Nu ska du få följa med till Málaga – huvudstaden i provinsen med samma namn. Vi ska dock inte upptäcka nya restauranger eller shopping, vi ska inte heller njuta av hamnen eller gå på museum. I stället ska vi förflytta oss i tiden för att ta reda på bakgrunden till stadens namn – varifrån härstammar Málaga?
Som bekant är Málaga en stad rik på historia, kultur och tradition, och som i fallet med många andra stadsnamn har Málaga en mångfacetterad bakgrund som reflekterar dess långa och varierande historia. Här har både fenicier och romare, morer och kristna lämnat sina avtryck – ja, inte bara i staden och kulturen, utan även i namnet.
Från feniciernas salt till kustens drottning
Som med så mycket är det svårt att exakt ange namnets ursprung, men en populär teori säger att namnet Málaga kommer från det feniciska ordet MLK eller MLKA, som läses ”Malaka”, vars ungefärliga betydelse skulle vara ”salt”. Fenicierna, som var ett handelsfolk från östra Medelhavet, ska ha grundat staden någon gång runt år 800 f.Kr., kanske tidigare, och nu har vi redan fått en ledtråd till varför de valde att slå sig ner just här. På just denna del av kusten använde de nämligen havsvattnet för att salta fisk, som var en viktig aktivitet i deras ekonomi. Således etablerade fenicierna Málaga som en av sina viktigaste handelspunkter i det västra Medelhavsområdet, och det som på deras tid fick namnet Malaka blev en central plats för handel mellan olika civilisationer.
Men det finns alltså andra teorier. En av dessa säger att namnet Malaka skulle härröra från feniciernas ord ”att regera”, vilket kan indikera att det på den tiden fanns ett tempel tillägnat gudinnan Malache här. Denna teori får stöd av gamla mynt som har hittats vid utgrävningar, som visar ett tempel och en avbild av en gudinna.
Andra historiker har menat att namnet Malaka egentligen skulle komma från hebreiskans ”malcah”, som betyder drottning, och att staden skulle ha varit drottningen av städer på denna kuststräcka. Att namnet härrör från fenicierna är dock erkänt i en bredare krets.
Sedan har en liten skara menat att ett av tecknen som hittats inpräglat på de mynt som har hittats är av neopuniskt ursprung, med kopplingar till Nordafrika, och att det, enligt grekiska källor, skulle visa att Málaga kan härröras från namnet ”Malakhath”. Skulle det stämma ska namnet alltså ha funnits redan innan feniciernas ankomst till väst.
Romarna med c och morerna med q
Staden har sedan feniciernas primitiva Malaka kommit att bevara grunden i sitt namn. Under det romerska styret, från 218 f.Kr. fick namnet dock en ändring – k ändrades till c – ”Malaca”. Som överallt där romarna slog sig ner byggde de som bekant även i Málaga vägar, broar, akvedukter och andra infrastrukturprojekt som stärkte stadens roll som ett handels- och kulturcentrum – mycket som kan ses fortfarande i dag. Tänk bara på den romerska teatern, Teatro Romano, som utan tvekan är en av de mest signifikanta romerska lämningarna i staden. Där hittas också utgrävningar som visar karen där romarna tillverkade sin mycket populära fisksås – garum, som (håll i er nu) tillreddes med vatten och – salt.
Ändrade stavningen av namnet gjorde även morerna, när de kom att styra i staden i och med den muslimska erövringen av den iberiska halvön på 700-talet. Att de inte bytte namn visar på dess djupt rotade ursprung och betydelse, men stavningen blev alltså ny, och kom att likna dagens stavning en smula mer. Morerna valde nämligen att göra en arabiserad version av det ursprungliga namnet, så att det blev ”Mālaqa”.
Morerna höll ett hårt tag om Málaga och den iberiska halvön fram till 1487. De förde med sig avancerade jordbrukstekniker, arkitektur och kultur, vilket ytterligare berikade stadens historia och under denna period blev Málaga en av de viktigaste städerna i Taifa-kungariket Granada, och spelade en central roll i regionens ekonomi och kultur. Som bekant kan även den moriska eran fortfarande ses i Málaga i dag i bland annat vackra byggnader, trädgårdar och försvarsverk som Alcazaba och Gibralfaro.
Det moderna Málaga
Som alla historieböcker stolt talar om för oss var det de katolska monarkerna, Isabella och Ferdinand, som under sin regeringstid återerövrade Spanien från det muslimska styret. Deras anfallskrig börjades 1482 men den kristna återerövringen av Málaga kom att dröja till 1487. (Det dröjde ytterligare fem år innan den sista emiren, Boabdil i Granada, kapitulerade, varmed det muslimska styret föll, men tillbaka till Málaga.) Även denna gång bevarades stadens namn som sådant, men anpassades naturligtvis till det kastilianska språket och kom således att stavas Málaga. Återigen fick alltså namnet Málaga leva vidare som en fortsättning på stadens rika historia.
Med sitt strategiska läge vid Medelhavet blev Málaga nu en viktig både militär- och handelsbas, som också växte både ekonomiskt och kulturellt, vilket lockade både hantverkare, köpmän och konstnärer. Under 1500- och 1600-talen etablerades staden dessutom som en viktig hamn för export av lokala produkter som vin, olivolja och russin. På 1800-talet och med den industriella revolutionen genomgick Málaga ytterligare en transformation. Nu blev staden ett centrum för järnproduktion och varv, och detta ledde till en ökad urbanisering och modernisering av stadens infrastruktur. Och vad som utmärker staden i dag vet vi alla. Denna dynamiska stad är ju känd för sin historiska charm med det rika kulturlivet som museer, teatrar, festivaler och inte minst som Picasso födelsestad, och allt detta i kombination med modern utveckling och stadens stora teknikpark.
Malaka – Malaca – Mālaqa – Málaga
Stadens namn Málaga är alltså en spegling av stadens rika och mångfacetterade förflutna och dess roll som mötesplats för olika kulturer och traditioner. Och nu vet vi att namnet Málaga, om än med olika stavningar, följt med genom alla de olika epoker, många händelser och tusentals år av historia som har format staden.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001