Spaniens kanske mest populära viner har franska rötter

Spaniens kanske mest populära viner har franska rötter

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Vid ett besök i en av bodegorna i Spaniens mest kända vinregion Rioja, som ju till största delen ligger i regionen La Rioja, med undantag för vissa delar av Rioja Alavesa som ligger i Baskien, är det omöjligt att inte nämna det franska arvet som många vingårdar i regionen har. 

Här, i skydd mot vindar från norr av bland annat Sierra de Cantabria, ligger vingårdarna utspridda i det kulliga landskapet kring floden Ebro, och det är en biflod till just Ebro som gett namn till regionen, nämligen Río Oja. 

Rioja delas in i tre underregioner: den redan nämnda Rioja Alavesa, Rioja Alta, i västra och nordvästra delen av Rioja och sträcker sig in lite i Burgos, samt Rioja Baja, som inkluderar en liten del av vinregionen Navarra. 

Det är stämningsfullt att promenera inne i vinhusens källare.

Riojas långa historia i korta drag

Riojas vinhistoria sträcker sig långt tillbaka och redan fenicierna förde med sig vinstockar som de odlade i regionen. Senare kom munkar från Burgund och även de hade med sig vinkunskaper och -rankor. Men kvalitetsviner i området talas det om först i slutet av 1700-talet, när vinmakaren Manuel Quintano återvände hem 1786 efter en resa till Bordeaux. Han tog med sig nya idéer, kunskaper och metoder från den franska vinregionen. Bland annat handlade det om ekfatslagring, soutirage och klarning, som dock inte togs väl emot i den spanska regionen förrän på 1800-talet. Och då har vi kommit till den del av historien som vi här fokuserar på.

I dag sköts mycket av arbetet i vinhusen med hjälp av maskiner, t ex staplande av tunnor, men förr var det ett hårt och tungt arbete.

Franska problem lyfte Rioja

Det var på 1850- och 1860 talen som Rioja upplevde en drastiskt ökad efterfrågan på vin. Detta berodde inte främst på att Riojas viner blivit exceptionella på något vis. I stället grundades sig regionens vinframgångar på att andra vinområden, bland annat franska Bordeaux, upplevde problem när vinerna i stor utsträckning drabbades av svampangrepp av oidium. Då efterfrågan på Rioja viner ökade började vinmakare i regionen att titta efter metoder för att öka både kvaliteten och kvantiteten, och nu blev alltså Manuel Quintanos metoder, som han fört med sig till trakten, populära. Men det var inte det enda som var nytt. Då flera vinmakare i Frankrike sökt sig till just Rioja för att rädda sina viner började det också odlas för regionen nya druvor som t ex populära Cabernet Sauvignon, vid sidan av regionens vanligaste druva Tempranillo, som ju är huvuddruvan i röda riojaviner, även om det även används andra druvsorter. 

Flera av de kända vinhusen i Rioja, som Marqués de Riscal och Bodegas Muga, är från denna tid och flera startades antingen med pengar från Frankrike eller med vinmakare som hade kunskaper från landet lite norrut. Många franska vinmakare lockades till just Riojaregionen på grund av att klimatet och jordmånen gav samma förutsättningar som de var vana vid hemifrån.

Men det var inte över för vinfrankrikes hårda tid. På 1870-talet invaderade vinlusen phylloxera de franska vinmarkerna och fransmännen som redan slagit sig ned i Rioja satsade ännu mer när konkurrensen från Frankrike drastiskt minskade. Och ju hårdare vinlusen slog till desto fler sökte sig till Rioja, vilket förde med sig ytterligare kunskap och pengar, vilket i sin tur höjde vinkvaliteterna i Rioja ytterligare. Ett av de vinhus som kom i denna andra våg är Bodegas Franco-Españolas, som startades av Frederick Anglade Saurant från Bordeaux 1890 (sedan 1920 är det spanskägt då familjen Eguizábal köpte alla ägandedelar). Nämnas bör dock att även vinerna i Rioja kom att drabbas av vinlus, men inte alls i samma utsträckning som på andra platser. 

Vinerna i Rioja gjordes nu delvis av samma druvor som i Bordeaux med även lång lagring på ekfat. Dock var fransk ek dyrt, så med tiden började allt fler av vinhusen använda amerikansk ek, vilket gett Riojavinerna mer karaktär av vanilj, jämfört med de franska. Och detta är en av de delar som karaktäriserar traditionella moderna riojaviner i dag – eleganta mogna smaker med mjuka tanniner och den där vaniljen, av amerikanska ekfat. Att syrligheten ofta är relativt hög är också kännetecknande, vilket gör vinerna lätta att kombinera med olika maträtter, vilket speciellt gjort vinerna populära, även utomlands.


Rött

Vinregionen Rioja är mest känd för sina röda viner med tempranillo som den vanligaste druvan men även garnacha, graciano och mazuela används. I mindre skala görs också viner på t ex cabernet sauvignon och syrah.


Vitt

Det odlas vita viner i Rioja, om än i mindre utsträckning än röda. Bland dessa odlas främst viura men det hittas även andra som t ex garnacha blanca, tempranillo blanco och på senare tid verdejo. I liten skala odlas också t ex chardonnay och saugivnon blanc. 


En Suecos journalist vid en av de gamla tunnorna hos Bodegas Franco-Españolas.

Vill du veta mer om Riojas vinhistoria kan ett besök på en av Rioja-regionens bodegor rekommenderas. En Suecos journalist besökte Bodegas Franco Españolas i Logroño, och fick en intressant resa i historien.

Boka ditt besök i förväg (www.francoespanolas.com) och välj mellan guidad tur + vinprovning, gourmetbesök eller ett besök med guide som avslutas med en typisk Rioja-lunch. Det finns även aktiviteter som är barnanpassade.

För mer information om Logroño samt hotellförslag, läs Weekendrese- och hotellartikeln i En Suecos septembernummer.

Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco