Möt våren med mandelblommorna

Möt våren med mandelblommorna

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Ett säkert vårtecken i Andalusien är mandelblomningen. Från slutet av januari och under hela februari kan man uppleva denna vackra blomsterprakt. Man bör ta sig in en bit i inlandet och upp i bergen för att förstå att mandelblomningen är något speciellt.

Guadalhorcedalen
Den som vill uppleva något vackert bör packa picknickkorgen och bege sig till Guadalhorcedalen, som ligger nordväst om Málaga längs med floden Guadalhorce. Den vackra dalen är kantad av berg med mängder av mandelträd som växer vilt. Sväng in på någon av de små vägarna som leder upp i bergen och sätt dig under ett blommande mandelträd och ät en god picknick. Det är en upplevelse. Det finns de som påstår att man inte har upplevt Andalusien förrän man har suttit i gröngräset under ett blommande mandelträd och ätit en god lunch. Och det ligger något i det. Varje år anordnas det särskilda mandelblomsresor och på helgerna är det många som ger sig upp i bergen för att möta våren.
Den inre delen av Guadalhorcedalen, som ligger vid foten av byn Álora, kallas för Valle del Sol. AVE-tåget går tvärs igenom dalen på de höga broarna som fotograferats åtskilliga gånger för att visa upp modern byggkonst men också hur vacker tågresan är genom Andalusien.

En kollision av nytt och gammalt
Att resa de få milen in i inlandet är också en resa i tiden. Samtidigt som Europas modernaste och snabbaste tåg passerar genom dalen kan man också få uppleva hur man fortfarande plöjer med mulåsnor.
En liknande upplevelse får man genom att besöka byn Àlora. Man bör vara där på förmiddagen innan siestan för att ta del av det aktiva gatulivet i byn där bilar, hundar och människor trängs på de smala gatorna och där man ser den äldre generationen sitta på gatan utanför sitt hem på de typiska låga stolarna. Härifrån följer de med vad som händer utanför huset och det är en typ av socialt liv som man inte ser mycket av idag.

En annan kollision är det moderna kommunikationssamhället kontra svårigheten med att läsa och skriva. Àlora hade redan i början av 00-talet luftburen ADSL och var mycket långt framme när det gällde internet och samtidigt har byn hög analfabetism.
Men runt omkring byn växer mandelträden som vill ha heta somrar och svala vintrar, men inte frost, och torr och kalkrik jord. Mandelblommorna är känsliga för blåst och därför står oftast träden i vindskyddade områden, bergsluttningar och skrevor.

Från vacker svan till den fula ankungen
Mandeln kan ha svårt att rent skönhetsmässigt konkurrera med mandelträdets vita och rosa blommar som blommor på bar gren – alltså innan bladen slår ut.Men hur många vet att mandeln i själva verket är en vacker stenfrukt, och inte en nöt, som under sin utveckling går från vacker svan till den fula ankungen?
Det är svårt att tänka sig att mandeln ingår i familjen rosväxter och är nära släkt med persikan. Men när blomningen är över och själva frukten börjar utvecklas är den till att börja med pistaschgrön och lite fjunig och några veckor senare får den en svagt rödgul färg och påminner mycket om en persika. Under den här perioden är mandelfrukten mycket vacker. Men till skillnad från persikan utvecklas inte mandelfrukten till en saftig frukt utan är torr och relativt smaklös.
Mandeln har två skal. När första skalet torkar öppnar det sig och bildar olika formationer som ser ut som små konstverk som hänger i träden. Så småningom tappar mandelfrukten det första skalet men själva mandeln skyddas av ännu ett skal, som påminner om ett nötskal, vilket innebär att den förlorat mycket av sin skönhet.
När mandeln plockas ca 7-8 månader efter blomningen har den kvar "nötskalet". För att få fram själva mandeln, stenfrukten, måste skalet knäckas precis som när man knäcker en nöt.

Mandelns olika ansikten
Den lilla bruna mandeln som vi är vana att se den har flera användningsområden. Det finns tre olika sorters mandel. Den söta, bittra och krakmandeln, som också kallas för julmandel. Den är söt i smaken men har ett tunnare skal.
Mandeln används till kosmetika och hudvårdsprodukter men är också mycket nyttig att äta. En handfull mandlar anses vara ett perfekt mellanmål. Den innehåller bland annat mycket e-vitaminer, zink och protein. Men samtidigt är mandeln lite lurig. Den innehåller allergener som är ett naturligt ämne, vanligen proteiner, som är allergiframkallande. Dessutom är bittermandeln giftig och innehåller amygdalin som kan utvecklas till cyanväte, blåsyra, om man äter den. Men det är ovanligt med allvarliga förgiftningar
I Sverige finns mandeln omnämnd från 1200-talet som en ingrediens i olika maträtter. Men den var känd i andra länder långt innan dess. De gamla grekerna kände till mandeln och Hippokrates lär har sagt "den som intar fem bittermandlar blir inte berusad". I Jämtland i början av 1900-talet tog man till sig hans lärdom och intog tre bittermandlar inför stora kallas.
Men mandeln spelar också en roll inom olika religioner. I islamiska och judiska traditioner står mandelträdet för hoppfullhet. I Kina symboliserar den våren. Även romarna kände till mandeln och i Pompeji finns mosaikbilder av trädet.
Mandeln finns omtalad flera gånger i bibeln, gamla testamentet, som en av
”landets bästa frukter”. Den är också tillägnad Jungfru Maria som symbol för hur Maria bar Jesus. Mandeln har också varit en metafor för predikanter och präster – sträng utåt men mild inuti.

 

Av Elswig Patriksson

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco