La Sueca – jag utmanar mig själv

La Sueca - jag utmanar mig själv

Äntligen är det varmt. Vad jag blev glad i april när vädret vände, nu ska vi väl inte ha mer av vårens trista skurar som förutom att översvämma våra vattencisterner även översvämmat i alla fall mitt sinne med mindre glatt humör. Äntligen är vi inne i sista vårmånaden och snart är det sommar! Vädret tillåter att lämna jackan hemma och jag kan inte annat än att le. De som känner mig tänker väl nu att det inte är jag vid tangentbordet, då jag alltid har med mig en extra kofta och gärna bär halsduk eller scarf. Men faktum är att jag föredrar att vara lite varm istället för lite kall och bara för att jag är svensk betyder ju inte det att jag inte fryser i spanskt väder. Faktiskt är det så att mina spanska vänner brukar skratta åt mig när vi är på stranden lediga sommardagar, när jag under den sena eftermiddagen vänder mig om till min sambo och säger att jag nog tycker att det börjar bli lite kyligt. Jag älskar verkligen värme.
Hur som. Vår, sommar, värme, öppna fönster och dörrar, öppna sinnen, vänner som träffas, livet flyttar utomhus, fika, luncher, middagar. Ett semesterliv direkt efter jobbet och under andra lediga stunder.
En f.d. kollega klagade alltid när hon kom hem från sina semestrar och efter sommaren på att hon hade gått upp i vikt. Någonting som ofta syntes men som jag hade svårt att förstå, för själv gick jag alltid ned i vikt under semestrar och somrar, förutom en gång när jag åkte till Italien i tre veckor och levde på världens godaste pasta och kom hem rund som en boll. Annars har jag alltid tappat mina vinterkilon under sommaren. Eftersom jag hade svårt att förstå hennes extra kilon frågade jag naturligtvist hur det kunde komma sig att det var så olika för oss. Förklaringen jag fick var att hon druckit öl och vin hela tiden, men hon var verkligen inte tjejen som hade alkoholproblem.
Nu när jag tänker på det ser jag att det ligger någonting i det hon sa, och det syns tydligt på uteserveringarna, både turister och invånare fyller gärna glasen med svalkande alkoholhaltiga drycker. Och sedan jag flyttade hit har jag inte gått ned i vikt sommartid.
Hur är det egentligen med alkoholkonsumtionen under semester och årets varma månader? Här om dagen var jag ute med mina vänner för en lunch i solen och plötsligt upptäckte jag hur mycket vin som konsumerades, och hur mycket även jag brukade dricka. Det är ju en ljuvlig kombination att sitta i solen och smutta på ett väl kylt vitt vin. Medan jag satt och lååångsamt smuttade på ett glas torrt vitt (efter barnledigheten blir smuttarna betydligt mindre än tidigare, för trots att de smakar gott smakar de också enormt starkt efter över ett år utan en droppe alkohol) hann mina vänner ”smutta” vad som säkert motsvarade både två och tre glas. Skulle jag hänga med i samma takter idag skulle jag rulla hem. Jag såg nu hur glasen, utan att vara urdruckna fylldes på hela tiden, inte konstigt att inga kilon har tappats. Och mängden har jag aldrig tänkt på tidigare.
För mig hör barn och alkohol inte ihop. Visst kan man dricka vin till maten, men det ska enligt mig hållas inom mycket rimliga gränser. För mig känns det faktiskt sunt att ha haft en paus från ”verkligheten” ett tag. Att inte ha ätit och druckit vad som helst. Jag ser på mat och dryck annorlunda och jag känner mig mycket hälsosammare. Dessutom har jag gått ned i vikt jämfört med innan jag blev gravid och fick min dotter.
Så nu när vi snart träder in i sommarmånaderna utmanar jag mig själv: att fortsätta med den hälsosammare livsstil som jag nu kallar ”gravid-diet” – ingen bantning men näringsriktig mat med ett litet tillägg – väldigt måttligt med vin. 
”Kyparen, ett glas vitt och en stor vatten tack!”

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.