Ett ungt skandinaviskt företag på Costa del Sol som hör till ett av de snabbast växande i hela Spanien. Det spanska magasinet för företagare ”Emprendedores” har nyligen utnämnt Runway i Benalmádena till ett av landets snabbast växande och mest attraktiva företag.

Det går inte att säga hur stora Nils Sundlinds ambitioner var för företaget som han skulle starta när han sommaren 2012 fattade beslutet att slå slag i saken. Det enda som går att säga säkert är att han kom att grunda en skandinavisk avdelning med 20-25 anställda, som skulle vara en liten filial till moderbolaget i norr. Den ambitiösa norrmannen hade nämligen behov av en grupp danskar, svenskar och norrmän för att betjäna en av hans kunder. Och här på Costa del Sol såg han rätt folk med rätt språkkunskaper.

De nya företagen

Sju år tidigare hade Nils Sundling tagit det första spadtaget till Runway i Norge. På rekordtid hade han fått tag i de nordiska och baltiska länderna och utvecklat sitt företag till att ha flera hundra medarbetare. Den norska entreprenören var nämligen en av de första att se möjligheterna i att ingå ett nära samarbete med stora företag gällande att ta över deras kundservice. På fackspråk heter det ”outsourcing”, vilket är ett begrepp som används allt mer. Kort förklarat går det ut på att ett företag låter ett annat företag ta hand om en del av sina arbetsuppgifter. Antingen för att ett externt företag kan göra det bättre, billigare – eller bägge delarna. Någonting tydde på att det sistnämnda gällde hos Runway, som har specialiserat sig på att ta hand om andra företags kundservice. Runway är ett bra exempel på den nya sortens företag som vinner allt mer mark i dagens värld – även på Costa del Sol.
 
”Vi arbetar med alla former av kundservice och support. Ett nära samarbete med ett skandinaviskt flygbolag var grundstenen för att vi kunde börja här i södra Spanien men i dag har vi även försäkringsbolag, banker, IT-bolag samt researrangörer som kunder. Våra kundrelationer är så nära att vi nästan har en partnerskapsliknande relation”, berättar Ida Hemann, som är HR-chef i Benalmádena. Hon har arbetat hos Runway sedan starten för fem år sedan och har därför följt med företaget i den snabba utvecklingen och expansionen.
 
”I dag har vi nästan 400 anställda fördelade mellan våra avdelningar här och så hela Infonordic-delen”, berättar hon.
 
För ett par år sedan köpte Runway upp telemarketingföretaget Infonordic, då flera av deras kunder ville utvidga samarbetet till att även ha säljsupport.
 
”Det är många anställda, många företag och många uppgifter att hålla ordning på men med våra skandinaviska ledarskapsprinciper går det faktiskt bra”, försäkrar Ida Hermann.

Skandinavisk arbetsmiljö

Bakom Runway på Costa del Sol står ett spanskregistrerat bolag, men arbetsmiljön i det framgångsrika företaget är skandinavisk.
”80 procent av våra anställda är skandinaver och alla andra vänjer sig snabbt vid vår miljö”, berättar Ida Hermann och fortsätter: ”Vi valde redan från början att ha en mycket flexibel företagskultur med öppen kontorsmiljö vari cheferna sitter bland de anställda och är lätta att komma i kontakt med. Det var nytt för många men bra tänkt av företaget, för ska vi ha bra och långvariga relationer med våra kunder behöver vi även ha det till våra anställda.”
 
Alla de nya som har börjat i företaget under de senaste årens expansion har antingen rekryterats lokalt eller kommit norrifrån. Det är antingen yngre anställda som vill jobba ett halvår eller ett år eller så är det familjer som ser jobbet långsiktigt.
 
”Om det behövs hjälper vi nya med att få NIE-nummer, ger länkar till att hitta bostäder och skola till barnen. Utöver det hjälper vi gärna till med rekommendationer och tips för att få vardagen att fungera”, berättar Dorthe Heiberg från Runways personalavdelning. Hon ägnar sin tid till att hitta rätt folk till rätt arbetsuppgifter, samt till att ge dem en bra start: ”Alla får minst en månads träning och upplärning kring produkten innan de börjar och så gör vi hela tiden uppföljningar med utbildning. Det kostar men vi är inte rädda för att investera i våra anställda. Vi vill ha långa relationer. Av samma orsak har våra medarbetare bra möjligheter till att byta jobb internt, för att få nya utmaningar”, fortsätter hon att förklara. Hon sticker inte under stäv med att Runway även ställer krav, men å andra sidan är lönerna också bra till bra arbetstagare.

Tror på Spanien

Det har gått fort – och det gör det fortfarande hos Runway. Potentialen för det unga företaget ser ut att vara stor och det är det som magasinet Emprendedores” har uppmärksammat.
”Visst får vi nya kunder men vi växer först och främst för att våra nuvarande kunder växer. När de expanderar följer vi med”, förklarar Ida Hermann. Hon är säker på att södra Spanien är helt rätt plats för Runway: ”Det är attraktivt att leva och arbeta här. Vi ser tydligt hur skandinaver söker sig hit. Utan det intresset skulle företaget inte ha vuxit till vad det är i dag – det största skandinaviska servicenätet utanför Skandinavien. Allt är dock inte en dans på rosor. Vi har bra relationer med myndigheterna men kämpar konstant med nya krav från skatteverket, arbetsinspektionen och fackföreningarna. Men vi möter dem med huvudet högt för vi tror på Spanien och en god framtid här.”
 
Runway har kommit till Spanien för att stanna.
 
runway2
 
Runway har bara funnits på Costa del Sol i fem år men har redan drygt 400 anställda, och nästan 100 anställda i Torrevieja, nära Alicante.
 

 
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.