De tre heliga konungarna versus Jultomten i Spanien

De tre heliga konungarna versus Jultomten i Spanien

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
juletraditioner
I Spanien är det De tre heliga konungarnas dag, den 6 januari, som är den allmänt viktigaste helgdagen under julen och det är denna dag som barnen blir överösta med presenter. Under senare tid har dock julafton med tillhörande Jultomte dock blivit allt mer populär och vinner mer och mer plats i kulturen.
Här tänder vi den låga som ger en liten inblick i den spanska julhögtiden.
 
De heliga tre konungarnas intåg
Spanien är på många sätt ett land som präglas starkt av sina religiösa högtider och spanjorerna förstår sig på att fira dem ordentligt. Julen utgör inget undantag men tillskillnad från t ex Sverige är det inte den 24 december som firas som den viktigaste dagen utan i stället De heliga tre konungarnas dag den 6 januari. Det var på denna dag som Jesusbarnet besöktes av de tre vise männen som följde Betlehemsstjärna till den krubba där det nyfödda barnet sov insvept i trasor i en bondes enkla stall.
De tre heliga konungarna Melchior, Caspar och Balthazar förde med sig gåvor till det lilla barnet som, enligt Det Nya Testamentet, skulle vara Guds son – och det är denna tradition som i Spanien gått i arv genom flera årtionden.
 
Om morgonkvisten den 6 januari samlas spanska familjer och äter den typiska kakkransen Roscón de Reyes (de-tre-heliga-konungarnas-kaka, se recept i magasinet) med en inbakad figur, som motsvarar mandeln i vår svenska risgrynsgröt. Det hålls processioner som påminner om dem under påsken, där följet av barn och vuxna med barnasinnet kvar ofta är utklädda till små konungar.
Men innan den 6 januari, närmare bestämt när barnen går i säng den 5 januari, ställer de fram sina skor, så att De tre heliga konungarna kan se dem, och på morgonen därefter står presenterna i en säck vid skorna, redo att öppnas av ivriga och förväntansfulla barn.
Liksom Jultomten tycker även den heliga trion om att bli bjudna på en liten munsbit så innan barnen går och lägger sig är de noga med att ställa fram karameller och kakor till de förnäma herrarna, när dessa kommer på besök under natten, in genom fönstret. Även här handlar det om att vara artig, göra bra ifrån sig i skolan och vara snäll mot sina närmaste, då man annars får kol i säcken i stället för presenter. I dag är straffet dock sött då kolet har ersatts av marängliknande godis, som dock liknar små kolbitar.
 
Under de sista åren har De heliga tre konungarna dock fått en konkurrent, nämligen Jultomten, som vinner allt mer plats i de spanska hemmen och ofta tvingar föräldrar att välja mellan de båda traditionerna. Enligt en undersökning som gjordes 2014, av julköpsidan Privalia, valde 57 procent av de tillfrågade att de dock fortfarande håller kvar i traditionerna och presenterna den 6 januari, mot 21 procent som föredrar föreställningen om Jultomten och den 24 december. Dessutom visar 31 848 onlineartiklar som skrevs inför förra julen att majoriteten av fokuset i media och på internet fortfarande ligger på De tre heliga konungarna. 55 procent av artiklarna innehöll texter om De tre heliga konungarna medan 45 procent nämnde Jultomten. De tre heliga konungarna är således fortfarande ”kungarna” i den spanska jultraditionen, även om Jultomens popularitet växer.
 
juletraditioner-theManJultomten på frammarsch
Valen mellan den ena eller den andra traditionen har skapat diskussioner i många spanska hem men medan De heliga tre konungarna sitter fast i religionen och traditionerna är den röda Jultomten del av en mer modern historia. Saint Nicholas, Santa Claus, Father Christmas eller Papá Noel är alla namn som genom tiden har getts till den figur som vi kallar Jultomten. Han har uppstått ur berättelser i olika länder. En av dessa är historien om en barmhärtig biskop i Myra som delade ut gåvor och mat till de fattiga. Den nordiska guden Oden blev till Jultomten efter att Jesusberättelsen vann mark i Norden. Och i England beskrivs han som en ädel herre i grön pälsklädd kåpa som kommer ridande på en get och har med sig gåvor, fred och julglädje.
 
Jultomten är historiskt sett en europeisk figur, som först uppstod i USA efter att holländarna på 1600-talet förde med sig deras berättelse av sin älskade Sankt Nikolaus (Sinterklass) till Ny-Amsterdam (New York). Där vidareutvecklades sedan historien och år 1821 kunde man i tidningen The Children’s Friend läsa om Jultomtens flygande släde, hemmet på Nordpolen och hjälpnissarna. En idé som fångade barnen och spred sig till resten av världen.
Även Jultomtens röda dräkt och svarta stövlar uppfanns i USA men inte av The Coca Cola Company, som en av myterna påstår. Flera vykort och teckningar från slutet av 1800-talet visar nämligen redan en Jultomte iförd denna dräkt. Coca Colas röda, tjocka Jultomte med vitt skägg uppstod först omkring år 1930, när den svensk-amerikanska konstnären Haddon Sundblom hyrdes in för att teckna julannonser för företaget. Men det som Coca Cola har lyckats göra, med stora framgångar, är att sammanlänka de två sakerna, så Jultomten har blivit en del av deras kommersiella strategi. Sambandet till världens ledande läskedryck gjorde nämligen att det var just denna bild på en jultomtefigur som spreds till resten av världen. Reklamen bidrog dessutom till att göra Jultomten och julen till en kommersiell produkt vilket har gjort att man i flera länder slår julhandelsrekord år efter år.
 
Julen är barnens fest men således även en konsumentfest och i Spanien kan det därför sluta med att det blir riktigt dyrt om det ska firas både julafton och De tre heliga konungarnas dag, med tillhörande gåvor.
 
Bonusinfo:
Granen
Julgranen ingår inte i den spanska jultraditionen. Det är däremot historiskt sett en tysk tradition som senare har spritt sig norrut till Danmark, Sverige samt Norge och senare ut i världen. Till en början var det förbehållet bara den tyska överklassen att ha julgranar, som de tog in i huset och pyntade dem med utklippta pappershjärtan till jul. Senare bredde även denna tradition ut sig, först i hela det tyska samhället och senare utanför landets gränser.
I dag är julgranen tradition i flera länder och det vinner allt mer plats även i Spanien, dock oftast i plastvarianter med överdrivet glitterpynt.
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco