När du ska köpa en bostad i Spanien finns det flera saker som man bör vara uppmärksam på. Förutom bostadens läge, utsikt, antal sovrum och badrum, yta och om det finns garageplats eller källare, så är det viktigt att ha kunskap om hur köpet går till och vilka utgifter och skatter som tillkommer.

Oftast begär säljaren 10 % av det totala priset i deposition för att reservera bostaden under den tid som alla formaliteter avklaras. Vi rekommenderar att samtliga punkter i avtalet kontrolleras innan betalning sker, eftersom man annars kan få obehagliga överraskningar om man väntar med detta till ett senare tillfälle.
Resten av pengarna ska betalas på notariekontoret när köpet slutförs samtidigt som nyckeln överlämnas till köparen. Enligt sedvana lämnas bostaden över till köparen först vid denna tidpunkt.

För att fastställa vilka utgifter som gäller vid köp av bostad i Andalusien måste man vara uppmärksam på flera faktorer, men framför allt om det är den första äganderättsöverlåtelsen man gör eller inte.
Detta omfattar inte andra utgifter, såsom advokats-, handläggnings-, eller andra tjänstekostnader som är förbundna med köpet av bostaden. Dessutom kan kostnaderna variera betydligt om priset överstiger 400 000 €, om köparen är yngre än 35 år eller är handikappad. I detta fall kan skattesatsen för över-låtelse ligga på mellan 3,5 % och 8 %.

Nyligen har det skett en ändring av momsen på den första överlåtelsen av fastigheter och den har reducerats från 8 % till 4 % i ett försök att stimulera investeringar på denna marknad, eftersom beloppet för utgifter vid köp av en nybyggd bostad härmed reduceras betydligt.
Om köpet finansieras med hypotekslån bör man vara uppmärksam på utgifterna vid upprättande av hypotekslån, som i föregående fall skulle kunna uppgå till ungefär 5 000 €, exklusive bankavgifter.

Till exempel, om priset är 200 000 € blir utgifterna ungefär så här:

Första överlåtelsen
Notarie: 800 €
Fastighetsregistrering: 400 €
IVA 4 % (moms): 8 000 €
IAJD 1 % (stämpelskatt): 2 000 €
ITP 7 % (överlåtelseskatt): 0 €
Totalt: 11 200 €

Andra eller senare överlåtelser
Notarie: 800 €
Fastighetsregistrering: 400 €
IVA 4 % (moms): 0 €
IAJD 1 % (stämpelskatt): 0 €
ITP 7 % (överlåtelseskatt): 14 000 €
15 200 €

Av Mª Carmen Flores Calmaestra, advokat, Cyclo Advokater, SLP

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.