Det bara kör… i höghastighetståget

Om bara några år kommer tre fjärdedelar av Spanien vara förbundet med de nya höghastighetstågen. Med 1 500 km ny räls blir Spanien ledande bland EU-länderna med det nya tåget.

När krisen härjade för tio år sedan stannade 68 stora offentliga projekt upp. Men nya budgetar, nya krafter och ny optimism har på nytt blåst liv i de ”gamla” projekten. Det mest iögonfallande exemplet är utbyggandet av tågbanenätet för höghastighetståget AVE. De flesta som bor här känner till linjen Málaga-Madrid, som tar 2 timmar och 15 minuter att resa. Men om bara sju år kommer Spanien ha totalt 1 500 km ny räls för de moderna tågen. Inget annat EU-land kommer ens i närheten av denna siffra.
 

Spanien förbinds

Visserligen kommer en stor del av pengarna till projektet från EU:s kassa i Bryssel men även den spanska regeringen spenderar stora summor i denna nya infrastruktur. Ända sedan starten av 00-talet har alla spanska regeringar varit övertygade om att en bättre infrastruktur är A och O för den framtida tillväxten i landet liksom för sysselsättningen. Därför investeras det, bara i år, inte mindre än 2 700 miljoner euro i att få ut AVE-tågen till flera städer utanför de fem storstäderna Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla och Málaga, som haft dessa tåglinjer i flera år. De fyra milstolparna under åren fram till 2025 är sträckorna Madrid – Galicien, Valencia – Barcelona och Almería – Murcia/Alicante samt att integrera de nordspanska städerna Oviedo, Santander, Bilbao och San Sebastián i nätverket. Sistnämnda är extremt tidskrävande och dyrt på grund av landskapet som kräver många tunnlar och broar. Men byggena pågår för fullt och de första sträckorna kommer invigas redan om fem år – senast sju år, garanterar ministeriet för infrastruktur och offentliga anläggningar. Sett med andalusiska ögon är det positivt att bygget på sträckan Málaga – Granada har tagits upp igen. Sträckan kommer att gå över Antequera som, på grund av sitt geografiska läge, spås en stor framtid som centrum för andalusisk handel.
Den ”nya” restiden från Málaga till Granada kommer att ligga på mellan 50-60 minuter. I dag är restiden nästan den dubbla.
 

De glömda städerna

Det är svårt att göra alla nöjda men i Huelva och Jaén känner man sig speciellt besvikna – igen. Dessa två städer har, tillsammans med Cádiz och Almería, Andalusiens högsta arbetslöshet och har alltid kämpat med dålig infrastruktur till och från städerna. Och inte heller nu tas de med i planerna. Det är en klen tröst men ännu värre är det för regionen Extremadura, som liksom Andalusien, alltid kämpat för att inte ligga i botten mätt i välfärd och sysselsättningsgrad. Visserligen kommer Extremadura få sin första AVE-tåg-sträcka innan år 2025 men det blir bara med en kort sträcka på 200 kilometer mellan städerna Badajoz, Cáceres och Plasencia som utan vidare anknytning till varken Madrid eller Andalusien inte ger någon direkt stor mening i den globala bilden. Det kommer nog en dag – men först om ett par årtionden. De nya AVE-tågen kan köra 300 km i timmen, men det kostar och tar tid att få dem på räls.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.