Svenska skolan Costa del Sol grundades 1969 och är nu inne på sitt 45:e år och vitaliteten kan man inte ta miste på. Sedan många år tillbaka är alla skollokaler fyllda med lektioner och andra aktiviteter från morgon till kväll. Detta läsår har vi 220 elever, från treåriga barn på förskolan till myndiga elever på gymnasiet, som på ett beundransvärt sätt tar hänsyn till och månar om varandra. Skolåret har börjat fantastiskt bra och detta tack vare att våra nya elever har blivit väl omhändertagna av ”gamla elever” och vår engagerade personal. Liksom under de senaste tre åren är nästan hälften av eleverna nya vid skolan, vilket medför att alla inledningsvis behöver lära känna varandra via olika sociala aktiviteter. För grundskolans del har detta bl.a. skett via en välplanerad ”School Camp” där eleverna haft aktiviteter och en övernattning på ett vandrarhem i El Chorro under två dagar. För våra gymnasielever, som till 65 % är s.k. ”gästelever”, har det varit aktiviteter i närmiljön som fått dem att på ett bra sätt lära känna sina nya kompisar och lärare.
Ytterligare en viktig faktor som påverkat livsgnistan hos ”45-åringen”, är skolans nya kök och den personal som tillagar och serverar skoluncherna. Eleverna uttrycker dagligen sin förtjusning över den goda skolmaten. Många av oss längtar till besöken i skolrestaurangen där det t ex serveras pannkakor med jordgubbsylt och grädde, pyttipanna med stekt ägg och rödbetor.
Gästeleverna som studerar ett år vid Svenska skolan Costa del Sol, och som vanligtvist bor i spanska familjer, får ett mycket lärorikt skolår, både studiemässigt och privat. Många föräldrar vittnar om hur deras barn utvecklas och mognar under sitt studieår hos oss. Det känns även viktigt att nämna, samt ge en eloge till, de värdfamiljer som tar på sig det stora ansvaret att ge plats i sitt hem till en svensk tonåring, samt tacka Fuengirola kommun för dess insats att bistå med att integrera våra elever i det spanska samhället.
Som ett led i att kompetensutveckla våra lärare anordnar vi i november en s.k. Iberiakonferens under två dagar. Då kommer även skolpersonal från de sex svenska skolorna i Spanien och Portugal samt rektorer från andra svenska utlandsskolor. Som samarbetspartner har vi SUF, som är en paraplyorganisation för alla svenska utlandsskolor. Samverkan med andra svenska utlandsskolor kommer också eleverna till del – t ex SUF-VM, en friidrottstillställning med elever från alla svenska utlandsskolor.
Under jultiden firas traditionsenligt Lucia på skolan och samtidigt anordnas en uppskattad julmarknad dit alla är välkomna. Till själva jullovet är det många elever som väljer att hälsa på i Sverige, men innan det firas en mycket uppskattad julavslutning – som efter jul följs upp med festligheter och dans när granen kastas ut.
De svenska traditionerna är viktiga vid svenska utlandsskolor och som ett led att bevara det svenska kulturarvet firar vi även andra svenska högtidsdagar, och då vår 45-åring är verksam i Spanien blir spanska traditioner och högtider också en naturlig del av agendan. Senast deltog skolan i en öppningsceremoni på Plaza de Constitucion i Fuengirola tillsammans med stadens borgmästare.
Svenska skolan Costa del Sol ligger ett tiotal minuter från Fuengirolas centrum och dess nio kilometer långa sandstrand. Skolan är den tredje största utlandsskolan i världen och arbetar efter den svenska läroplanen, har svensk skolförordning och följer den svenska skollagen så långt det är möjligt samt undervisningen sker på svenska. Då skolan är liten skapas en god möjlighet för lärare och elever att lära känna varandra. Här ges varje elev möjlighet att lära sig att lära, få kamrater, utvecklas i att tala, få fortsätta vara nyfiken, yttra sig samt tänka fritt och bli respekterad för den man är, i en trygg miljö. I vår skola strävar vi efter helhet, balans mellan teori och praktik samt kreativitet och fantasi. På gymnasienivå erbjuder vi Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Samhällsprogrammet.
Under skolåret kommer 45-åringen firas på olika sätt och alla är välkomna till de aktiviteter som kommer att anordnas under detta jubileumsår.
Lundsbergs skola
Lundsbergs skola erbjuder en fantastisk skol- och studiemiljö till unga som vill läsa och bo på annan plats än hemma. Skolan grundades 1896 och är ett av Sveriges mest ansedda riksinternat, där det satsas på att ge eleverna förstklassig utbildning i en kreativ, inspirerande och trygg miljö. Allt med pedagogiskt nytänkande för att möta framtidens krav på kunskap och kompetens.
Det här är en skola i modern tappning med ett internat där individen, tryggheten och bred social kompetens står i centrum. Förutom undervisning och vägledning under lektionstid – i det dagliga skolarbetet – erbjuds eleverna även hjälp med läxläsning. Utbildningen ger behörighet till både svenska och internationella universitet och högskolor. I den moderna andan ingår även att skolan idag använder den senaste tekniken i undervisningen. Ett exempel på detta är SmartBoards som ger eleverna bästa tänkbara möjlighet till kunskapsinlärning.
Skolan ligger i en mycket vacker och inspirerande miljö och här går elever från hela Sverige samt från stora delar av världen. På Lundsberg är man väldigt stolt över sin historia och sitt över hundraåriga arv – det som ger skolan dess unika ställning i världen. Som en del av denna stolthet ingår även anpassningen till nutiden. Skolan och tillhörande byggnader har moderniserats och anpassats efter dagens behov.
Lundsbergs skola erbjuder, inte bara en utomordentlig skola, utan även en fantastisk tillgång till olika idrotts- och fritidsaktiviteter. Till detta hör även att skolan ligger vackert vid Hållsjön, mellan Kristinehamn och Filipstad. För att ge en bild av utbudet går det att nämna några aktiviteter såsom sport och idrott med rodd, skytte, ridning, innebandy, basket, fotboll, tennis samt musik, kör- och solosång, piano, teater och mycket mer.
Eleverna på Lundsbergs skola bor enligt tradition på elevhem, vilket är en av Lundsbergs tre hörnstenar; Skola, Internat och Fritid. Och det är här på elevhemmen som eleverna har sitt hem och sin ”familj” under åren på skolan. Det finns olika hem, både för pojkar, för flickor och så även blandhem. Eleverna bor i eget rum eller delar med en kamrat. Den närhet som eleverna får till varandra skapar ett månande om kamraterna och en trygghet samt mjukhet som inte bara påverkar trivseln på skolan utan även studieresultaten. Elevhemmen bygger på en fantastisk kamratanda och många tidigare elever vittnar om att den broderliga vänskapen följer dem genom hela livet och skapar ett stort nätverk, såväl nationellt som internationellt.
Lundsbergs skola erbjuder förutom årskurserna 7-9 även gymnasium med Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet. Skolans motto är, och har alltid varit, ”En sund själ i en sund kropp”. Visionen är att varje enskild elev ska få möjlighet att växa och utvecklas optimalt (med fokus på både kunskap men även socialt, kulturellt och hälsomässigt,) utefter sina egna förutsättningar.
En utbildning på Lundsberg ger kunskap för livet och vänner för alltid.

Sigtuna Humanistiska LäroverkSedan Margret Benedikz tog över som skolchef för Sigtuna Humanistiska Läroverket (SSHL) i april har hon varit inställd på att få skolan till att bli en av Europas ledande internationella internatskolor. Med nytt fokus på utbildningar på engelska, samt svenska, är skolan fast besluten att förbereda eleverna för högre utbildning i Sverige eller utomlands.
”Skolans målsättning är att ta det bästa från den svenska kulturen och det bästa från den globala. Utbildningen på SSHL ska öppna upp för möjligheter”, berättar Margret. Margret är skolans första utländska rektor. Hon kommer från England, men är bosatt i Sverige sedan 20 år tillbaka.
”Varje elev ska klara sig oberoende vart denne hamnar efter sina studier på SSHL”, säger Margret. ”Här på skolan förbereds våra elever för en växande global värld. Skolan är ständigt under utveckling för att förbereda eleverna för framtiden. Till exempel satsar vi i år på att utveckla hur vi kan använda datorer i undervisningen. Vi har gått över till MacBooks och kommer även att gå över till Google apps for Education.”
På SSHL vill man att eleverna har möjlighet att nå sin fulla potential utifrån deras egen förmåga. Skolan erbjuder läxhjälp och stöd utöver det vanliga, speciellt för de elever som bor på hemmen. Det här är något som eleverna och föräldrarna verkligen uppskattar.
”Vi får massor med bra feedback för våra insatser gällande läxhjälp och stöd. Eleverna som går sista året på SSHL visar stor uppskattning till att de får individuellt stöd och vägledning till att söka till universitet utomlands. Denna hjälp ges av de anställda på skolan som har tidigare jobberfarenheter inom universitetssektorn”, säger Margret.
För Margret innebär ett starkt fokus på internationalisering och att hålla hög kvalitet på utbildningen att erbjuda program på både engelska och svenska.
Fler elever vill läsa det naturvetenskapliga programmet på engelska, berättar Margret.
”Därför utökar vi studieutbudet med naturkunskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet på engelska till hösten 2014. Eleverna kan även välja att följa IB-programmet. Då kan man välja att gå sin utbildning på svenska, engelska eller en kombination av de båda språken.”
SSHL är fortfarande väldigt mycket en svensk skola och följer landets traditioner starkt där den ligger på den vackra landsbygden utanför Stockholm. Skolans campus är placerat med utsikt över Mälaren, inbäddat bland träden.
”Vi är alla väldigt stolta över vår skola, som ligger i en av Sveriges mest pittoreska städer. För den som vill uppleva Sverige för första gången, är detta en vacker plats att studera på.
Det handlar inte bara om utbildning på SSHL. Skolan erbjuder ett varierat utbud av fritidsaktiviteter, känt som ’fritiden’. Där erbjuds allt från golf, rodd, fotboll till sånglektioner, skidåkning och drama”.
För att arbeta mot SSHL:s mål om internationell standard har skolan nyligen gått med i Boarding School Association (BSA) för att kunna utveckla internatet och hålla internationell standard. Margret ser detta som ett väldigt positivt steg för skolan.
”Genom att gå med i BSA kan vi utveckla allra bästa så kallade boarding praxis på SSHL. Alla på SSHL ser till att skolan är trygg och säker, samt en akademiskt utmanande plats att leva och lära på.”
Det är förstås otroligt roligt för dem som kommer till SSHL att få ta del av den svenska kulturen och de svenska traditionerna som Lucia- och midsommarfirande, julpyssel, Valborg, påskfirande med mera.
”Här på SSHL vill vi att alla trivs, når sin fulla potential och har kul”, säger Margret och tillägger: ”Det ska vara både lärande och roligt att gå på skolan och det är något vi jobbar hårt för – varje dag.”
På SSHL kan man påbörja sin utbildning redan i årskurs 7och följa IB Middle Years Programme på svenska och/eller engelska. På gymnasiet finns flera svenska linjer att välja mellan, eller så kan man läsa till en International Baccalaureate-examen på engelska.
Drygt hälften av skolans 450 elever bor på internatet och resten är dagelever som bor utanför skolan. Internatet har tio elevhem, fem för flickor och fem för pojkar. På varje elevhem finns en husmor eller husfar i tjänst dygnet runt.
När det gäller skolans framtid, är Margret väldigt positiv.
”Vi ser ett ökat intresse för SSHL och det är väldigt roligt. Vi får in intresseanmälningar nästan varje dag. Även om elevkullarna kommer att minska de närmaste åren så kommer det alltid finnas intresse för de främsta skolorna. SSHL har många styrkor, inte minst den höga akademiska nivån och alla roliga dagliga aktiviteter. Många elever som tar studenten och går vidare i livet vittar om att de inte bara får en konkurrenskraftig utbildning på SSHL utan även vänner för livet.”
Sigtuna Humanistiska Läroverk, tel. +46 8 592 571 00, web:
www.sshl.se.