Casa de los Navajas

– En neomudejárpärla i Torremolinos.

Är man ute och promenerar utmed Bajondillo-stranden i Torremolinos och i stället för att njuta av utsikten över havet riktar blicken in mot husen, kan man inte undvika att se Casa de los Navajas – en unik arkitektonisk skönhet, som förutom charm även bjuder på historia. Detta är en rikt smyckad byggnad som tronar upp sig som ett litet slott med torn och en mäktig entré, mellan de annars så fyrkantiga och tråkiga lägenhetskomplexen. Men det handlar inte om ett slott, utan om något som på 1920-talet byggdes som en fritidsbostad åt en rik Málaga-familj.

Så här såg Casa de los Navajas och dess trädgårdar ut förr i tiden, innan höghusen omringade byggnaden.

Ett hus med fantastisk utsikt

Under ett besök på Casa de los Navajas bör man föreställa sig hur det såg ut i Torremolinos på 1920-talet. Här vid Bajondillo-stranden fanns det ingenting annat än ”fientlig terräng”, som José Manuel Ruiz Rivas (kulturborgarrådet i Torremolinos) har beskrivit det, och en fantastisk, utsikt både mot öster, väster och söder – ut över havet. Det var just detta som en man vid namn Antonio Luque Navajas förälskade sig i och varför han 1925 beslutade sig för att bygga ett fritidshus åt sin familj på klippsluttningen som leder ner till stranden. Detta krävde naturligtvis innovativa byggtekniker men han fick onekligen det han ville ha – utsikt och närhet till vattnet.

Arkitektur

Casa de los Navajas, som stod färdigt 1929, byggdes i dåtidens rådande estetik – neomudejárstil med mozarabiska inslag – alltså en harmonisk blandning av andalusisk och arabisk design. Fasaden är rikt smyckad med vackert sevillianskt kakel som skapar traditionella scener samt geometriska motiv, vilket ger byggnaden sin karakteristiska charm. De geometriska motiven är en allegori över de fyra årstiderna, även om vintern har valts bort, med tanke på det milda vädret på Costa del Sol.

Föreställ dig utsikten utan lägenhetskomplexen – vyn sträckte sig helt till Málagas bukt.

Huset i sig består av två våningar, där den första våningen, med en stor hall och flera rum, användes som familjebostad, här bodde faktiskt tre generationer när det begav sig. Den andra våningen byggdes som en utsiktsplats med två torn, med fantastisk utsikt över havet.

Huset ligger tätt intill klippväggen, men en fontän får naturligtvis plats på den lilla bakgården.

Vid ett besök i Casa de los Navajas är det en sak som slår en när man kliver innanför de stora träportarna. Det är att huset inte är speciellt stort, och det beror på att terrängen och dåtidens byggteknik, även om den var innovativ, inte tillät det.

I dag finns mycket lite av den ursprungliga interna designen kvar. Delar av den kan ses i valv och gipsdekorationer samt dekorativt arabiskinspirerat väggkakel.

Trädgården runt huset är lika vacker som själva byggnaden, med exotiska växter, fontäner och vackra skulpturer.

Den mäktiga träporten utgör en vacker ram åt Medelhavet.

Vem var han?

Antonio Luque Navajas var en framgångsrik affärsman och markägare med stora sockerrörsplantage där Málaga flygplats i dag ligger. Det ska kommas ihåg att på 1920-talet utgjorde just sockerrör huvudindustrin i Málaga, med Larios-familjen i spetsen. Antonio Luque Navajas var dessutom även känd för sitt stora intresse för konst och kultur, vilket han kom att återspegla i sitt hus uppe på klippan. Därför blev inte Casa de los Navajas bara ett fritidshus åt familjen (som var känd för sina extravaganta fester som lockade både dignitärer och prominenta personligheter) utan även en plats för kulturellt utbyte och en samlingspunkt för kreativa själar för att samtala och dela idéer.

Kulturell betydelse

Antonio Luque Navajas fyllde sitt hus med sin konstsamling, som han gärna visade för besökare, vilket blev början på Casa de los Navajas betydande roll för den kulturella utvecklingen i Torremolinos.

På senare år har byggnaden varit värd för konstutställningar, litterära evenemang och musikfestivaler och många lokala konstnärer har funnit inspiration i de vackra omgivningarna och har skapat verk som speglar detta. Även i vardagen, utan evenemang, lockar Casa de los Navajas besökare från hela världen. Många besöker platsen för att uppleva dess unika atmosfär och ta del av det kulturella arvet som Antonio Luque Navajas skapade.

Casa de los Navajas i dag

1991 förklarades Casa de los Navajas som en byggnad av historiskt intresse och år 2000 förvärvade Torremolinos kommun byggnaden med villkor att den sista av Antonio Luque Navajas döttrar fick bo kvar i huset ytterligare tre år. Huset var vid den tidpunkten i mycket dåligt skick. 2011 började kommunen med ett betydligt restaureringsarbete och 2014 öppnades dörrarna till det Casa de los Navajas som är öppet för allmänheten i dag. I detta restaureringsarbete inrättades bland annat ett stort rum direkt till höger om ingången – och detta är sedan dess en av de populäraste platserna för borgliga bröllop och andra officiella ceremonier i Torremolinos.

Casa de los Navajas hemligheter

Liksom många gamla byggnader gömmer på mysterier gömmer även Casa de los Navajas på sina – två sådana. Det ena är historien om det som liknar en liten igenmurad dörr i klippväggen bakom byggnaden. Ryktena säger att det var här som familjen Luque Navajas gömde sina tillgångar och att de har förseglat ingången, medan andra säger att detta egentligen är en av ingångarna till de påstådda tunnlarna som leder under hela Torremolinos.

Det andra mysteriet är arkitekten – det har nämligen aldrig avslöjats vem som stod bakom ritningarna till Casa de los Navajas.

Besök Casa de los Navajas

Casa de los Navajas ligger precis i korsningen av Calle Antonio Navajas Ruiz och Calle del Bajondillo, precis ovanför Bajondillo-stranden.

Öppettider: onsdag–söndag kl. 10.30–14.00 och kl. 15.00–18.30.

Inträdet är gratis.

(Källor: Ayuntamiento de Torremolinos, Turismo Torremolinos, Torremolinos Cultura och Diario SUR)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.