Det bästa kapitlet är nu

Det bästa kapitlet är nu

Många börjar läsa en bok för att efter några kapitel bläddrar fram och läsa sista sidan, för att sedan bli besvikna på sig själva för att ha missat att ta vara på historien och så ser de tillbaka och tänker på hur bra boken var i början. Andra läser sammanfattningen på baksidan, vet hur historian är utstakad och läser sedan boken från början till slut utan att förvänta sig några överraskningar. Och så finns det dem som plockar ned en bok från hyllan, utan att veta någonting om den, läser den från pärm till pärm och får uppleva nya händelser för varje ord och sida som läses.
Det är den associationen jag får när jag träffar kvinnan som för ett och ett halvt år sedan slog upp dörrarna till inrednings- och möbelbutiken The White House i Marbella. Butiken som också spelar rollen som showroom och kontor men där majoriteten av arbetet sker i kundernas hem med att förverkliga drömmar om den perfekta tillvaron. Det är Christina Whites uppdrag att förverkliga dessa drömmar och ett uppdrag som hon känner är helt rätt för henne.

Erfarenhet gav kunskap
Att Christina började arbeta med inredning för 15 år sedan var inte någonting som hon aktivt sökte eller hade planerat. Det var efter uppbrottet från 25-års äktenskap, och dagar fyllda med trädgårdsarbete och målning, som hon kände att det var dags att vända blad i sitt livs bok. Av en händelse erbjöds hon arbete i en inredningsbutik och efter lite övertalan från sin mamma började hon och det kändes helt rätt. Lite om lite lärde hon sig mer och mer. Men så en dag 13 år senare började tankarna vandra igen – skulle hon jobba för någon annan hela sitt liv, vem kom kunderna egentligen för och var hon redo att ta ett nytt kliv? Svaret visade sig vara enkelt. Det var för första gången i hennes liv tid att skaka sig fri yrkesmässigt och stå på egna ben, kunderna efterfrågade ju henne och hennes arbete och hon kände att hon nu var i rätt period i livet, samt vis nog att klara sig själv.
Valet hon gjorde då har visat sig vara helt rätt – arbetsbrist finns inte i hennes vokabulär, hon är glad, hon gör det hon gör för att det är roligt och hon gör det för sig själv. Nu kan hon också verkligen sätta kunden i första rummet och fokusera på sitt motto att kunden alltid är viktigast. Butiken i sig själv har också blivit lite som hennes hem och faktiskt har hon svårt att hålla sig borta från den, så ibland, även än hon försöker låta bli, tar hon med sig nycklarna och arbetar både söndagar och helger.

Sval, elegant och svensk
Allting Christina arbetar med är handplockat av henne själv och under åren har hon utvecklat en personlig stil i allt hon väljer ut och möbler och föremål är sådana som hon själv kan tänka sig att ha. Stilen är skandinavisk med produkter från Belgien, Holland, Italien, Portugal, Spanien och självklart Sverige. Naturligtvist sker det att hon arbetar på uppdrag och plockar ut specifika ting för en kund, det är trots allt alltid viktigast att lyssna på kunden, något hon inte tummar på. För sitt arbete reser hon till mässor i Paris två gånger per år vilket hon gör tillsammans med Momy, hennes särbo sedan 13 år tillbaka. Mässorna viger hon i regel två dagar åt varefter hon tillsammans med Momy passar på att njuta några dagar av storstadens äventyr, och hon har en alldeles egen guide – Paris är nämligen Momys hemstad.
Stilen som omger mig där jag sitter i butiken och talar med Christina är ljus med sobra färger och mjuka toner av vitt och grått och efter en stund förstår jag att det verkligen är Christinas egen stil, och att det inte är tomma ord. Själv är hon graciöst sval och sådär parisiskt elegant. Skulle jag inte veta bättre, och skulle inte hennes perfekta svenska avslöja henne, skulle jag aldrig gissa att hon är född i Danderyd utanför Stockholm och sedan uppväxt på Värmdö. Intrycket av finess förstärks ytterligare när Momy kommer in och de två börjar talar franska med varandra. Förklaringen till denna osvenskhet kan vara att hon lämnade Sverige för 42 år sedan, av vilka hon bott 31 år i Spanien och resterande i Kalifornien, Madrid och Berlin. Det kan även tänkas att livets skola på olika platser i världen, i så många år, har lärt henne ett och annat i människokännedom, vilket förklarar att hon har så stor framgång i sitt yrke. Hennes avslappnade mjukhet bottnar nog även i att hon regelbundet tränar pilates för att stärka kroppens och att hon nyligen även upptäckt yoga, vilket hon förklarar som den ultimata avslappningsformen.

Hon lever sitt favoritkapitel
Det är hit hon har nått i sitt livs bok. Christina är lycklig. Hon har sitt egna företag vari hon har butiken och inredningen. Hon har sin Momy som tillsammans med henne njuter av tiden tillsammans och skrattar åt varandras olikheter – för de är som dag och natt, som exempel kan nämnas att hon trivs med ensamheten hemma och han är oerhört social och så är hon morgonmänniska och han nattmänniska. Hennes mamma bor två minuter ifrån henne och hon är hennes bästa väninna, och tillsammans reser de på semester till Kent varje år där de bor hos en god vän på en gammal prästgård och njuter av de fantastiska trädgårdarna som finns att se i takterna.
Innan vi skiljs åt frågar jag Christina om hon är rik. Jag får en undrande blick, men så ler hon och svarar:
”Jag är rik på mitt liv, vad mer kan jag ha? Alla mina kapitel har varit intressanta och givande. Dessutom är minnet så bra för det har en tendens att glömma vad som inte varit bra. Faktiskt är det så att jag ser tillbaka med ett leende. Men mitt bästa kapitel är just nu och om framtiden… jag kan bara hoppas att jag får fortsätta att vara såhär lycklig och att jag får ha kvar hälsan”.

Namnet
Namnet White har Christina kvar efter sitt andra äktenskap och det är naturligtvist härifrån som även butiken fått sitt namn. Historien bakom butikens namn lyder att när Christina bodde i Los Angeles så hade hon personlig telefonservice när det ringde och denne svarade alltid med: ”The White House”.

En liten hemlighet
”Det finns en sak som ytterst få vet om mig och det är att jag kan härma en honuggla. Det lärde jag mig när jag var liten. Där jag bor nu bor det ugglor i närheten. Ibland när jag hör en hanuggla hoa skriar jag likt en honuggla. Då händer det att hanugglan hoar tillbaka”, skrattar Christina, varefter hon piper till, och tro det eller ej, det låter onekligen som en honuggla!

5 saker Christina tycker extra mycket om:
Nystrukna, vackra, väldoftande lakan.
Frukost – den bästa någonsin har hon fått på Hotel La Mamounia i Marrakech.
Ugglor speciellt, men djur i allmänhet.
Hundar, särskilt stora.
En morgonpromenad på stranden.

”Se, allt jag tycker om hänger ihop. Tänk att vakna i en säng mellan nystrukna, väldoftande lakan och få en god frukost för att sedan ta en morgonpromenad på stranden med en stor hund och höra ugglorna hoa”, ler Christina efter att ha punktat upp det.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.