I snart två år har covid-19-viruset överskuggat allt i våra liv. Vi har tvingats dras med betydliga restriktioner i vår vardag för att skydda sjukvården och rädda liv. Det har påverkat ekonomin, arbetsmarknaden och BNP:n till en grad som inte setts sedan andra världskriget. Nu står vi äntligen där vi drömde om att stå för ett år sedan – vi har ett vaccin. Det är säkert, effektivt och 90 procent av den vuxna befolkningen är vaccinerade. Ändå är smittfrekvens, test och restriktioner nu återigen de tre mest använda orden i vår vardag.
Jag frågar mig själv, på fullaste allvar, om vi överhuvudtaget vill komma igång igen? Jag menar så där på riktigt, som det var 2019. Med ”vi” menar jag oss alla. Allt från politiker till media och vanliga ”svensson”.
Det förvånar mig att vi, i hela EU, fortsätter att fokusera på antalet smittade i stället för på antalet patienter. Det verkar som om vi inte vill inse att viruset är här för att stanna, och att vi alla kommer att smittas förr eller senare, som tillfället är med andra virus, som t ex influensaviruset. Just nu upptar covid-19-patienter ca 5 procent av kapaciteten på spanska sjukhus. Det handlar inte om att vara överens om att det är 5 procent för mycket, men det är ju småsaker jämfört med antalet patienter med diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, blodproppar, KOL och njursjukdomar. Med andra ord: livsstilssjukdomar.
Jag förvånas över att det under två år med coronakris knappt lagts något fokus alls på begreppet livsstilssjukdomar, när det är just personer med dessa sjukdomar som drabbas värst – bortsett från äldre och svaga. Enligt min uppfattning är den kraftiga ökningen av personer med livsstilssjukdomar ett större hot mot sjukvården än själva covid-19-viruset, nu när vi har vaccin. Enligt min uppfattning är det också en stor skam att vi inte har haft någon hälsodebatt över huvud taget – och knappat får det. Myndigheterna förbjuder reklam för tobak, sprit och spel (på vissa platser) och snart är det säkert någonting annat som förbjuds också. Men det finns ingen information och inspiration kring hälsa och välmående – och det är ju det vi saknar!
Cancer har, genom åren, utvecklats till en folksjukdom. Varför? – för att för många lever fel. Vi stressar, tränar inte, äter fel – och alltför mycket. De senaste siffrorna från WHO visar att 20 procent av alla tonåringar i EU är överviktiga. Det bådar inte gott för framtiden…
Dessutom har en ny livsstilssjukdom just dykt upp: psykiskt välbefinnande. Från och med nästa år kommer nästan all sjukvård inom EU att avsätta mer resurser till avdelningarna för psykiskt sjuka. Alltför många människor mår dåligt och är i obalans. Covid-19-pandemin har uppenbarligen inte gjort det lättare, men – tillbaka där vi började – vill du gå vidare nu?
Är vi villiga att acceptera de kalla fakta? Att acceptera att viruset är här för att stanna? Och acceptera att det kommer att kosta människoliv? – trots att nästan alla är vaccinerade.
Trots vaccin dör 25 000 européer i influensa varje år. Detta är någonting som vi har accepterat – kanske för att det har varit så i ett halvt sekel och för att det är de äldsta av de äldsta invånarna som oftast dör. Vidare dör nästan 1 miljon européer varje år vars dödsfall kan relateras till tobak. 100 000 kommer från Spanien och både Sverige, Norge och Danmark ligger på fel sida av 10 000 dödsfall. Vi har också accepterat och valt att leva med detta – kanske för att det är en fråga om val om man röker eller inte. Det finns inga siffror på hur många som dör av övervikt varje år, men det är uppenbarligen inget som stör nattsömnen hos folk i allmänhet. Vi accepterar det – utan problem.
Men kommer vi att acceptera 25 000, 50 000 eller kanske 100 000 årliga dödsfall inom EU relaterade till covid-19-viruset? Det har tydligen blivit en väldigt, väldigt öm punkt…
Influensa, tobak, fetma och stress kan vi leva med. Men covid-19…?
Jo, covid-19 är inte självförvållat, men du kan ju bara vaccinera dig. Om du tar vaccinet från Pfizer eller Moderna är det ingen fara för att du skulle dö eller bli dödssjuk. Och om du därtill håller din vikt i schack, springer en löprunda om kvällen och tar dina dagliga vitamin- och mineraltillskott, då har du alla förutsättningar för att dansa runt granen även i år.
Livet är vackert – men skört. Acceptera det. Det finns inte plats för fler törnar längs vägen nu.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001