Kung Carl Gustav på besök i Spanien

Kung Carl Gustav på besök i Spanien

Kung Carl Gustav var den 20-24 september på teknikuppdrag i Spanien tillsammans med cirka 30 personer från näringslivet och den Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, som kungen är beskyddare för.

Under sin vistelse skulle den svenska monarken besöka olika vetenskapliga och teknologiska anläggningar runt om i Spanien. Han började med en tur med höghastighetståget AVE från Barcelona till Zaragoza. Med i tåget var även den spanske transportministern, José Blanco, som efter att ha visat kungen teknisk data om tåget, uttalade att kungen var "imponerad" över farten och infrastrukturen.
Att det var Spanien som den svenska kungen valde att besöka i samband med sitt teknikuppdrag är inte en tillfällighet, då det bara finnas ytterligare två länder i Europa där denna tågteknik används, nämligen i Tyskland och Frankrike. Samtidig finns det fyra spanska konstruktionsföretag bland de sex största i världen och den inbördes konkurrensen har påskyndat kvaliteten. Kung Carl Gustav var speciellt begeistrad, när han från cockpiten, såg hastighetsmätaren passera 300 km/t.
Från Zaragoza gick resan vidare till Soria i buss, där kungen skulle besöka en återanvändningsanläggning som tillhör Iberdrola för att få inspiration till liknande initiativ i Sverige.
I Soria deltog han också i öppningen av ClimateWell, som är ett nytt spansk/svensk företag, som utvecklar klimatanläggning till byggnader och uteslutande använder solenergi. Tillsammans med den spanska kungen, Juan Carlos, var Carl Gustav med att överräcka Premio Reina Cristina till de två företaget, Torres och Holmen i Madrid. Priset ges till företag vilka främjar förhållandet mellan Spanien och Sverige.
Under uppehållet i Madrid deltog kungen dessutom i ett seminarium om klimatförändringar och bärkraftigt energi.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.