La Manga de Mar Menor

Mar Menor betyder ”Det mindre havet”, men här handlar det faktiskt om en saltvattenlagun, och just denna lagun är den största i Spanien. Den har en yta på 135 km2 och ligger i regionen Murcia, strax öster om Cartagena. Lagunens kust är 70 km lång och den är relativt plan, och vattendjupet kan på en del platser vara upp till 7 meter. Lagunen ligger avskild från Medelhavet med en 22 km landtunga, La Manga (ärmen), som på en del platser är mindre än 100 m bred. Lagunens vatten är ganska salt, och är därför, på grund av sin lyftkraft, en populär plats för simning och vattensporter som t ex vindsurfing. På landtungan har det byggts så många hotell att man nästan tror att det är lögn. Under högsäsongen, som omfattar juni, juli och augusti, ökar befolkningen på landtungan från 14 000 till över 200 000 personer. En Suecos utsända har besökt La Manga och var minst sagt lite förbryllad.

Fågelreservatet i slutet av La Manga har ett helt stilla vatten och många kanaler.

Det finns bara en enda väg som går genom La Manga – Gran Vía, som alltså alla som besöker landtungan måste resa på. Därför är denna väg tungt trafikerad under högsäsong och det är många köer. När vi besökte La Manga i maj var det dock relativt få besökare. Vi valde att övernatta på Hotel Los Delfines, som var nästan fullbokat trots att det var lågsäsong. I receptionen informerade de oss om att detta hotell är fullbokat hela året, eftersom de samarbetar med ”seniorklubbar” i hela Spanien, vilka erbjuder pensionärer en femdagars vistelse i La Manga till mycket rimliga priser, all inclusive. När vi kom fram erbjöds vi halvpension, vilket innebar att vi för 10 euro per person kunde äta middagsbuffé ihop med de andra glada pensionärerna.

De här villorna ligger ända nere vid stranden vid fågelreservatet.

Vi börjar vårt besök på landtungan med att köra hela vägen till slutet, för att se hur det ser ut vid mynningen, alltså där den södra delen av landtungan slutar. Jag hade föreställt mig någon lite hamn, kanske med några småbåtar och hamnbodar, men så är det inte alls. Landtungan slutar i stället i ett lågvatten-fågelreservat som heter Las Salinas de San Pedro, där några naturliga kanaler bildar mynningen ut mot Medelhavet. De här kanalerna är alldeles för grunda för båtar, så här lever vadarfåglar i lugn och ro. Från romartiden och ända fram till 1960-talet har människor utvunnit salt här, men inte längre, så i dag får fåglarna ha den här platsen för sig själva. Strax söder om fågelreservatet har man grävt en kanal där mindre båtar kan segla in och ut ur Mar Menor, och där ligger även en liten småbåtshamn som heter Puerto Deportivo Tomás Maestre. Det finns en lite rolig bro som leder över kanalen, Gola del Charco, och den är så brant att vi nästan inte vågar köra över den. Mellan denna kanal och fågelreservatet arbetar man med ett stort projekt för att bygga en liten kanalstad som heter Veneziola. På pappret ser detta ganska bra ut, men det verkar dessvärre som om bygget har stannat upp.

Dessa skyltar berättar om det skyddade området i den norra änden av La Manga.

Längre ner på La Manga hittar man lustbåtshamnen, som är ganska stor och välbesökt. I övrigt finns det 33 stränder samt fler hotell och flerbostadshus än man kan föreställa sig. Här ser man den ena konstiga byggnaden efter den andra, och jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Till exempel ser vi med förundran ett stort lägenhetskomplex utformat i en slottsliknande stil, och det är här som någon skulle kunna ropa: finns det någon arkitekt i närheten?

En titt söderut från projektet Veneziola.

Vad är det då som lockar i så många till La Manga de Mar Menor? Jo, det är stränderna, som är mycket fina och som ligger på båda sidor av den smala landtungan. Och det är särskilt stränderna på Medelhavssidan som är populära med sin fina och rena, vita sand. Lagunen i sig är också ett populärt resmål, speciellt för vindsurfare, tack vare det lugna vattnet. Och så finns det också ett bra ställe för dem som gillar paddlesurf och dykning. På Medelhavssidan kan man dessutom vågsurfa. I den södra änden av lagunen finns ytterligare en liten udde, Cabo de Palos, där det finns en fin fyr som man kan besöka.

En av de mer underliga byggnaderna är detta slottsliknande lägenhetskomplex, Castillo del Mar.

Ute i själva Mar Menor ligger fem skyddade öar, som är vackra att titta på, och till den största ön, Isla del Barón, går det båtutflykter.  Det arrangeras även båtturer på Mar Menor i mindre båtar, och så kan man även hyra både vattenskotrar och kajaker. Ett brett utbud av restauranger och ett vilt nattliv på en del ställen lockar också nöjessökarna. Eftersom det är dessa ingredienser: sol, strand, nattliv och bra stämning, billiga priser och vattenlek som lockar många semesterfirare, är det kanske inte så förvånande att så många turister vallfärdar till La Manga. Men till skillnad från de flesta städer i Spanien har inte La Manga någon historisk stadskärna eller ett centrum. Här finns det som sagt bara en lång väg med byggnader på båda sidor. Det går en buss ut till änden av landtungan och tillbaka igen, och många hotell erbjuder utflykter till Cartagena, Murcia och Calasparra.

Och ja, har man inte havet mitt i blickfånget till vardags är det naturligtvis en attraktion att få övernatta i ett rum där man har utsikt över havet åt två håll. Och så är det priserna: under lågsäsong kan man få ett dubbelrum för 40 euro per natt och även turistlägenheterna är billiga. Så, för en betydligt mindre peng än vad det kostar att hyra en lägenhet på Costa del Sol, kan man få en stor lägenhet med panoramautsikt över två hav.

En kanal ger lä åt mindre båtar.

Nu har en storskalig räddningsplan räddat Mar Menor, som 2016 var nära ekologisk kollaps på grund av syreutarmning i havet från föroreningar från turismen och jordbruk. Flera ton döda fiskar skyfflades till lokalbefolkningens stora oro upp ur havet, och det var inte en vacker syn. Efter stora protester 2019 inkluderades sedan Mar Menor 2022 i en lista över naturområden som hade rätt att leva, precis som man gör med en del djurarter. Således är Mar Menor det första skyddade ekosystem i Europa (det finns flera sådana, t ex i Sydamerika). För sådana områden finns det en lång lista med restriktioner som alla måste respektera, och det är goda nyheter för alla hotade naturområden. När vi var och besökte Mar Menor verkade allt vara bra; stränderna på båda sidor av landtungan var rena, det fanns inga olustigheter som låg och skvalpade vid vattenbrynet, vi såg massor av fåglar i naturreservatet och allt verkade lugnt och stilla, och utom fara. Så vi får lov att hoppas att dessa åtgärder kan vara ett exempel som följs för andra hotade naturområden runt om i världen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.