Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett litet samhälle mitt ute i naturen. Här bor flera tusentals små individer som arbetar flitigt med väl definierade arbetsuppgifter i flera små drottningdömen. Vi ska få veta ursprunget till produkten Levantamuertos, som har alla de positiva egenskaperna som fås från de små gulsvartrandiga steklarna som vi kallar honungsbin.
 
Ordentliga skyddskläder
På tryggt avstånd från bikuporna hälsas En Suecos journalist välkommen av biodlare Alejandro Molina. Innan vi närmar oss dagens huvudrollsinnehavare måste vi klä på oss skyddskläder – en vit overall, gula gamascher, gula långa handskar och en vit, vidbrättad hatt med nät. Alejandro synar klädseln så att det inte finns några öppningar någonstans alls, bin är nämligen experter på att krypa in överallt. När allt är dubbelkollat är det en promenad på några minuter längs små stigar kantade av bland annat rosmarinbuskar och blommande timjan – godis för de små liven. Alejandro har kört i förväg med sin van, fylld med dunkar med färskvatten, nya ramar till kuporna och rökmaskin.
 
Vinkorkar blir flytbryggor
”Vattnet är till bina. Ser du det gamla badkaret där”, säger Alejandro och pekar mot ett badkar fyllt med vinkorkar och en planka. ”Jag är noga med att det alltid ska finnas vatten att dricka till mina bin. Förr fanns det en biodlare som hade kupor nära vattenlandet i Torremolinos, som inte brydde sig om att se till att det fanns vatten till hans bin. Resultatet blev att bina flög till vattenlandet för att dricka, och vi kan ju tänka oss hur det var under högsäsong”, berättar han och förklarar att han därför har sina bikupor på betryggande avstånd från bebyggelse samt alltid ser till att hans bin har vatten. Men korkarna och plankan då? ”Korkarna fungerar som små flytbryggor som bina kan sitta på när de ska dricka och plankan är för andra djur – så att de kan ta sig upp ur vattnet i stället för att drunkna om de faller i”, upplyser han.
 
Naturligt till 100 procent
Så tänds rökmaskinen med torra barr och kvistar från naturen, så är det dags att närma sig bikuporna. ”Rökmaskinen använder jag nästan ingenting. Jag är inte ute efter att ’röka’ bina så att de blir dåsiga. I stället ger jag en puff rakt ut i luften så att det luktar lite skogsbrand – då söker sig bina in i kuporna för att skydda sin drottning och larverna”, berättar Alejandro, som är mycket noggrann med att alla hans fem biodlingar, som är utspridda på olika platser längs kusten, sköts helt ekologiskt och skonsamt mot både bin och natur, då han helt följer binas och naturens naturliga cyklar. Han dödar inte heller bidrottningar när de inte lägger fler ägg, utan låter bisamhället leva naturligt. Likaså flyttar han inte kuporna mellan olika områden eller tvingar in bin i kupor, utan om ett bisamhälle av någon anledning flyttar till en annan kupa, t ex om drottningen dör, låtar han kupan stå tom så att den är inflyttningsklar om en bisvärm utifrån kommer och söker nytt hem. Detta kan hända om en yngre bidrottning stöter ut den äldre bidrottningen. Den äldre bidrottningen kan då få med sig delar av bisamhället och ger sig ut för att hitta ett nytt hem.
 
Hälsosamma bi-ämnen
Alejandro kontrollerar kuporna varannan dag. Då öppnar han dem, tittar på ramarna däri varpå det finns gula bivaxplattor insatta som bina bygger sina typiska sexkantiga celler på.
 
I mittencellerna, där det är varmast, lägger bidrottningen ägg och andra celler används som förrådsceller till honung och pollen. Har bina varit arbetsamma ställer han ned nya ramar med nya bivaxplattor som bina kan fortsätta att bygga celler på. Får bina inte nytt underlag till sina celler skapar de egna vaxkakor. Dessa kan dessvärre inte slungas för att få ut den gyllene honungen, som innehåller bland annat enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer och inhibiner – bakteriehämmande ämnen. Men det är inte bara honung som utvinns från Alejandros bin.
 
”Pollen, som är honungsbinas proteinkälla, samlar bina in från blommor, buskar och träd, när de är ute och flyger. Pollenkornen är mikroskopiska så dessa klumpas ihop till små bollar med hjälp av nektar, och så fäster bina de små klumparna på bakbenen för att flyga hem till bikuporna med det. Och det är här, i bikupan, som jag samlar in överflödigt pollen genom små pollenfällor”, berättar Alejandro, som nu börjar komma in på den produkt som denna artikel verkligen handlar om. Och så fortsätter han att förklara: ”I bipollen finns det rikligt med vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och antibakteriella ämnen för kroppen i lättillgänglig form. Men för min produkt behöver jag också propolis”, säger han, och förklarar även det: ”Propolis är som ett kittvax som bina hämtar från knoppar och kåda från olika träd och använder till att täta springor samt som skydd mot bakterier, svamp och virus i bisamhället. Propolis har fantastiska egenskaper som naturlig antibiotika så detta samlar jag upp med hjälp av liten plastskiva som placeras i bikupan.”
 
En produkt med allt det goda från bina
Produkten som Alejandro tagit fram och som han också har patent på heter Levantamuertos.
”De flesta känner till de positiva egenskaperna av honung, pollen, porpolis och bidrottninggelé (en näringsrik fodersaft av nektar, honung och pollen, som honungsbin matar de larver som ska bli bidrottningar med) men tar dessa var för sig. Så jag kom på idén att blanda dem samt även ha i eterisk olja av apelsin och citron. Resultatet är ett kosttillskott med multivitaminer, mineraler samt spårämnen och effekten energihöjande, hjälper återhämtning samt vid brister, stärker immunförsvaret och minnet m.m.”, förklarar Alejandro stolt.
 
Försäljningspartner
Även om Alejandro är mannen bakom Levantamueros och innehar patentet har han inte möjlighet att göra större volymer, varför han funnit en affärspartner.
”Jag gör min egen Levantamuertos i liten volym men då efterfrågan vuxit betydligt finns det behov av större volymer. Produkten Levantamuertos har blivit så populär att det i dag finns flera som försöker skapa egna Levantamuertos-produkter. Det ska dock noteras att jag har patent på det, och att jag stämt några av de företag som gjort kopior. Med kopiorna vet inte heller köparen om denne får den hälsosamma produkt som Levantamuertos är, då man med kopiorna aldrig vet om de får till rätt mängd av ingredienserna”, förklarar Alejandro.
 
Ett företag har dock rätt att använda Alejandros alldeles egna recept: ”Då jag själv inte har potential att möta efterfrågan har ingått ett affärsavtal med märket El Matorral, som är en linje med bi-produkter som är 100 procent från Málaga, som också bär Sabor a Málaga-stämpeln. Så vill man köpa äkta Levantamuertos, med alla de egenskaper som den verkliga produkten har, så ska man hålla utkik efter Levantamuertos från El Matorral”, förklarar Alejandro.
 
Originalet Levantamuertos, som naturligtvis är ekologisk, kan köpas genom Naturdis på: https://naturdis.es
 
 
Bli bikupefadder!
Få honung och pollen för ett helt år genom att bli fadder till en av Alejandro Molinas bikupor.
Som fadder får du besöka din bikupa och lära dig mer honungsbin samt biodlingar och dessutom får du under ett år 1 kg pollen samt 4 kg honung, och 1 kg honung skänks till välgörenhet. Underhåll och skötsel av bin och bikupa står Alejandro Molina för.
Kostnad: 60 euro/år
För mer information, skicka ett e-mail till Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Elena Corral och Alejandro Molina

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco