EVENEMANGSDETALJER

Sierra de las Nieves
december 12, 2021
22:30

BOKNING OCH INFORMATION

Brännande av olivoljemattor i Casarabonelas Rondeles-festival

shutterstock_472746226-2048x1360 (1)

Casarabonelas Rondeles-festival är en av de ovanligaste festligheterna i Sierra de las Nieves. Under kvällen den 12 december tänds byns gator upp med ”rondeles” som är de gamla vassmattor, som användes i samband med pressningen av oliverna i olivkvarnarnas pressar.

Förr i tiden bars en bild av jungfru Maria, här under namnet Rondeles-jungfrun, igenom stadens gator om kvällen när skörden var över. Denna procession lystes upp av flammorna av de brinnande vassmattorna. Bilden av jungfrun bars från kapellet Ermita de la Veracruz till kyrkan Santiago Apóstol. Det är alltså denna tradition som fortfarande firas.

Processionen börjar kl. 22.30, efter att elden välsignats. Därefter sjunger en kör så kallade villancicos, alltså julsånger.

Processionen slutar vid centrumtorget i byn, där det serveras buñuelos och varm choklad.

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.