50-tals charm på Costa Brava

50-tals charm på Costa Brava

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
costa brava
Dramatiska klippor rakt ned i havet varvat med små vikar i lä. Längs med kusten norr om Barcelona finns några byar som bjuder på turism i litet format. Vi har vaskat fram guldkornen och åt dig.
Havet blir till en underbar turkosblå bassäng i byn Llafrancs vik, tryggt inringad av guppande småbåtar förtöjda i linor. En del är fiskebåtar, andra hör till semesterfirare och ibland kommer en båttaxi. Morgondoppet innan frukost är det bästa. Då har man den lilla sandstranden nästan helt för sig själv. Solglittret på vattnet, tårna i sanden och skvalpet från vågorna. Två kvarter till hotellet. Allt ligger inom promenadavstånd.
Calella de Palafrugell, Llafranc och Tamariu är tre små byar som ligger intill varandra längs kusten norr om Barcelona. Calella de Palafrugell är störst och de andra följer i fallande ordning. Llafranc är kanske finast av de tre. Läget har gjort att byarna inte exploaterats utan behållit sin småskaliga charm från 50-talet när man började satsa på turismen här. Trevåningshusen går ända ned till stranden där färgglada båtar och solbadare samsas.  
Längs med hela Costa Brava sträcker sig den två mil långa vandringsleden GR-92 och passerar dessa byar. Längs leden kan man göra härliga dagsutflykter.
 
Girona
Det finns mycket spännande att se i närheten och enklast tar man sig fram med bil. Fem mil inåt land från Llafranc ligger byn Girona där man spelat in nya avsnitt av den populära tv-serien Game of Thrones. Det är lätt att förstå varför man valde staden som inspelningsplats. Här finns en välbevarad medeltida stadkärna som, iallafall i fantasin, lätt kan transportera dig till en annan tid med riddare och sköna jungfrur. Floden Onyar flyter genom staden och de färgglada husen längs med floden är ett av stadens kännetecken. Smågator bakom Gironas mäktiga katedral leder till den gamla stadsmuren och här finns stadens bästa utsikt. I Girona hittar man också världens bästa restaurang, El Celler de Can Roca. Utmärkelsen har restaurangen fått av prestigefulla ”The Worlds 50 Best Restaurants”.
 
Dalí-museum
Ett måste när du besöker Costa Brava är Dalímuseet i Figueres, ytterligare 5 mil norrut från Girona. Biljetter till muséet köper man i förskott med förbestämd personlig besökstid. Eftersom museet är så välbesökt finns det annars risk att bli utan biljett. Missa inte delen med smycken som går i samma underbart helgalna och genialiska stil som resten av museet.  
 
Cadaqués
Konstnären Salvador Dalí bodde i kustbyn Cadaqués, öster om Figueres. Hans hus Cadaqués är numera museum och i hela huset syns hans konstnärskap. Det vimmlar av udda föremål och inredningen är minst sagt excentrisk. Cadaqués ligger omringat av ett naturreservat på ena sidan och av havet på den andra sidan. Byn är därför lite svåråtkomlig men samtidigt oförstörd och magiskt vacker. I Cadaqués har till och med de enklare lunchrestaurangerna anpassat sig till de kräsna franska turisterna och håller en hög nivå på maten. Runda stenar slipade av havet täcker några av smågatorna i den vita spanska byidyllen. Konstnärer säljer konst i butiker som ligger på väg upp till stadens vackra kyrka. Det hela är nästa löjligt perfekt. Det enda som tar ned betyget är färden på slingriga åksjukevägar genom naturreservatet.

Fakta Llafranc
Bo: Lyxigast bor du ovanför Llafranc på fyrhotellet El Far. Värt en liten utflykt bara för utsikten samt för en utgrävning i närheten med 2600 år gamla arkeologiska fynd.
Hotell La Muntanya nere i byn Llafranc erbjuder billigare rum till medelstandard med bra service och god frukost.
Äta: Godaste maten i Llafranc hittar du på Chez Tomás. Maten, vinet och servicen är väl värt en omväg. Carpaccio på tonfisk med wasabiglass är ett ljuvligt matminne jag bär med mig härifrån. Boka bord!
Restaurant Leon har bra hemlagat och La Llagosta god paella. Ljuvlig glass till efterrätt finns på Plaça del promontori. Ät den medan du tar en promenad längs med vattnet och båtarna.

Av Text: Annette Emmoth Foto: Annette Emmoth och Pixabay

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco