Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det hela började med en brödrost och i dag finns det drygt 8 miljarder saker knutet till internet. Systemet Internet of Things (Sakernas internet, IoT) rusar fram, men vad innebär det egentligen att dina saker är kopplade till internet? Och vad kan vi använda det till?

År 1989 såg World Wide Web dagens ljus för första gången. Vid teknologikonferensen Interop samma år slog konferensens president Dan Lunch vad med mjukvaruexperten John Romkey om huruvida man kunde koppla en brödrost till internet. På samma konferens året efter kunde Romkey stolt presentera världens första pryl kopplad till internet.

Några är livsförändrande förbättringar, andra är gäckande gimmicks

Nu är det kanske inte så många av oss som går och drömmer om att vår brödrost ska kopplas upp på internet men vad säger du om den skannade ditt bröd och lagrade inställningarna för varje brödsort? Den kunde också känna igen varje enskild familjemedlem och komma ihåg hur var och en ville ha just sitt bröd rostat, så att ingen någonsin behövde sätta på brödrosten manuellt igen. Ok, det kanske inte är en av de mest livsnödvändiga egenskaperna men låt oss här ta en titt på några av de IoT-funktioner som vinner allt mer mark i vårt samhälle.

Flera sjukhus har använt teknologin genom att sätta sensorer på sängarna så att det fås en överblick över lediga sängplatser. Vindkraftverksföretaget Vestas har använt data från deras vindkraftverk för att räkna ut de gynnsammaste platserna för deras kunder. IoT-tekniken har speciellt vunnit mark hos lantbruk där det automatiserade lantbruket växer. Här kan man övervaka flera faktorer för markerna såsom markens kvalitet, sammansättning och temperatur, och via internet fås besked om när det är bäst tid för att så och skörda. På samma sätt används denna teknologi även för automatiserade bevattningssystem, vilket kan innebära många fördelar för bondens ekonomi, samt för klimatet.

De internetbaserade assistenterna har tagit klivet in i många hem, där de styr musiken, höjer och sänker temperaturen, läser nyheterna, aktiverar alarm och mycket mer.

Alexa, Google Assistant och Siri

Det finns också andra såsom Microsofts Cortana och Samsungs Bixby, men de som nämns här ovan är de största aktörerna på marknaden. Apples Siri är den äldsta, och kanske också den roligaste ”assistenten”. Gemensamt för dem alla är att de använder röstigenkänning för att hjälpa dig med att ringa samtal samt skriva noteringar eller, om du har en enhet till ditt hem så kan de via röstkommandon eller tidsinställningar tända och släcka lampor, aktivera alarm, justera termostater, öppna och stänga fönster beroende på väderleksprognosen eller tid på dagen samt mycket mer.

Efter att vi under några år varit vana vid att vi människor talat till och gett kommandon till de teknologiska apparaterna kan apparaterna nu också kommunicera direkt med varandra. I praktiken innebär detta att ditt kylskåp kan koppas direkt till en online-matbutik och beställa mjölk och ketchup när du har slut på det.

Wearables – internet på din handled

Ett ställe där Internet of Things nästan kommer oss helt in på kroppen är med de så kallade ”wearables”, alltså saker som du kan ha på dig och som är kopplade till internet. Det vi kanske bäst känner till är smartwatches, som är armbandsur som har funktioner som steg- och pulsmätare, visar meddelanden som du mottar eller låter dig kommunicera direkt genom att tala i klockan. Det finns också många ”smycken” som är kopplade till internet. Dessa apparater kan antingen användas till att mäta eller för säkerhet. Med andra ord, de kan fungera som säkerhetsanordningar som registrerar om du ramlar eller så kan du larma med dem om du skadat dig eller är i nöd. De apparater som mäter används mest i samband med hälsa, då de kan mäta flera olika saker som du gör under en dag såsom förbränning av kalorier eller vilka sträckor du gått. Enheterna kan också mäta saker under natten som t ex din hjärtrytm, hur djupt du sover, när du vänder på dig, om du pratar i sömnen och snarkar samt sedan förse dig med ljudklipp från dessa händelser.

Smartwatches till barn har blivit populära då de ger ökad säkerhet för barn och föräldrar då de visar var barnet befinner sig, och dessutom kan föräldrarna och barnet både skicka meddelanden och ringa varandra med hjälp av klockan.

Allting har ett pris

IT-säkerhetsexperter har länge varnat för denna nya teknologi, som inte haft något säkerhetstänk i systemet från början. I december 2019 fick en familj i Tennessee (USA) barnrummets övervakningskamera (av märket Nest som ägs av Google) hackad. I klippet som finns tillgängligt på internet, och som får en att rysa, ser man familjens åttaåriga dotter i barnrummet medan en hacker via kameran, som har röstfunktion, talar till dottern. Hackern utger sig för att vara flickans vän och för att vara jultomten, och uppmanar henne att stöka runt i sitt rum samt förstöra tv:n. I slutet av klippet skriker den skräckslagna flickan på sin mamma.

År 2019 framkom det att både Google, Facebook, Amazon och Microsoft, bara för att nämna några, har lyssnat på sina användares privata samtal. I praktiken innebär detta att dessa företag lagrar ljudfiler från dina samtal eller kommandon och får andra till att lyssna och analysera filerna.

Många IoT-enheter tillverkas av små, oberoende tillverkare och även om det är stora företag som står bakom är det ingen garanti för att de inte hackas. Därför finns det orsak till att se sig gott om och tänka sig för både en och två gånger när man köper saker som kan kopplas till internet.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco