger i dag på exakt samma skyhöga nivå som då: över 20 procent (!), så det håller inte (heller).

Men, låt oss nu avslutningsvis, skapa bra stämning igen. Det hittar vi faktiskt bara 10-15 minuters promenad från den gamla stadsdelen – i de gamla, orörda kvarteren. Här handlar det nog inte om förälskelse vid första ögonkastet, men ge det lite tid så kommer du att se att det är mysigt. Det handlar om kvarteren El Molinillo, La Trinidad, Lagunillas, El Ejido, Fuente Olletas och hela området runt Calle Victoria. Här hittar du mycket av det som Málaga var förr. Det Málaga som fanns i mitt blod för ”hälften av mitt liv”-sedan. Här hittar du identiteten – och själen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.