Njut av strand och hav på ett regelrätt sätt i sommar

Högsäsongen på Costa del Sol närmar sig och med den dagar på stranden och i havet. En del njuter stranddagarna långa och lata medan andra vill fylla dem med spännande aktiviteter. Oavsett så är det bra att känna till vad man får och inte får göra på stränderna och i vattnet, t ex i januari i år utfärdade Sjöfartsverket i Málaga (Capitanía Marítima de Málaga) ett nytt regelverk för bland annat fritidsbåtar samt flytande- och strandanordningar för just nöjen i och kring vattnet.

Costa del Sol förknippas av många med semester och långa, härliga dagar på stranden, och i Spanien går det verkligen att njuta stränderna. Till skillnad från vissa andra Medelhavsländer, där man tvingas betala för att besöka stranden, slår den spanska kustlagen fast att alla stränder i landet är offentliga och gratis.

Det tåls dock att sägas, att för allas trevnad, är det bra att följa lokal praxis och dessutom rätta sig efter de förbud som gäller på stränderna, som om man bryter mot en del av dem kan leda till böter på upp till 3 000 euro! Dessa pengar kan vara roligare att spendera på annat under semestern, varför En Sueco här en titt på vad som gäller på Costa del Sols stränder.

Här får du bada

De vattenområden som är avsedda som badplatser är markerat med bojar upp till ett avstånd på 200 meter från stranden. Inom dessa badområden får man simma och leka fritt, och personer med t ex paddleboards (SUP) eller trampbåtar måste ta hänsyn till badande personer. Andra vattenområden kan vara markerade och avsedda för vattensporter, som t ex kitesurfing eller windfoil, och i dessa är det å andra sidan strängt förbjudet att simma.

Nudist javisst

Den spanska lagen förbjuder inte att man går naken på stranden men trots detta är det förbjudet i vissa kommuner. I Málaga är det inte förbjudet men praxis är att bära badkläder på Costa del Sols stränder. Vill man bada naken utan att göra någon upprörd finns det flera nudiststränder att välja på, googla: ”playa nudista Málaga”.

Reservera inte plats

Att tidigt på morgonen gå ner till stranden och reservera plats genom att ställa upp solstolar och parasoll, för att sedan gå tillbaka hem för att äta frukost är inte direkt förbjudet, men på Costa del Sol är det praxis att inte göra så. Man riskerar till och med att polisen plockar bort ens tillbehörigheter om man inte är på stranden och använder sina tillhörigheter.

Snabbtält, parasoll etc.

I denna frågar har Málagaprovinsens olika kustkommuner sina egna regler. En del begränsar antalet parasoll per sällskap, andra förbjuder snabbtält och vissa tillåter snabbtält men förbjuder markiser. Så kontrollera vad som gäller i just din kommun.

Musikförbud

Att ligga på stranden och lyssna på musik med hörlurar får vem som helst göra men att lyssna på musik med t ex radioapparat, CD-spelare eller en högtalare kopplad till mobiltelefonens musiktjänst, så att omgivningen hör musiken, är förbjudet. Det är också förbjudet att spela instrument på stranden eller på annat sätt orsaka ljud och oljud som kan uppfattas som störande av människor runt omkring.

Här får du inte bada

Nästan överallt på Costa del Sols stränder är det fritt fram att slå sig ner med sin handduk och sitt parasoll för att njuta. Dock finns det områden som är reserverade för att gå i vattnet med t ex trampbåtar, vattenskotrar, surf- och paddlebrädor, båtar m.m. Dessa är markerade och inom dessa områden är det förbjudet att vistas – både för att sola på stranden och bada i vattnet.

Hundstränder

Många hundägare vill gå till stranden tillsammans med sina pälsklingar, och det får de också, så länge de håller sig till de speciella hundstränderna som finns på Costa del Sol. På övriga stränder är det strängt förbjudet att ens promenera med hunden eller låta den bada i vattnet oavsett om det är dag, natt, morgon eller kväll. För att hitta Costa del Sols officiella hundstränder, googla: ”playas de perros Málaga”.

Fiske är förbjudet under högsäsong, både från stranden och under ytan, kl. 10.00­–21.00.

Bil & camping är helt förbjudet på stranden. Man får alltså inte köra ner på stranden ens för att lasta av bilen och man får varken övernatta med husbilen eller tälta på stranden. Man får överhuvudtaget inte övernatta på stranden.

Kissförbud, ja, det är förbjudet att kissa (och bajsa) i havet.

Strandduschar får endast användas till att duscha av sig saltvattnet. Det är således strängt förbjudet att använda t ex tvål och schampo vid strandduscharna liksom att man inte heller får diska, tvätta eller leka i duscharna.

Sopor av alla de slag – papper, burkar, cigarettfimpar, trasiga parasoll etc. ska sorteras och slängas i avsedda avfallskärl.

Rökning börjar bli förbjuden på allt fler stränder på Costa del Sol men reglerna skiljer mellan kommunerna, och även mellan stränder i samma kommun.

Eld & grillning är förbjudet på stranden, stenar och klippor. Det är även förbjudet att använda gasflaskor och brandfarliga vätskor. En del kommuner har grillbåtar på stranden som man vår använda, men för detta krävs det tillstånd från kommunen.

Ta med sand hem från stranden är förbjudet.

Skugga, det är förbjudet att sätta upp parasoll eller annat så att det kastar skugga över andra strandgäster.

Grön flagg: Fritt att bada

Gul flagg: Bada med försiktighet

Röd flagg: Förbjudet att bada

Det nya regelverket från Sjöfartsverket (januari 2024) rör sådant som sker i vattnet. Detta omfattar främst fritidsbåtar men även andra motoriserade anordningar som t ex vattenskotrar, samt anordningar utan mekanisk framdrivning som kanoter, kajaker, surf- och paddlebrädor (SUP), trampbåtar med och utan motor på mindre än 3,5 kW, fallskärmssegling, vattenskidor och stora flytanordningar förankrade i vattenfordon m.m. Reglerna gäller för både turist- och kommersiella ändamål liksom för privata, men för alla är det viktigt att ha en ansvarsförsäkring som täcker om olyckan är framme om man är ute med sin t ex vattenskoter eller fritidsbåt.

Badplats – var försiktig!

Den första regeln som är viktig att känna till när man är ute i vattnet med någon slags anordning är att strändernas badområden är märkta upp till ett avstånd på 200 meter. Generellt säger reglerna att: är man ute med t ex kanot, kajak, SUP, trampbåt eller liknande så ska man befinna sig inom 50–200 meter avstånd från stranden – man måste alltså vistas minst 50 meter ut från stranden men får inte gå längre ut än 200 meter. Håll också 50 meters avstånd från simmare. Vidare är det strängt förbjudet att ankra eller förtöja sin anordning inom badområdet och vid bojarna som anger det.

Långt ut på vattnet

Är man ute med egen anordning eller på utflykt med instruktör får man befinna sig utanför badplatsen, men maximalt 500 meter från stranden. Trampbåtar med motor med en effekt mindre än 3,5 kW får inte gå längre ut än 0,5 sjömil (926 meter) från kusten och för vattenskotrar, som måste gå utanför badområdena, gäller maximalt 1 sjömil (1 852 meter) från kusten och ett säkerhetsavstånd på minst 100 meter till andra båtar och anordningar. Skulle man i stället vara ute och ro, får man gå ut upp till 1 sjömil från kusten.

Speciellt angivna områden

Är man ute på vattnet med surf- eller kiteboard måste man hålla sig till för ändamålet speciella, tillåtna områden och där hålla sig 50–200 meter från kusten. Däremot får man, om man är ute och vindsurfar eller med wingfoil, gå ut maximalt 0,5 sjömil.

Vädret avgörande

Alla nöjesaktiviteter får endast utföras i dagsljus, vid bra väder och när sikten är mer än 1 sjömil, så att utövaren hela tiden kan ses från stranden, och så att den som är ute själv kan se stranden – hela tiden. Man får inte vara ute om vinden är kraftigare än 3 Beaufort och vågorna får inte vara högre än 0,25 meter. Ett undantag finns för om man är ute och ror, då får man gå ut upp till 1 sjömil, förutsatt att det dagsljus och god sikt, vinden inte överstiger 4 Beaufort och vågorna inte är högre än 0,5 meter.

Flytvästen på!

För sporter som t ex vind- och kitesurfing, paddlesurf och liknande är det obligatoriskt att bära flytväst. Samma regel gäller om man är ute på vattenaktiviteter som att åka ”banan” eller ”donut” efter båt, vattenskidor, vattenskoter eller leker i flytande vattenpark (för vilka det förövrigt är åldersgräns på 12 år tillsammans med målsman eller 16 år utan målsman) etc.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.