De bitska pepparfruktern från Padrón

De bitska pepparfruktern från Padrón

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
pimiento
Att äta de små stekta pepparfrukterna Pimientos de Padrón är som att spela en omgång kulinarisk rysk roulette. Många av pepparfrukterna har en frisk och närmast sötaktig smak och påminner nästan om nyplockade ärtor medan några av dem är starka, som om de vore chilifrukter.

Det går inte att se skillnad på dem, och det är inte heller nödvändigtvis de minsta, som påminner mest om chili, som man ska akta sig för. Det uppskattas att mellan fem och tio procent av dessa pepparfrukter är starka, men det är inte heller alltid som denna regel håller.
 
Från Mexiko till Spanien
Pepparfrukterna ska en gång i tiden, på 1500-talet, ha tagits från det område som i dag är Mexico till Spanien av några franciskanermunkar, som började odla dem i en by som heter Herbón, i Galicien. Denna by ligger i kommunen Padrón, och… ja, rätt gissat.
Inom loppet av de kommande århundradena utvecklades växten i det svalare nordspanska klimatet varmed frukterna blev mindre, och det har på ett eller annat sätt resulterat i de något speciella pepparfrukterna.
Traditionellt har man skördat dem med start i maj och under sommaren, men pepparfrukternas goda smak och något riskabla egenskaper har medfört att de har blivit så populära att de nu odlas i växthus året runt.
I Galicien har pepparfrukterna dessutom lett till ett ordspråk, som också används i många andra sammanhang: Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non, vilket betyder: Som med pepparfrukterna från Padrón; en del biter, andra inte.
 
Mig vill ni inte äta!
Det är en kemisk sammansättning av ett ämne som heter capsaicin som ger den starka smaken som finns i växterna i capiscum-släktet. Till dessa hör både chilis, paprikor och andra pepparfrukter, som vår vän här. Växten utvecklar ämnet som ett försvar mot hungriga insekter och andra djur.
Det förklarar dock inte varför bara några av frukterna utvecklar mer av detta ämne och därmed blir mycket starkare än andra. En förklaring kan ligga i skillnaderna på hur frukterna exponeras mot solen, jordkvaliteten och bevattningen, men trots det är det skillnad på frukter från samma planta.
En teori säger att de starka absorberar mindre av det salt som ska strös över de stekta pepparfrukter, än vad de milda gör, och att de avlånga är mildare än de som är rundare. Men man kan aldrig vara helt säker.
 
Vill man undvika att chocka smaklökarna är det bara att bita lite försiktigt i änden på varje pepparfrukt du tar, innan du äter den. Och det är just detta spel, chansandet, som gör det så spännande att äta pepparfrukterna från Padrón.
 
pimiento-fakta
Pimientos-fakta
•    De flesta tapasbarer har dem på menyn.
•    De går att köpa under större delen av året i matbutiker och saluhallar.
•    De är mycket bittra när de är råa.
•    Det latinska namnet är Capsicum anuum.
•    Vanligtvis skördas de när de är mellan 5-7 cm långa.
Receptet: Stek pepparfrukterna ett par minuter i olivolja tills skalet blir lite ”bubbligt”. Lägg upp dem på ett stort fat, strö över lite flingsalt och ät dem med fingrarna medan de fortfarande är varma.
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco