Den årliga spanska produktionen av ekologiska livsmedel närmar sig ett värde av en miljard euro och dessutom har landet Europas största ekologiska jordbruksytan. Men trots detta går det varken att hitta eko-märkt mjölk, frukt och grönt eller kött i de spanska matbutikerna, för det är nämligen så att produkterna exporteras. Enligt många experter behövs det fler investeringar samt ett större fokus på miljö och hälsa i media för att nå fram, om de ekologiska produkterna ska hitta vägen till spanjorernas magar.
I fjol var Spanien inte bara Europas största producent av ekologiska livsmedel utan även världens största producent av ekologiska viner. Dessutom har den andalusiska störodlingen Riofrío, nordost om Málaga, blivit känd i hela världen för sin ekologiska och mycket goda extravaganta delikatess-kaviar. Men trots detta har inte den vanliga spanjoren tagit till sig det ekologiska, och istället exporteras produkterna.
Året var 1996 när Pernille Krøyer Dynesen öppnade den ekologiska butiken BioNatura i Los Boliches, Fuengirola, varefter hon öppnade ytterligare en butik i Marbella, och sedan dess har butikerna blivit certifierade som de första i hela Andalusien. Enligt henne förklaras spanjorernas bristande intresse för ekologiska produkter av den långa traditionen som de har i samband med att vara ett jordbruksland: ”Här i Spanien har människor alltid haft fri tillgång till frukt, grönt, ägg och mjölk – antingen för att de själva bor på landet eller för att de känner någon som gör det. Och när de går på marknaden är det en självklarhet för de flesta att produkterna är färska och nyttiga, då de ju kommer direkt från naturen. Dessvärre är grönsakerna ofta fyllda med bekämpningsmedel då lantbrukarna sällan vet vad de tillför sina jordar. Fram tills nyligen har det inte heller tagits några egentliga initiativ till att bredda utbudet av ekologiska varor till att träda in i detaljhandeln.”
Enligt Mikel Luis, som för tredje året driver den ekologiska butiken Ecotienda la Caracola i Mercado de Atarazanas i Málaga, är även den ekonomiska krisen en av förklaringarna på att speciellt sydspanjorerna inte äter ekologiskt. ”Det finns ett direkt samband mellan ekonomisk utveckling och försäljning av ekologiska produkter. I norra Spanien är ekologi mycket mer utbrett då området är rikare och därför har en högre konsumtion. Andalusien å andra sidan är en av de fattigaste regionerna i landet och då ekologiska produkter ofta är dyrare än de traditionella väljer många bort dem”, förklarar han.
Fler resoluta investeringar Den ekologiska potentialen i Spanien är annars enorm. Under 2010 uppgick den spanska produktionen av ekologiska livsmedel till ett värde av ca 900 miljoner euro och bara i Andalusien är 949 000 hektar, eller 9 490 km2, konverterat till ekologiskt jordbruk, vilket motsvarar mer än hälften av den sammanlagda ekologiska ytan i hela Spanien. Och nästan en tredjedel av landets ca 35 000 arbetstillfällen inom området för ekologi finns i den sydspanska regionen. Av den anledningen har både Junta de Andalucía och den spanska regeringen under de senaste åren investerat pengar i projekt som ska effektivisera och höja den ekologiska sektorn. Under åren 2007 till 2010 investerade det spanska jordbruksministeriet, MAGRAMA, med dåvarande jordbruksminister, Rosa Aguilar, i spetsen, 60 miljoner euro i den ekologiska jordbruksproduktionen. Det är dock långt ifrån tillräckligt om man frågar Mikel Luis som säger: ”Generellt bör stödet till ekologi vara större i Spanien, samt mer resolut. Den nuvarande modellen ger lika mycket stöd till ekologiska och vanliga jordbrukare, trots att det är mycket mer krävande att odla ekologiskt. Landets handelspotential är stort, vi har ju allt här – klimatet, jorden och arbetskraften. Vi exporterar också redan våra ekologiska produkter till större delen av världen men vi utnyttjar helt enkelt inte möjligheten att skapa en enorm ekologisk jordbrukssektor bra nog. Och dessvärre har inte spanjorerna tagit tills sig de hållbara matvarorna.”
Mässa och lokalregering tänker ekologiskt Men kanske finns det ett ljus i slutet av tunneln i alla fall. Sedan 1996 har det nämligen hållits en ekologisk mässa i Córdoba, just för att bredda kunskapen om ekologiska produkter och öka möjligheterna på marknaden. År 2007 hade denna mässa, BioCórdoba, hela 134 utställare fördelade på 12 000 m2, vilket gör den till den största i Andalusien. Varje år bjuder arrangörerna, tillsammans med jordbruksministeriet och det spanska exportrådet Extenda, in journalister och importörer från hela världen för att marknadsföra de ekologiska, spanska produkterna. I samband med öppningen av mässan i slutet av november förra året talade den ansvarige för jordbruk och fiske i Junta de Andalucía, Elena Viboras: ”Eko-trenden har bara börjat. För Juntan är det viktigt att främja ekologiskt jordbruk samt att det skapas en bättre kontakt mellan jordbrukarna och konsumenterna. Spanien har, utan stora gester, blivit en av Europas ledande producenter av ekologiska matvaror. Dessvärre har inte den nationella konsumtionen följt utvecklingen. Just därför är mässan en bra möjlighet till att sprida ekologin till den vanliga spanjoren.”
Hälsa och superfood i de spanska magarna Spaniens köplust av ekologiska produkter växer stadigt i lugn takt. Under de 18 år som Pernille Krøyer Dynesen har haft sina butiker har kundgruppen vuxit betydligt och har gått från att majoriteten av kunderna var utländska till att hälften idag utgörs av spanjorer. Dessutom importerar den danska butiksägaren 12-13 ton ekologiska produkter till fyra andra spanska företag och dessa är i allt större grad skolor och förskolor, som serverar den obesprutade maten till sina elever. ”Under de senaste åren har spanjorerna får allt mer information genom media kring hur viktigt det är att leva och äta hälsosamt. Färdigrätter och friterat utgör en stor del av den spanska matkulturen och speciellt barnen blir allt tjockare. Därför har den icke-statliga organisationen ’5 al día’ fokuserat på att man ska äta mer frukt och grönt, en kampanj de startade år 2000. Det är sådana tilltag som behövs för att ändra befolkningens uppfattning om hälsa och tillslut även få dem att välja ekologiska alternativ”, förklarar Pernilla Krøyer Dynesen.
Medias roll i spridningen av hållbara livsmedel är alltså mycket viktigt. Av den anledningen efterlyser Mikel Luis bland annat att kända tv-kockar leder vägen och pratar mer om djurens välfärd och vikten om att ta hand om miljön i samband med livsmedelsproduktion. Utöver det behöver även spanjorerna informeras om vad de olika ekologiska produkterna kan användas till. ”Det traditionella spanska köket är bra men spanjorerna behöver lära sig använda alternativ till pasta och vitt bröd, såsom t ex grova spannmål, fröer, linser och gryn. Dessa produkter är mycket typiska för det ekologiska och utgör det som man kallar för superfood – det vill säga naturliga matvaror med mycket proteiner, fibrer, antioxidanter och vitaminer. Med andra ord kännetecknas superfood av ett speciellt högt innehåll av hälsofrämjande ämnen, och om spanjorerna får upp ögonen för det skulle ekologin blomstra”, avslutar han.
Pernille Krøyer Dynesen har mer än 4 000 olika varor på hyllorna. Där finns allt från frukt och grönt, kött och ägg till kosmetika och rengöringsprodukter.
Snart öppnar även en liten ekologisk hämtmat-restaurang bredvid Ecotienda la Caracola.
Den typiska personen som äter ekologiskt i Sydspanien är enligt Mikel Luis välutbildad, över 30 år, kulturellt intresserad och medveten om hälsa och miljö.
Hantering av varumärken I Spanien kan det vara tämligen svårt att ta sig fram i en närbutik i jakten på ekologiska och andra miljöriktiga produkter, speciellt om man inte talar språket. Därför ges här en liten guide över de märkningar som du ska titta efter om du bryr dig om hur mjölkkorna lever och om dina grönsaker är besprutade.
17 spanska ekomärken Spanien har sin egen ekologiska märkning: Certificacion Ecologico España. Dock finns det inte ett nationellt utan istället 17 olika logotyper, ett för varje region i landet. 16 av dessa märkningar är i stort sett identiska, och det är lätt att känna igen på det enkla, handritade landskapet, den stora gula solen och de tre gröna penseldragen. Bokstäverna längst ned anger vilken region produkten kommer ifrån.
Detta är Asturiens respektive Kataloniens märken. Asturias.jpg + Catalonien.jpg.
Och så Andalusiens ekomärkning, som av oförklarliga skäl ser annorlunda ut med bara en grön våg och en gul sol.
EU:s gamla och nya märkning Utöver det har EU två olika ekomärken. Det gamla utgörs av en cirkel i blått och grönt med ett kornstrå i mitten, och kan fortfarande ses ibland, trots att det inte får användas officiellt efter 1 juli 2012. Denna märkning har istället ersatts av det ljusgröna bladet format av vita stjärnor. Denna märkning visa att produkten är kontrollerad enligt EU:s regler för ekologi och säkrar bland annat att livsmedlet inte innehåller rester från pesticider och bekämpningsmedel.
Två är lika bra som ett Huruvida dina produkter är märkta med både EU:s ekomärkning och ett regionalt spanskt eller bara ett av dem har ingen betydelse. Så länge en av de nämnda märkningarna finns på produkten är den helt ekologisk. Kraven för att certifieras med de spanska märkningarna är nämligen lika stränga som när det gäller det europeiska. Och just certifieringen som ekologiskt jordbruk eller återförsäljare är en dyr och krävande process, som kan ta upp till hela tre år. Därför har de mindre producenterna många gånger bara råd och resurser till att erhålla den spanska märkningen. Större aktörer med stor export kan däremot även ansöka om att erhålla det europeiska.
Hitta din ekologiska återförsäljare Vill du vara helt säker på att alla dina ekologiska livsmedel är ekologiska kan du bland annat handla på den ekologiska marknaden Guadalhorce Ecológico, som varje vecka turnerar längs kusten och som således kan besökas växelvis i Marbella, Cártama, Málaga, Mijas, Coín, Marbella (igen), Benalmádena, Málaga (igen) och La Cala de Mijas. Exakta dagar och adresser kan du hitta på: www.guadalhorceecologico.org eller: facebook.com/guadalhorceecologico .
Du kan även titta förbi Mikel Luis ekologiska butik Ecotienda la Caracola i Mercado Central de las Atarazanas i Málaga. Öppettider: måndag till lördag mellan kl. 8.00–15.00.
Eller Pernille Krøyer Dynesens två BioNatura butiker, den ena på Avda. Los Boliches 112 i Fuengirola och den andra på Calle Félix Rodríguez de la Fuente, Edf. Berrocal i Marbella. Öppettider måndag till fredag mellan kl. 10.00–19.00 och lördag kl. 10.00–14.00. Dessutom kan man få varor hemleverarade via webshoppen: www.bionatura.es
I Madrid finns det olika liknande marknader där varorna är producerade ekologiskt, eller med annan omtanke för miljön. En del av dem har inspirerats av det amerikanska konceptet Farmer’s Market. Det går i all sin enkelhet ut på att sälja produkter så lokalt producerade som möjligt, så att priserna på varorna hålls nere. Samtidigt reduceras energikostnaderna vid nedkylning och förvaring av produkterna och även föroreningarna vid de annars långa transporterna minskas.
Mercado de la Buena Vida på C/ del Gobernador 26. Hålls första helgen i månaden. Kiki Market på Cava Alta 21. Öppet måndag till fredag kl. 9.00–21.00, lördag kl. 10.00-21.00 och söndag kl. 11.00–15.30. El Huerto de Lucas på Calle San Lucas 13. Öppet måndag till lördag kl. 9.00-21.00 och söndag kl. 09.00-17.00.
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.