Biluthyrningsindustrin byter växel

Biluthyrningsindustrin byter växel

biludlejning
Bostadsmarknaden har genomgått stora omställningsprocesser. Det samma gäller flygbolagen. Och nu också biluthyrningsindustrin. Nedläggningar, nedskärningar och nya marknadsföringsstrategier har under de senaste fem-tio åren varit vardag i branschen som nu äntligen kan lägga i en högre växel.
 
Att hyra bil i en vecka kostar 99 euro. Erbjudandet är bra – och det finns många av dem. Men kan företagen tjäna pengar på att hyra ut bilar till spottstyvrar?
 
Turisterna har hittat tillbaka till vilket betyder högre efterfråga, men samtidigt finns det också många biluthyrningsfirmor. 185 företag kämpar om kunderna vilket har pressat priserna i botten.
”Det är i dag billigare att hyra bil på Costa del Sol än vad det var för tio år sedan. Och det trots att momsen är högre.” Orden kommer från Ana María García, ordförande i organisationen för biluthyrningsföretag i Málagaprovinsen (Aesva).
 
Den gamla goda tiden
De erfarna i branschen kommer ihåg det glada 1980-talet som ju var en gyllene tid för biluthyrningsföretagen.
”På den tiden kunde vi köpa billigt och hyra ut samt sälja till bra priser”, berättar Hans Hugo From från Helle Hollis och fortsätter: ”Som företag slapp vi dåtidens vägavgifter och konkurrensen bland uthyrare var inte alls som den är i dag. Och lika viktigt var att vi efter sex-tolv månader kunde sälja bilarna på andrahandsmarknaden både här i Spanien och utomlands.”
Men så är det inte längre. Priserna på begagnade bilar har sjunkigt i botten, bilarna hyrs ut till mycket lägre priser och vägavgiften är i dag en så kallad CO2-avgift, som alla ska betala – även biluthyrningsföretag. Men trots tuffa villkor är det möjligt för dessa företag att gå plus.
 
Många bäckar små
Hos Helle Hollis har bra affärsmannaskap, bra struktur, god service och marknadsföring varit nyckelord bakom dagens framgångar i den svåra biluthyrningsbranschen. Krisen 2008 blev vändpunkten för det danskägda företaget.
”Det är viktigt att köpa rätt bilar till rätt priser och vid rätt tidpunkt. En bilflotta måste alltid ha antal bilar före sommar- och vintersäsongerna. Men det klarar inte alla av”, förklarar Hans Hugo From, som har ca 1 000 bilar i flottan för stunden men bara det halva när det är lågsäsong. En del bilar säljs tillbaka till fabriken till ett redan i förväg avtalat pris medan andra säljs till utvalda kunder på andrahandsmarknaden, som Helle Hollis, av företagsskäl, inte vill berätta vilka de är.
 
”Nya tjänster såsom hyra av GPS, bärbar Wi-Fi, bilbarnstolar och flygplatsparkering har tillkommit som tjänster. Det är viktigt för att kunden ska vara nöjd men också för oss nu när marginalerna på biluthyrning är så små”, berättar Hans Hugo From, som även avslöjar att Helle Hollis i dag är självförsäkrade på kaskosidan.
”Vår företagsstruktur har också förändrats. Vi har i dag en smalare organisation jämfört med förr men vi är faktiskt också mer flexibel”, säger Hans Hugo From, som vid omorganiseringen 2008 förlorade sin sekreterare. Liknande omorganisering har skett på marknadsföringsavdelningen för Christine Fleischer, som i dag står för både försäljning och marknadsföring.
 
Den digitala världen
Omorganisering, flexibilitet och nytänkande har varit drivkrafterna i Christine Fleischers arbete de senaste åren.
”De tryckta medierna kan inte stå själv längre. Allting är mer digitalt i och vi har satsat stenhårt på den direkta tvåvägskommunikationen. Våra nyhetsbrev, Google optimering och aktivitet på Facebook och Twitter prioriteras högt i dag”, förklarar Christine Fleischer, som har jobbat på Helle Hollis i 20 år, och som noga följt den drastiska utvecklingen i branschen samt förändringarna i människors resevanor.
”Folk har blivit mer fritänkande och reser själva. Förr satsade vi mycket på att arbeta med resebyråer men på grund av den teknologiska utvecklingen letar folk själva upp sina resor på internet. Så vi satsar därför på att differentiera oss mot kunden och inte mot resebyråerna”, säger Christine Fleischer, som i dag ”levererar” mer försäljning och marknadsföring för en mindre budget än tidigare.
 
Så är det om man vill få ekonomin att gå ihop, men det är inte alla som håller med eller väljer att följa med i utvecklingen. Från branschorganisationen lyder det nämligen att närmare 20-25 procent av biluthyrningsföretagen på kusten inte har en profil på Facebook och att många inte ens har en hemsida genom vilken kunden kan boka sin hyrbil online.
 
Bra perspektiv – trots allt
Ana María García från branschorganisationen uppskattar att biluthyrningsföretagen kommer att se en uppgång i uthyrningssiffrorna på fem procent i år.
”Det är naturligtvis positivt att turismen ökar men samtidigt oroar jag mig för att den ökade efterfrågan inte lyckas pressa upp priserna lite. Vinstmarginalerna är fortfarande så små att jag är rädd för att inte alla bolag klarar sig till årets slut, trots den goda turismen”, säger hon.
 
Hos Helle Hollis menar man att servicen har en mycket viktigare roll i dag än förut.
”Bilen är den samma oavsett var man hyr den men vi kan bidra med någonting extra i avtalet såsom städning, personlig service, kort väntetid, rättvis bränslepolitik, transparenta priser och hyresavtal samt andra bra saker”, avslutar Hans Hugo From, som ser ljust på framtiden för Costa del Sol och biluthyrningsindustrin.
 
Efter en svår tid är branschen tillbaka på banan och accelererar. Bara tiden kan utvisa vilka av alla bolag som nu lyckas hålla farten uppe.
Elbilar
De nya elbilarna tar allt mer plats i medierna och naturligtvis utgör de även ett hett samtalsämne bland uthyrningsfirmorna. Men på Málagas flygplats är det fortfarande bara Europcar som hyr ut elbilar, och de har bara två modeller i deras stora flotta.
”Elbilar är framtiden men jag tror att det kommer att dröja mellan åtta till tio år innan vi ser ett genombrott av dem. Det finns fortfarande ganska få uppladdningsstationer och då är det inte så praktiskt för turister med en elbil”, säger Hans Hugo From från Helle Hollis.
Bla Bla Car och CarSharing
Nya idéer ser dagens ljus hela tiden. Det senaste tillskottet på marknaden är Bla Bla Car och Uber, där folk enkelt, via ett forum på nätet, kan erbjuda varandra körningar till låga priser. CarSharing är ett liknande initiativ där flera personer har gått ihop för att hyra bil. Dessa nya koncept har mött stor framgång men kommer, enligt Christine Fleischer från Helle Hollis, inte att drabba biluthyrningsföretagen på Costa del Sol.
”Vi säljer frihet och komfort. Med en egen bil kan man ta sig från punkt A till B när man vill. De nya koncepten riktar sig mer till spanjorer och fastboende”, förklarar Christine Fleischer.
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.