I Madrid har många butiker, restauranger och barer stängt till följd av krisen. Men bredvid de mörka, tomma lokalerna ligger nya ställen med ägare som tagit chansen – och kampen mot kommunens byråkrati.
Det är härligt att komma in i de varma lokalerna hos caféet ”La Bicicleta”. Utanför biter kyliga vårvindar i näsan men inne nås man av doften av nymalet och -bryggt kaffe. Vid det obehandlade, avlånga träbordet längst fram i caféet sitter Rodrigo Taramona och berättar om sina erfarenheter som ung och egenföretagare i en stad som även den drabbats av krisen. Han är en av ägarna bakom baren ”The Passanger” som har serverat mat, kaffe och drinkar över en mörk, polerad disk i lite över ett år, och som DJ upplever han en avtagande efterfråga och ekonomisk avmattning.
”För fem år sedan var Madrid fantastiskt. Folk var glada och gick ut på stan. Vi brukade säga att helgen började redan på onsdagen. Men någon gång 2008-2009 började det att gå utför på riktigt”, berättar Rodrigo Taramona.
Trots det kastade han sig ut på marknaden tillsammans med sin affärspartner och öppnade en bar i Malasañaområdet. De hade båda erfarenhet av bar sedan tidigare och när de hittade en bra och ledig lokal tog de chansen. Men trots erfarenhet och framåtanda blev det ett projekt att öppna någonting nytt.
”Madrid har mycket potential och så många invånare som vill göra någonting men den kommunala administrationen hinner inte med. Det är ohållbart att behöva vänta ett helt år på att få licens för att få öppna eller servera alkohol”, säger Rodrigo Taramona.
Långsam byråkrati
Quique Arias, en av ägarna till ”La Bicicleta”, har även han känt frustration över de administrativa problemen som uppkom när ”La Bicicleta” skulle öppnas. Tidigare arbetade han som grafisk designer men när kunderna försvann och betalningsvillkoren blev hårdare bestämde han sig för att ge ett projekt som han hade i tankarna en chans. När rätt plats hittades började utmaningarna.
”Det kan ta lång tid innan du får öppningstillstånd och du tvingas till att förhandla med den som hyr ut lokalen om att du inte ska behöva betala hyra innan du har öppnat och börjat tjäna pengar. Det är nästan omöjligt att betala 4 000 euro varje månad under de 6-8 månader som du väntar på tillståndet”, förklarar han.
Iñaki Ortega Cahcón är ordförande för Agencia de Desarrollo Económico Madrid Emprende, som behandlar frågor kring butiker och ekonomisk utveckling under Madrids kommun. Han vet gott och väl att den administrativa byråkratin är ett problem. Dock menar han också att spanjorerna inte alltid har varit ett folk som kastat sig ut i självständiga projekt. Iñaki förklarar:
”Jämfört med andra länder är inte egenföretagande så populärt här. Många lever med inställningen att de helst vill undvika risker och istället leva tryggt, och det kan också påverka antalet självständiga.”
Quique Arias är av samma åsikt.
”Vi lever inte i ett land fyllt med entreprenörer. Mina vänner i Sydafrika, Ukraina och Lettland har en helt annan inställning till att starta eget. De har upplevt kriser hela sina liv och har modet att starta någonting eget för att få mat på bordet. Spanjorerna är inte sådana”, säger han.
”Vi har haft det för bra och det har inte funnits någon anledning till att göra någonting för att överleva”, säger Quique Arias.
Behov av och fruktan för samma sak
I en storstad som Madrid, som gärna skulle locka nya invånare och turister till att fylla stadens kassaapparater, är det viktigt att det öppnas dörrar till nya butiker och företag.
”Det är en vital del av stadslivet och gör även det offentliga rummet mer attraktivt för alla. Och så ska vi inte glömma att egenföretagare och entreprenörer hjälper till att skapa arbetstillfällen och inkomster”, säger Iñaki Ortega Cáchon.
Rodrigo Taramona upplever att många unga i Madrid håller modet uppe och tror på någonting nytt. Dock har de har kanske förlorat sina arbeten och letar efter någonting att göra, men det kan vara skrämmande att bli egenföretagare.
”När man vet att det kommer att kosta mycket pengar och att man måste betala skatter och moms oavsett hur det går, ja, då blir många rädda och vågar inte ge sig in i det”, säger han.
Quique Arias delar hans uppfattning och säger:
”När man hela tiden hör att det går dåligt rent ekonomiskt och att folk inte har några pengar så har man ingen lust att starta någonting nytt. När folk säger ’Är du tokig?’ när du berättar att du ska öppna ett café, ja då blir du rädd. Innan vi öppnade läste vi varken tidningar eller tittade på tv, det var vårt sätt att undvika att börja tvivla på det vi hade påbörjat.”
Kunder kan kräva mer
Enligt Rodrigo Taramona för dock Madrids krisdrabbade ekonomi också någonting positivt med sig. Kunderna har nämligen fått fler unika ställen att välja mellan, för de som inte erbjuder någonting speciellt förlorar snabbt sina kunder.
”Krisen har lärt oss att ta oss utanför vår ’comfort zone’ och göra någonting nytt. Om du har en produkt som är likadan som alla andras så säljer den nog inte. Men om du gör någonting annorlunda så kan det fungera”, säger han och fortsätter förklara: ”Dessutom har kunderna börjat inse vilken makt de har då det är deras önskningar och krav som ska uppfyllas. Det i sin tur ökar konkurrensen mellan företagarna.”
Quique Arias har å sin sida uppmärksammat att krisen skapat ett nytt konsumentmönster som följd av att konsumenterna tvingas välja mellan att arbeta hårdare eller tjäna mindre. Det blir nämligen viktigare för dem vad de spenderar sina pengar på. Förr gick madridborna ut flera gånger i veckan, både i deras närområde och i centrala Madrid. Nu sparar de in och väljer bort den lokala baren och väljer istället att gå ut i centrala Madrid på helgerna. Och kanske blir det ännu fler ställen där de kan spendera sina pengar i framtiden. Iñaki Ortega Cáchon berättar nämligen att Agencia de Desarrollo Madrid Emprende har ändrat sitt arbetsförfarande förra året och nu kan nio av tio företag öppna utan att behöva vänta på licens. En annan nyhet för entreprenörer i Madrid är att de, som de första i Spanien, kan registrera sina företag via internet. Andra redskap som kommunen kommer att använda för att underlätta och göra det mer attraktivt att starta eget i Madrid är skattelättnader och momsfrihet. Om det får effekt vet vi inte ännu men Rodrigo Taramona ser möjligheterna och säger:
”Det finns två sätt att reagera på i en kris – antingen gör du ingenting eller så sträcker du på ryggen. Det finns många som har reagerat positivt och det, tror jag, är bra för landet på lång sikt”.