Krisen gjorde oss flexibla

Krisen gjorde oss flexibla

Nästan tio år har gått sedan Anja och Claus Kielskov öppnade deras 500 m2 stora utställningslokal med lyxiga utomhusbubbelpooler i San Pedro. Trots att butiken idag går strålande och har ett välrenommerat namn på kusten har vägen till deras succé inte varit en flamencodans på rosor. Från starten, med tre utställningsspabad på baksidan, expanderade de snabbt till tre butiker och sex anställda. Men när fastighetsbubblan sprack 2008 fick paret agera fort för att klara av krisen.
Det är inte ordet kris som först fångar tankarna när man kliver in i Aquapool Spas fina utställningsbutik i industrikvarteret San Pedro de Alcántara, inte långt från Marbella. Utställningslokalen har två våningar som är smakfullt inredda med de senaste spamodellerna uppställda tillsammans med stilfulla tillbehör, inspirerande bilder på väggarna, gröna växter, dämpad musik och en svag kaffedoft.

Från den ena dagen till den andra
”Även här har krisen varit på besök”, bekräftar Anja Kielskov, när vi sätter oss ned med våta händer efter en kort rundvisning på bottenplanet där test-spat står redo med 38-gradigt vatten. Hennes man och partner, Claus Kielskov, nickar medstämmande: ”Jag kommer ihåg det som om krisen drabbade oss från den ena dagen till den andra i oktober 2008. Vi kunde i alla fall se en dramatisk försäljningsminskning av spabad och trädgårdsmöbler månad efter månad och det var som om alla engelsmän plötsligt var borta”.

Krisen blev verklighet
På den tiden hade paret två nya butiker, en i Algarrobo öster om Málaga och en i Centro Idea i Mijas, och de hade fyra anställda säljare samt två tekniker som skulle hålla hjulen i rullning och alla hade tillsvidarekontrakt. Privat hade paret fått tillökning, så nu hade de två pojkar på sex och tre år. ”Det var en stressig tid. Vi hade massor av utgifter som behövde betalas samtidigt som försäljningen föll, varulagret var stort och tiden för familjelivet var liten. Det var inte en hållbar situation. Vi visste att vi var tvungna att sadla om”, berättar Claus.

En avgörande helg
Anja och Claus kontaktade sin amerikanska samarbetspartner från Hot Spring Spas, det var de som hade hjälpt till med att få igång dem med företaget från första början. De tog sig tid att bidra med inspiration till lösningar i förhållande till företagets framtida verksamhet. Därefter bokade Anja och Claus en hel helg i kalendern, ordnade med barnvakt och började flytta byggstenarna i företaget. Denna helg skulle komma att visa sig bli avgörande för företagets överlevnad.
”Under dessa tre dagar gjorde vi djupdykningar i varje detalj i vår bokföring, vi omstrukturerade vår strategi, fick in nya produkter och avslutade samarbeten med leverantörer vars produkter inte längre genererade oss någon vinst. När helgen var över hade vi en komplett plan för de kommande tolv månaderna samt ny energi och vi var ivriga efter att kavla upp ärmarna och komma igång. Efter sex månader hade vi stängt två av butikerna, avskedat fem anställda, minskat varulagret och samtidigt utökat sortimentet, så att vi nu kunde erbjuda spabad i alla prisklasser istället för att bara sälja de dyraste märkena”, berättar Anja och pekar på två spamodeller i varsin ende av skalan; det ena kostar 5 000 euro och det andra 20 000 euro.

Tumma aldrig på standarden
”Vi har lärt oss att vara extremt flexibla och utvecklat förmågan att fatta snabba beslut, och det, tror jag, har bidragit till vår succé. Samtidigt har vi bibehållit vår höga servicenivå och den personliga kontakten med kunderna. Det har alltid varit viktigt för oss att ge kunden utmärkt service och det är det fortfarande. En sak till är att vi inte tummar på kvaliteten även på vår service, vilket kan tyckas banalt, men erfarenhet visar att det inte är en självklarhet. Små saker som att det är rent och städat, att vi håller våra öppettider, att vi alltid svarar i telefon – även helger, att vi levererar i tid, att vi har de nyaste modellerna på lager, att vi löpande håller oss uppdaterade med hjälp av kurser och att vi lägger mycket tid på rådgivning och vägledning till kunderna både före och efter ett köp, tror jag har spelat en stor roll i en bransch som har drabbats hårt och var alla våra konkurrenter har slagit igen, en efter en”, säger Anja Kielaskov.

Vi är en förebild
Den målmedvetna omstruktureringen under åren 2008-2009 visade sig vara helt rätt och sedan dess har det gått stadigt framåt för den danska spabadåterförsäljaren. Från 2011 till 2012 ökade deras omsättning med 30 procent och de idag tre personer i företaget är nära det tidigare omsättningsrekordet från 2007, då de var åtta personer som arbetade.
Nyligen utnämndes Aquapool Spas till vinnare av titeln ”Årets spaåterförsäljare i Sydeuropa”, en utmärkelse som delas ut av leverantören Hot Spring Spas till den återförsäljare som har utmärkt sig mest och uppnått de bästa resultaten. ”Vi är mycket stolta över priset och vet att vi används som mönsterexempel när Hot Spring utbildar samarbetspartners i Europa – och det är coolt”, säger Claus Kielskov.
”Alla talar om kris, men det syns som tur är små tecken på att det börjar vända”, säger han och förklarar: ”Engelsmännen har börjat komma tillbaka, skandinaverna är fortfarande här och ryssarna och spanjorerna utgör allt större kundgrupper idag jämfört med bara två år sedan”.

Fotbollsfantaster
Privat har paret fått lite mer tid till familjelivet och deras söner: Andreas och Oliver, elva och sju år. De är mycket glada över att det nu finns plats för andra ämnen än leveranstider, saltvattenspa och kostnads- och intäktsanalyser kring middagsbordet.
”Vi har blivit helt fotbollstokiga där hemma och det blir bara värre och värre. Pojkarna är lika intresserade som mig så Anja har fått lära sig reglerna kring off side för att inte vara helt utanför”, säger Claus med ett leende.

Spaåterförsäljaren 2012
Leo Hamacher, biträdande chef för den internationella säljavdelningen hos Hot Spring Spas förklarar varför Aquapool Spas, bland 50 andra spaåterförsäljare i södra Europa, tilldelades priset.

Varför vann Aquapool Spas detta år?
Aquapool Spas har varit en framgångsrik partner för Hot Spring under många år. Även om Spanien har drabbats av en djup ekonomisk kris under de senaste åren har Anja och Claus förmått öka försäljningen av antalet sålda enheter med hela 35 % under det gångna året – ett mycket imponerande resultat.

Varför tror du att de har klarat sig så bra trots krisen?
På grund av deras fokus på kundservice både före och efter ett sälj och för att de hela tiden har varit mycket medvetna om kostnader och intäkter i deras verksamhet. De visste när det var dags att anpassa företaget efter konjunkturerna. Utöver det arbetar de mycket hårt och är mycket professionella och servicemedvetna.

Vad skiljer Aquapool Spas från deras konkurrenter?
Deras fokus på att skapa en långsiktlig relation med sina kunder. De tänker inte bara på nästa sälj. När kunderna köper sin produkt från Aquapool Spas kan de vara säkra på att Aquapoolgänget står redo till att hjälpa dem nu samt i framtiden, vilket skapar trygghet. Aquapool säljer inte bara spabad utan de erbjuder kunderna en produkt som kan ge dem en helt ny livsstil med välbefinnande, gemensamma upplevelser med vänner och familj och en bra relation till en återförsäljare som faktiskt intresserar sig för dem.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.