Korta nyheter – december 2015

Korta nyheter - december 2015

st-garciaMargallo
José Manuel García-Margallo är inte rädd för att ta bladet från munnen.
Den spanska utrikesministern: ”England på väg ut ur EU”
I en ny uppseendeväckande intervju säger José Manuel García-Margallo, Spaniens utrikesminister, att England med stor sannolikhet träder ur EU under 2016. Detta till följd av den ökande skepsisen mot den Europeiska Unionen. Den spanska utrikesministern tycker att det skulle vara tråkigt men om det sker skulle det ge mer inflytelse i unionen för Spaniens del, säger han. García-Margallo menar i så fall att Skotland kommer att hålla en ny folkomröstning kring självständighet och deras framtida medlemskap i EU. Den spanska utrikesministern menar också att ett engelskt utträde kommer att ställa övriga EU-länder inför en stor utmaning i att stå samlade och fortsätta ett bra samarbete.
 
st-narkoboss
Robert Dawes fast på film på en flygplats. Han har varit på flykt i tio år.
 
Engelsk knarkkung anhållen i Benalmádena
En av Europas största narkotikasmugglare har anhållits i Benalmádena. Efter tio år på flykt anhölls den 44-åriga Robert Dawes Guardia Civil i en lyxvilla i Benalmádena, där han befann sig tillsammans med sin familj. Enligt Europol är Robert Dawes en av Europas tio största narkotikasmugglare och har varit på flykt sedan 2006. Europol förlorade alla spår av den brittiska mannen när han 2006 flydde till Dubai varifrån han troligtvis har fortsatt sin olagliga affärsverksamhet. Varför han nu bor i Benalmádena är inte känt men den spanska polisen fann honom och hans nya gömställe genom en rad andra tillslag mot narkotikakartellen.
 
st-franco
Franco dog 1975. Två år senare fick Spanien sitt första demokratiska val.
 
40 år efter Franco
Den 20 november var det 40 år sedan som Spaniens förre diktator Francisco Franco gick bort. Franco blir fortfarande ihågkommen i centrala Madrid samt vid hans gravplats i San Lorenzo de El Escorial, strax utanför huvudstaden, men med åren har mängden sympatisörer minskat till nästan ingenting.
Redan som 14-åring gick Franco in i det militära vari han gjorde en blixtsnabb karriär. 1926 utnämndes han till general och två år senare blev han ansvarig för militärakademin i Zaragoza. 1934 ledde Franco högerregeringens brutala förtryck av arbetarupproret i Asturien. 1935 utnämnde högerregeringen utnämnde honom till generalstabchef men efter bildandet av folkfrontsregeringen året därpå förflyttades han till Kanarieöarna. Under sommaren 1936 gjorde militärer uppror mot folkfrontsregeringen. Det blev början på det spanska inbördeskriget. Franco var inte med i förberedelserna och anslöt sig försent. Men det var hans elitenheter som, med material och mannar fick stöd från Hitler och Mussolini, gjorde upproret slagkraftigt, och Franco utsågs till ledare för militären.
Efter inbördeskrigets slut 1939 blev tillfångataganden, tvångsarbete och avrättningar en del av den spanska vardagen och det uppskattas att ca 400 000 spanjorer flydde landet till först och främst Frankrike och Sydamerika. Under samma period formades långsamt Francos politiska system. Det gav stor plats åt kyrkan, konservativa godsägare, monarkister samt till militären. Franco behöll makten fram till sin död 1975, även om han sedan mitten av 1950-talet deltog allt mindre i det dagliga regeringsarbetet. Dock säkrade han sin makt genom att alltid själv vara den som fattade de viktigaste besluten. Francos roll under hans sista 10-20 år bestod således allt mer av att bromsa den oundvikliga utvecklingen i stället för att föreslå nya politiker. Franco hade två döttrar men inga söner som hans naturliga efterträdare. Med all sannolikhet var det därför som han planerade återinförandet av monarkin och 1969 utnämnde han prins Juan Carlos som sin efterföljare.
 
st-julesalg
Julhandeln i Spanien pågår fram till Heliga Tre Konungar den 6 januari.
 
Julen skapar arbetstillfällen som innan krisen
Konsultbyrån Adecco rapporterar om stor efterfrågan på arbetskraft inför julhandeln, som nu har börjat. Mängden anställa har fram till nu ökat med 15 procent jämfört med julen 2014, vilket innebär att 850 000 personer, fördelat över hela landet, får arbete under julmånaden, av dessa 9 600 personer i Málagaprovinsen. Antalet tillfälliga arbeten är därmed nästan lika många som före krisen, som började 2008. De många tillfälliga jobben har skapats inom transport, industri, hotell- och restaurangbranschen samt naturligtvis inom detaljhandeln. Bara El Corte Inglés ökar antalet anställda med mellan 180 och 200 tillfälliga tjänster i bara Málagaprovinsen.
 
st-hustruvold
Under 2014 dog tio kvinnor till följd av våld i hemmet.
 
Våld mot kvinnor ett fortsatt stort problem
Fram till november månad i år har åtta kvinnor slagits ihjäl av sin partner eller före detta partner i Andalusien. En tragisk statistik som ytterligare en gång sätter fokus på ett stort problem som präglar det spanska samhället. Bara i Andalusien har Instituto Andaluz de la Mujer, IAM (Det Andalusiska Institutet för Kvinnor) tagit emot 1 084 våldsoffer under det första kvartalet 2015, personer som värderats sväva i allvarlig livsfara (526 kvinnor och 558 barn). Under samma period mottog Telefonjouren för Kvinnor 9 051 samtal varav 49 procent handlar om våld i hemmet. Inom loppet av de första sex månaderna detta år har IAM dessutom hjälp 864 kvinnor, som utsatts för våld, med juridisk hjälp samt nödvändig information till att hantera fallet. Och de har erbjudit psykologhjälp till 1 908 kvinnor (877 på landsbygden) samt till 589 unga under 18 år. Fram till november i år har 44 kvinnor, i hela landet, dött till följd av våld i hemmet.  
 
st-cigaret
Rökning har blivit dyrare.
 
Priset på cigaretter har sexdubblats
År 1990 kostade ett paket cigaretter i Spanien i genomsnitt lite över 100 pesetas – eller 61 av dagens cent för att vara exakt. I dag kostar samma paket cigaretter 4,37 euro. Det är en ökning på över 600 procent på bara 25 år. Det allmänna prisindexet (IPC) har under samma period ökat med 120 procent. Det visar att det är de nya och höjda avgifterna som orsakar den våldsamma prisökningen på tobaken. Men trots högre priser samt ett flertal kampanjer mot rökning utgör tobaksindustrin fortfarande en betydande roll för spansk ekonomi. Förra året inkasserade staten hela 1 010 miljoner euro i avgifter på cigarettförsäljningen, och industrin skapar arbete åt 14 900 personer.
 
st-marbella
Det finns många projekt på ritbordet men det är inte alla som kommer att förverkligas.
 
Byggplanerna för Marbella annulleras
Det är bekymrade miner på den byggtekniska avdelningen i Marbellas kommunhus efter det att Junta de Andalucía har nekat stadens utvecklingsplan. Planen innehåller bland annat legalisering av 16 500 illegalt byggda bostäder samt en mängd nya byggprojekt. Den överordnade utvecklingsplanen är från 1986 men har sedan dess reviderats i mindre utsträckning ett par gånger. Men nu har inte Junta de Andalucía i Sevilla godkänt de nya initiativen från Marbella. Och det skapar naturligtvis bekymmer i kommunen, samt för de 16 500 bostadsägare som köpt bostad under 2000-talet, som senare visat sig uppfört fastigheter utan nödvändiga licenser. Avvisandet av den nya stadsplanen bekymrar även byggbranschen samt stora delar av näringslivet då det också innebär käppar i hjulet för en del nya projekt och skapar osäkerhet bland investerare. José Bernal, Marbellas borgmästare, arbetar nu hårt och för diskussioner med Juntan i ett försök att rädda en del av projekten och därmed skapa trygghet för investerarna.
 
st-ortega
Amancio Ortegas dotter är numera nummer fyra på listan. Hon ärvde efter sin mor, Amancios Ortegas första fru, som dog för några år sedan.
 
Spaniens rikaste man/kvinna
Spaniens 100 rikaste personer har under det senaste året blivit 15 procent rikare. Det skriver tidningen Forbes i sin årliga redovisning över Spaniens rikaste personer. Det är, enligt tidnigen, den ekonomiska tillväxten samt en förbättrad fastighetsmarknad som får förmögenheterna att växa. Som nummer ett på listan över Spaniens rikaste står Amancio Ortega, som är grundare och huvudaktionär i textilföretaget Inditex, som bland annat äger klädesmärket Zara. Företaget fortsätter att expandera kraftigt med stora framgångar i hela världen och det samtidigt som fastigheterna i Amancio Ortegas aktiebolag ökar i värde. Den nordspanska affärsmannen är i dag god för 60 900 miljoner euro.
På andra plats över Spaniens rikaste kommer Rafael del Pino. Han är huvudaktionär i byggbolaget Ferrovial, och har en förmögenhet på 8 600 miljoner euro. Det medan matbutikskedjan Marcadonas ägare, Juan Roig, intar tredjeplatsen med en förmögenhet på 7 500 miljoner euro.
 
st-lufthavn
Projektet väntas påbörjas i slutet av 2016.
 
Terminal 2 ska totalrenoveras
Medan terminal 3 står ny och fin på Málagas flygplats är den ”gamla” terminal 2 i stort behov av en renovering. Terminalen som också kallades Terminal Pablo Ruiz Picasso, är i dag helt integrerad i terminal 3, men åldersskillnaden märks tydligt. Därför har regeringen nu avsatt nio miljoner euro till en totalrenovering av terminalen, som invigdes 1991. Det ska bland annat läggas nya golv, göras ett nytt sänkt tak, monteras nya toaletter samt luftkonditionering – och så ska hela brandsläckningssystemet bytas ut.
 
st-parqueTechnologia
Teknologiparken ligger ca ett kvarter från stadens centrum.
 
Nytt liv i Málagas teknologipark
Efter några svåra år med nedläggningar och andra tråkiga historier kommer det återigen goda nyheter från Málagas teknologipark (PTA) i Campanillas, strax utanför centrala Málaga. Nya mindre samt mellanstora internationella företag har nämligen hittat vägen till teknologiparken, som öppnade under 1990-talet med syfte att locka dit det lokala företagandet. Men enligt Felipe Romera, som står bakom företaget Tecnópolis, som är en av de senare entreprenörerna i teknologiparken, är det nu utländska företag som flyttar dit. ”Det är förhållandevis billigt att starta upp här. Och så är Málaga en attraktiv stad för entreprenörer grundat på den billiga arbetskraften samt levnadskostnaderna”, förklarar han i en artikel till tidningen SUR. Bland de nyare företagen i parken finns Gymcraft från Tyskland, Círculo Payments från England, det norska företaget Novoshore samt det franska sällskapet Movework. De är alla mindre teknologiföretag med 10-20 anställda. Men under det sista året har det öppnat så många nya företag att hela 15 400 personer arbetar i teknologiparken i dag.
 
kn-travel
World Travel Market är en av världens tre största turistmässor.
 
Turism: nytt rekordår på väg
Med 24 miljoner tillresande turister blev 2014 historiens bästa turistår för Andalusien. Men 2015 ser dock ut att bli ännu bättre. På turist- och resemässan World Travel Market i London talade Suzana Díaz, regeringsledare för Junta de Andalucía, om att besökarantalet för nuvarande år kan sluta på drygt 25,5 miljoner personer. Det är en ökning på 1,5 miljon turister samt 6,5 procent jämfört med föregående år. Det 550 m2 stora ståndet för Andalusien, där alla åtta provinser fanns representerade, var även mässans mest besökta – både av fackfolk och privatpersoner.
 
st-film
Jon Augustine står även bakom dem amerikanska serien “Burn Notice” (2007-2013).
 
Marbella blir stjärna i ny spionfilm
Det glamorösa Marbella har valts ut som staden för ett kommande spiondrama vid namn Operating Naked – A Black Bag Job. Det är produktionsbolaget Wanda Halcyon Television of Europe som står bakom den nya serien, skriven av Jon Augustine. Utöver Marbella kommer serien även att filmas i Toronto och Washington DC.
Filmen baseras på Augustines egna upplevelser som underrättelseagent i den amerikanska militärens Intelligence Support Activity (USAISA), och filmen kommer således att vara fiktion baserad på verkliga händelser. Många av händelserna sägs ha ägt rum i Marbella, varför staden utgör en så viktig del av filmen.
Den topphemliga militärenhet som Jon Augustine tidigare var en del av har bland annat i uppgift att samla in information om potentiella terrorister samt att förhindra angrepp, och deras agenter är kända för deras specialegenskaper och förmåga att agera enväldigt, om det behövs. ”Black Bag Jobs” är jobb som agenterna gör för att inhämta nödvändig information, vilket ofta sker genom ”olagliga” metoder samt under mycket riskfyllda omständigheter. En viktig del av filmen kommer att utspela sig i Marbella, där huvudpersonen möter tre syriska män från underrättelsetjänsten inför World Trade Center-terrorattacken. Det är således upplagt för spänning samt thrillerstämning under de kommande månaderna i Marbella, när produktionsbolaget just nu söker lokala statister till filmen.
 
st-forbrug
Spanjorerna konsumerar mer än förra året – men det är långt ifrån en konsumentfest.
 
Nationalbanken bekräftar ökad konsumtion
Spanska familjer spenderar mer i år än förra året. I kvartalsrapporten från den spanska nationalbanken fastslås det bland annat att konsumtionen av bilar och hushåll ökade även under årets tredje kvartal. Försäljningen av nya bilar har ökat med 13,7 procent under året och antalet bostads- och konsumtionslån har också ökat. Luis María Linde, direktör för nationalbanken, ser positivt på utvecklingen. Det har nämligen tidigare funnits tecken på att konsumtionen stagnerade under årets tredje säsong (efter sommaren). I rapporten betonar nu nationalbaken att den minskade arbetslösheten och allt starkare konsumentförtroende är två av de viktigaste faktorerna bakom den ökade konsumtionen.
 
st-jordipujol
Nätet dras åt kring den förut så mäktiga mannen.
 
Alla segel mot Pujolfamiljen
Inte färre än 200 agenter från skatteverkets antikorruptionsavdelning samt spansk polis har återigen slagit till mot Jordi Pujol, före detta president för den katalanska regeringen, samt dennes familj. Jordi Pujol och hans sex söner misstänks nu för omfattande svindel med offentliga medel och pengatvätt. Det är inte första gången som myndigheterna slår till mot Pujol-familjen men denna gång är utredningarna av en helt annan grad. Det är nämligen den offentliga åklagare från Högsta Domstolen som står bakom de nya tilltagen vari 15 privata bolag samt familjeföretag har registrerat. Aktionen kulminerade under de sista veckorna av undersökningar av Jordi Pujols tidigare politiska parti, CDC, som med all sannolikhet har ägnat sig åt olagliga ersättningar för utfärdande av offentliga licenser och tillstånd.
Med grund i denna nyhet är det i första hand denna information som har gjort att partiet CCUP inte har accepterat Artur Mas som president för det katalanska regeringspartiet. Artur Mas är Jordi Pujols efterträdare i CDC och de två gick under många år hand i hand.
 
st-sportsby
Francisco de la Torre i mitten omgiven av politiker och lokala idrottsmän.
 
Málaga blir europeisk idrottsstad 2020
Efter en tät kamp med Budapest har tillslut Málaga utnämnt till europeisk idrottsstad 2020. Det är Europaparlamentets råd, ACES Europe, som står bakom initiativet som sedan 2001 har valt en europeisk idrottsstad. Syftet är att lyfta fram idrott bland befolkningen via kampanjer och nya initiativ. Dessutom får den utvalda staden stor uppmärksamhet i övriga Europa.”I dag utövar 40 procent av invånarna i Málaga någon sorts idrott eller sport. Vårt mål är att aktivera upp till 60-70 procent av befolkningen fram till 2020”, sa Francisco de la Torre, borgmästare i staden, kort efter utnämnandet. Borgmästaren är uppenbart glad över utnämnandet. ”Málaga är i dag känt för sin företags- och kulturturism. Till det kommer även det ökande antalet kryssningsturister. Och kan vi nu även erkännas som idrottsstad är det ytterligare ett steg i rätt riktning”, har han sagt. I år är det Torino som är europeisk idrottsstad och nästa år är det Prag. Därefter följer Marseilles, Sofia och Budapest, innan turen så kommer till Málaga år 2020.
 
st-noria
Noria är Europas största mobila pariserhjul.
 
Grannarna klagar på pariserhjulet i Málaga
Det var en stor nyhet när Málaga äntligen kunde slå upp grindarna till stadens senaste turistattraktion i slutet av augusti, närmare bestämt till pariserhjulet Noria, som står i hamnområdet, nära Calle Larios. Men nu har det riktats klagomål mot den 70 meter höga attraktionen. Alla är nämligen inte lika imponerade av det gigantiska hjulet. Grannarna till pariserhjulet är nämligen trötta på det konstanta oljudet från området samt på alla de turister som fotograferar med insyn till grannarnas hem i bakgrunden. Och det är speciellt oljudet om morgontimmarna när hjulet ska testköras som retar de omkringboende samt att de inte längre kan byta om ostört utan insyn. 300 grannar har nu skrivit under en gemensam klagan för att uppmärksamma problemet, och så ber de om att man inte ska förlänga kontraktet efter de åtta månader som attraktionen ska stå i hamnen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.