Korte nyheter – juli/augusti 2016

Korte nyheter - juli/augusti 2016

kn brexit

Engelsmännens ”Brexit” skapar lokal förvirring
Valkampanjen har varit lång. Detsamma har spekulationerna kring vilka konsekvenserna nu blir av Englands utträde ur EU, dvs. ”Brexit”. Dessa spekulationer når även Costa del Sol, var engelsmännen utgör den största gruppen av utlänningar både som residenta och turister. Både fastighetsmäklare, advokater och ekonomer är i allmänhet överens om att ”Brexit” inte får så stora konsekvenser för turismen och bostadsmarknaden på lång sikt, då den nya situationen och marknaden kommer att anpassa sig. På kort och mellanlång sikt däremot kommer ”Brexit” dock få allvarliga konsekvenser – för alla. Det råder således en bred enighet om att engelsmännen kommer att devalvera det engelska pundet, vilket kommer att göra det dyrare för engelsmännen att vistas på Costa del Sol. Därför kommer en del sluta komma hit, andra kommer färre gånger eller spenderar mindre pengar. Det är nu bara tiden som kan visa hur hårt och länge ”Brexit” kommer att påverka näringslivet på Costa del Sol.

kn ekologi food

Första ekologiska matbutiken i Málaga
Butiken ”BioShop El Cambio” är, förutom att vara ekologisk, en vegetarisk butik som varken säljer kött eller produkter som innehåller kött. Allt för att förnya människors medvetenhet och etik kring en hälsosammare livsstil samt med respekt för djur och natur. Och förhoppningsvis kommer man börja leva därefter i Málaga i framtiden. Produkterna är miljövänliga, färska och framställda av ekologiska råvaror från naturen och inte från en fabrik. Det finns allt från bröd, frukt och mejeriprodukter till hårschampo och golvmoppar, och därmed finns det inte heller behov av att gå till andra butiker.
Utöver detta finns det även en ”sin gluten”-sektion med fler än 850 produkter från bröd till glutenfritt mjöl, pasta, spannmål, grönsaker, drycker såsom öl, tårtor och småkakor. Det finns även biocertifierade glutenfria produkter i avdelningen för kropps- och ansiktsvård.
Butiken har även en onlinebutik i vilken det går att köpa och beställa produkter.

kn musikdage

Artister på gator för att fira musikdagar
De viktigaste spanska städerna såsom Madrid, Barcelona, Valencia och Sevilla firade näst sista veckan i juni, musikdagar, som är ett fenomen som äger rum i hela Europa, och som gjort det sedan 1982. Det hela startades av våra galliska grannar vars idé var att stötta och försvara den spanska musikbranschen. Musikbranschen är en industri som har lidit under de senaste åren under den ekonomiska krisen och på grund av kulturmoms (nu på 21 procent) i ett land där piratkopiering är ett brott varför konsumenterna väljer att betala för att lyssna på musik online, och där skivbolagens försök att nå ut till marknaden genom unga via de sociala medierna online ökar.

kn strandvagt

Torremolinos får sin första kvinnliga strandvakt
Staden har utsett 21 strandvakter inför sommaren, en av dem är kvinna och den första anställda kvinnliga strandvakten på 20 år. Strandvakterna som patrullerar stränderna för att hjälpa polisarbetet på en kommunal nivå har fram till nu bara varit män. I år lyckades bara en av 26 kvinnliga ansökanden ta sig igenom uttagningsprocessen. Detta har bäddat för en debatt om hur vakterna blir utvalda. Varje sökande skulle göra ett träningsprov som inkluderade simning och 1 000 meter löpning. Enligt kommunfullmäktige i Torremolinos är kriterierna för att bli strandvakt de samma som för att bli lokalpolis. Trots den ojämna könsfördelningen har ”Àrea de Personal” inga planer på att ändra kraven för att öka antalet kvinnliga vakter. Rollen som såkallad strandvakt går ut på att hålla Torremolinos sex kilometer långa kuststräcka säker utan kriminalitet. Patrullerna är ute på strandpromenaden antingen till fots eller på de populära ”segways”, så att de kan agera snabbt om det behövs.

kn hotelovernatninger

Málaga förlorar 70 000 hotellövernattningar
Turismen i Málaga stad går nu så bra att det saknas hotellrum. Den nuvarande kapaciteten med ca 12 500 sängplatser räcker inte för att möta den stora efterfrågan. Kommunalfullmäktige med ansvar för turism, Julio Andrade, uppskattar att staden tvingas säga nej till 70 000 hotellövernattningar. Han försäkrar samtidigt att kommunen kommer att göra allt för att det startas fler hotellprojekt, dock betonar han att antalet lediga tomter och fastigheter i staden är begränsade. Dessutom tar många projekt lång tid då kommunen och investerare ofta måste ta sig igenom en komplicerad rättssak för att få ut en tidigare konkursinvesterare ur ett projekt. Enligt Julio Andrade kan Málaga dock räkna med att få sex till åtta nya lyxhotell inom tre till fyra år. Hotel Miramar, med 200 hotellrum, kommer att öppna i slutet av året och nästa år öppnar ett nytt fyrstjärnigt hotell på Calle Granada. Och om allt går enligt planerna öppnar ett nytt Vincci Hotel vid floden bakom El Corte Inglés. Likaså förväntas hotellkedjan NH bygga ut sitt nuvarande hotell samt att det gamla centrala posthuset, som fortfarande bär sitt emblem, tillslut ska få tillstånd att säljas och ombildas till hotell.

kn banco popular

Kapitalökning i Banco Popular
Spaniens femtestörsta bank, Banco Popular, har just gjort en kapitalökning på 2 500 miljoner euro. En större intern och extern kampanj fick många av bankens nuvarande kunder att köpa aktier just som helt nya investerare kommit med i bilden. Banco Populars president, Ángel Ron, är glad över investerarnas förtroende och betonar att banken inte har sökt statlig hjälp. Banco Popular gick igenom en markant förändring år 2012, som nästan hela den spanska finansiella sektorn. Nu oroar det en del ekonomiska experter att banken återigen är i behov av kapitalökning.

kn arveskatten

Andalusien sänker arvsskatten
Ett vallöfte införlivas – till och med i förskott. Socialistpartiet i Sevilla har tillsammans med stödpartiet Ciudadanos enats om att sänka arvsskatten för alla andalusier och utländska residenter i Andalusien. I grova drag innebär de nya arvsskattereglerna att de första 250 000 euro i arv är skattefria. I dag uppgår det skattefria beloppet till 175 000 euro. Skattesänkningen kommer att kosta Junta de Andalucía ca 125 miljoner euro om året men den förbättrade ekonomin gör skattesänkningen möjligt redan från årsskiftet, när den nya arvsskatten träder i kraft. Den nya lagen innehåller även en sänkning av arvskatten gällande jordbruk och jordbruksfastigheter.

kn kvalitetsstempel

Mijas kuststräcka får kvalitetsstämpel
Åtta stränder längs Mijas 14 km långa kuststräcka har tilldelats den såkallade kvalitetsflaggan ”Q”-flaggan av institutet för spansk kvalitetsturism (ICTE). Det handlar om stränderna El Faro, El Charcón, El Chaparral, Las Doradas, La Cala-Butibamba, El Bombo, Riviera och La Luna-Royal Beach och placerar således Mijas på tredjeplatsen av Spanska kommuner med flest kvalitetsflaggor, efter Cartagena (Murcia) och S´llot (Balearerna). Flaggan delas ut till de stränder som uppfyller de officiella kraven på kvalitet och som samtidigt kontinuerligt jobbar för att förbättra strändernas faciliteter och service – allt från säkerhet till toaletter. Enligt Mijas borgmästare, Juan Carlos Maldonado, är detta någonting han väger tungt. ”Det är vår plikt att erbjuda kvalitetsstränder för att locka turister varför vi även i fortsättningen kommer att arbeta med att förbättra städningen och säkerhetsförhållandena på stränderna.”
Denna sommarsäsong (1 juni till 31 september i år) kommer det därför att finnas 41 livräddare på plats mellan kl. 11.00–20.00 på stränderna längs Mijas kuststräcka. En förbättring jämfört med förra året gällande både bemanning och klockslag.

kn drugs

Coíns politichef anhållen för narkotikabrott
Efter några månaders utredningar och ett stort tillslag i mitten av veckan anhölls chefen för Guardia Civil i Coín tillsammans med 20 andra personer, som nu står åtalade för att vara inblandade i en stor narkotikahärva. Bland de 20 gripna finns tre andra Guardia Civil-tjänstemän från Coín. Fallet handlar om organiserad vidareförsäljning av hasch, marijuana och kokain, som polisen har beslagtagit vid andra polisaktioner. I åklagarens papper ligger även fall av inbrott och stöld i de containrar vari den beslagtagna narkotikan förvarades. Bakom tillslaget står Málagapolisens specialenhet mot narkotikahandel.

Kändistätt i Marbella
Den kändistäta sommaren på Costa del Sol har börjat. Det råder ingen tvekan om att semestermålet Spanien är hetare än någonsin tidigare vilket självklart också lockar rika och berömda till landet. En av dessa är den brittiska skådespelaren Hugh Grant, som tillsammans med sin familj, svenska Anna Eberstein och deras två barn, njuter av semestern i Marbella. Den 54-åriga skådespelaren har setts tillsammans med sin familj i områdena kring Marbellas exklusiva ”Den Gyllene Milen”.
Paret är känt för att värna om sitt privatliv, men har också setts tillsammans i Paris tidigare i år, under Roland Garros tennisturnering.

kn rinaldo

Cristiano Ronaldo befinner sig på Ibiza
En av världens bästa frisparksskyttar, Cristiano Ronaldo, har ny flickvän – den colombianska modellen Paula Suárez. Paret har sets njuta av tiden tillsammans på Ibiza, ombord på en hyrd lyxyacht som kostar 90 000 euro per vecka. Den 35,5 meter långa yachten i aluminium har en maxkapacitet av 30 knop. På däck finns det tre soldäck, designinredning och fyra hytter med plats för mellan åtta och tio gäster. Ascari, som yachten heter, är utrustad med en mängd vattenleksaker som bland annat vattenskoter samt utrustning för dykning och undervattensfiske m.m. På insidan finns bland annat en bar med neonljus och en soffgrupp. De fem besättningsmedlemmarna finns på plats för att tillmötesgå alla behov ombord med en erfaren kapten, specialiserad på cocktails samt en yogainstruktör.

kn recordvarm dag

Rekordvarm dag i Spanien
Måndagen den 13 juni blev en av de varmaste dagarna i Málaga i år. Termometern nådde upp till inte mindre än 40 grader och en värmebölja, ”El terral”, som normalt bara upplevs i juli och augusti, svepte in över kusten. El Terral som upplevdes denna måndag bjöd på 39,7 grader i Málaga, årets hittills högsta uppmätta temperatur i staden. Dock var det ännu varmare i Rincón de la Victoria som nådde upp till inte mindre än 40,7 grader, tätt efterföljt av Vélez-Málaga med 40,2 grader. Den varma vinden var även stark på sina håll med vindbyar på upp till 50 km/tim. Andra städer som också fick känna på temperaturer mot 39 grader var bland annat Estepona, Coín och Torremolinos.
I Rincón de la Victoria blev dagen den varmaste sedan juli 2012, då termometern nådde 41,7 grader.
Men i år nådde temperaturen upp till 40 grader redan i mitten av juni. Med värmeböljan i juni och den ovanligt låga luftfuktigheten, ca 23 procent, ökade risken för skogsbränder, och samma vecka anmäldes två bränder).
Sådana temperaturer som uppmättes i juni har inte uppmätts i junimånad sedan 1983, då var det 41 grader.

kn nybyggeri

Det byggs nytt, men…
En bostadsrapport från IESE Business School visar att det från och med i år och fram till och med år 2020 kommer att uppstå behov av 100 000 nya bostäder i Spanien. Och denna siffra kommer sedan att öka till 140 000 under perioden år 2021-2025. Andalusien kommer enligt rapporten att bli den region där efterfrågan är näst störst. Under de kommande åren kommer det att uppstå behov av 14 400 nya bostäder och efter år 2020 kommer efterfrågan öka ytterligare till 39 000 nya bostäder om året. Prognosen baseras på födelsedatum, ekonomisk tillväxt samt den utländska efterfrågan. Sifforna grundar naturligtvis för optimism men visar även att Spanien är långt ifrån den tillväxt som upplevts inom branschen tidigare. Under perioden 1991-1997 byggdes det 250 000 nya bostäder och när byggboomen tog fart på allvar, 1998-2007, byggdes det årligen inte färre än 580 000 nya bostäder.
Rapporten från IESE visar även att bostadspriserna kommer att öka stadigt i hela landet men kommer inte att tangera prisnivån från 2007 (när priserna var på topp) förrän först år 2025.
IESE Business School har sina rötter i Navarra men har i dag universitet i Madrid, Barcelona, München, New York och Sao Paolo, och hör till världens mest aktade universitet.

kn hudcancer

Allt fler drabbas av hudcancer
Antalet hudcancerfall ökar markant. Bara på Hospital Costa del Sol får ca 1 000 patienter diagnosen årligen. Det är fler än någonsin. Men sjukhusets hudcancerspecialist, Antonio Rueda, ser ingen orsak till att drabbas av panik. Ca 800 diagnoser är milda och botas tack vare att cancern hittas i ett tidigt stadium”, förklarar han och fortsätter. ”De senaste 200 fallen däremot är svåra, och det är alarmerande, för antalet patienter som drabbas av särskilt aggressiv hudcancer.”
Sjukhuset uppmanar alla att undvika solen mellan kl. 12-16, då solen står som högst på himlen, samt att man inte tillbringar hela dagen i solen. Vuxna bör använda solkräm med solskyddsfaktor minst 20 medan barn bör använda solskyddsfaktor minst 30.

kn 200kg

Spaniens tjockaste man går ned 200 kg
Han är bara 29 år men väger 300 kg. Juan Manuel Heredia från Algeciras genomgick nyligen en avancerad operation i Granada som förhoppningsvis ska hjälpa honom att få ett normalt liv. En ny teknologi möjliggör en så kallad gastronomisk bypass-operation som kommer att stilla den stora mannens aptit. Operationen i kombination med fysisk aktivitet ska få landets största man att gå ned ca 200 kg i vikt under de kommande 18-24 månaderna, menar läkarna.
Sjukhuset i Granada behandlar och opererar årligen 3 000 överviktiga patienter från hela landet och ska nu alltså ge Juan Manuel Heredia goda möjligheter för att få ett normalt liv.
Mannens operation gick bra men den var komplicerat. Att bara få den stora patienten till Granada var en utmaning, då han inte kunde komma in i en vanlig bil. Även operationsbordet fick göras om och förstärkas för att hålla för de 300 kg.
Enligt undersökningar gjorda av Hälsoministeriet är 21,6 procent av spanjorerna överviktiga.

 

 

KN tweet

El Viajero tippar under hashtaggen #aperitivo på Twitter om de 10 bästa spanska vermouths. Aperitifen, som har fått en come-back sedan dess storhetstid på 1950- och 1960-talen, när den tillslut fick se sin popularitet slagen av ölen och uppkomsten av andra alkoholhaltiga drycker. Men vermouth är nu återigen populär som aperitif. Vermouthens grundrecept kan dateras tillbaka till den helleniska perioden under antiken och till det imperialistiska Rom. Vermouth, som vi känner den i dag, fick dock sin karaktär 1786 i händerna på den italienska destillatören Antonio Benedetto Carpano. I Spanien var det Perucchi & Yzaguirre som började framställa vermouth i slutet av 1900-talet, och de står i dag bakom vermouth av högsta kvalitet, som är destillerat med en bred variation av kryddor samt lagrat på olika sätt.
Vermouth är en allsidig dryck som kan njutas på många olika sätt. El Viajero ger förslag på att njuta av röd vermouth med en isbit samt en skiva apelsinskal medan vit vermouth passar bra med citronskal.

Bland de bästa spanska vermouths finns Miró Reserva med svart etikett, som är en röd vermouth som framställs i Reus i Tarragonaprovinsen, i nordöstra Spanien. Dess arom präglas av Medelhavsörter och mogna frukter med förföriska toner. Även den röda vermouth Lacuesta Limited från Haro i La Rioja, som är mycket aromatisk med undertoner av torkad frukt, kakao och söta kryddor, och som lagrats 14 månader på ekfat, tillhör de bästa spanska vermouths. Från Jerez de la Frontera i Cádiz hittar man La Copa. Även det en röd vermouth med en kryddad, komplex, lite söt och mild arom.
Se de andra topp 10 spanska vermouths här: http://goo.gl/wvagfr

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.