Hur mycket får du:

– ha på dig?

– resa med?

– sätta in på banken?

Visste du att de spanska myndigheterna har regler som begränsar hur mycket kontanter du får ha på dig, hur mycket du får sätta in på banken samt hur mycket du får resa med när du reser till eller från Spanien?

Dessa lagar är inte framtagna för att göra livet svårt för gemene man utan för att förebygga pengatvätt och finansiering av illegal verksamhet som knarkligor och terroristorganisationer.

Här får du information om de spanska reglerna kring kontanthantering, hur du ska deklarera pengasumman om du överskrider gränsen samt eventuella böter.

Kanske behöver du ha med dig, resa med eller sätta in stora pengabelopp på banken på grund av ditt jobb, för att du har ett företag eller av andra personliga orsaker. Men du bör vara medveten om att det finns spanska lagar som begränsar hantering av kontantsummor över vissa belopp utan att deklarera det först.

Kontanter som du bär på dig:

Lagen anger 100 000 euro som den högsta gränsen för hur mycket kontanter du får bära på dig.

Om du av en eller annan anledning måste bära på dig detta belopp i kontanter kan du göra det men Finansdepartementet måste informeras om det genom att du fyller i blankett S1. Detta är ett dokument som meddelar skattemyndigheterna om förflyttning av kontanter – Declaración de movimiento de medios de pago.

Du hittar blankett S1 här

Kontantbetalningar

I Spanien finns det även en begränsning för hur mycket man får lov att betala för någonting med kontanter. Förra sommaren reducerades dessutom detta belopp från 2 500 euro till 1 000 euro. Detta innebär att till och med en tvättmaskin som kostar 1 021 euro måste betalas med kort eller annan accepterad elektronisk betalningsform.

Alltså, en summa på 999 euro får betalas kontant men 1 000 euro eller mer ska betalas elektroniskt.


Resa med kontanter

Om du reser ut från Spanien uppgår det tillåtna kontantbeloppet som du får ta med dig ut ur landet till 10 000 euro. Samma summa gäller för kontanter som förs in i Spanien, som alltså också är begränsad till upp till 10 000 euro.

Reser du med 10 000 euro eller mer i kontanter ska pengarna deklareras genom presentation av blankett S1 vid utresa/inresa.

Reser du inrikes i Spanien uppgår gränsen för kontantbelopp till 100 000 euro, alltså samma som kontantbeloppet som man får bära med sig.

Kontantinsättning på bank

Det högsta tillåtna kontantbelopp som du kan sätta in på banken utan att behöva deklarera pengarna i Spanien uppgår till 10 000 euro.

Dock ska det poängteras att vid insättningar på mer än 3 000 euro är banken förpliktigad att informera myndigheterna om din insättning.

Kontanter i hemmet

Att ha kontanter hemma, t ex i madrassen eller i ett kassaskåp, är helt lagligt, så länge pengarna erhållits lagligt och deklarerats till skattemyndigheterna. Dock kan pengar som ligger hemma förlora i värde på grund av inflation, och så är det ju osäkrare att förvara kontanter hemma jämfört med i en bank.

Det finns ingen lag som anger att det skulle vara olagligt att förvara pengar i hemmet, oavsett belopp, så länge du kan redovisa för hur du fått pengarna, om och när det krävs.

Böter

Låter du bli att följa reglerna som anges ovan kan det stå dig mycket dyrt.

För att undvika repressalier bör du alltid ha med dig S1-blanketten ihop med kontanter eller andra former av betalningsmedel som myndigheterna värderar som motsvarande kontanter (som överstiger det lagliga beloppet).

Stoppas du av myndigheterna och de ser att kontanterna ej deklarerats som sig bör kommer de att beslagta hela kontantsumman. Dessutom kan du erläggas böter som uppgår till mellan 600 euro och det dubbla av summan som du hade på dig.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.