Vad går du och tänker på Dr. Alban?
Hans namn är Alban Uzoma Nwapa men alla känner vi honom som Dr. Alban, som i början av 90-talet slog igenom stort med hitlåtar som bland annat ”Hello Africa” och ”No Coke” (1990), ”Sing Halleluja” (1992), ”Look Whos Talking” (1996). Han är tandläkaren som blev DJ, producent med eget skivbolag, klubbägare och inte minst musikstjärna, inte bara på de svenska scenerna utan även internationellt med sin eurodance/hip-hop reggae. Under hela 90-talet hördes hans musik på radion men sedan var det relativt tyst kring honom fram till 2014 när han tillsammans med Jessica Folcker uppträdde med ett bidrag i svenska Melodifestivalen, som kom på femteplats i den tredje deltävlingen.

 
Det går inte att sticka under stol med att killen som kom till Stockholm från Nigeria 1980 för att studera till tandläkare, och som jobbade som DJ på Stockholmsklubben Alphabet Street för att finansiera studierna, har gjort det bra. Hans världsomspännande försäljning når upp över 14 miljoner album, vilket har resulterat i sju gånger Silver, 30 gånger Gold och 30 gånger Platinum.
 
I dag är han 61 år. När En Sueco talar med honom en dag när regnet står som spön i backen på Costa del Sol skrattar han över att solen skiner och termometern visar på 23 grader i Stockholm. Han är precis hemkommer från en semester tillsammans med familjen. Men speciellt lugnt blir det inte länge. Snart är det dags för honom att packa resväskorna igen – det är dags för turné och han kommer bland annat att inta scenen Marenostrum Music Castle Park i Fuengirola.
 

På 90-talet spelades din musik överallt, men vad gör du nu för tiden?

Just nu har jag fullt upp hela sommaren med konserter i Europa. Det känns jättebra! Jag är fokuserad på att turnera och jag tycker om kontakten med publiken. Bland annat inkluderar mitt turnerande konserten Back to the 90’s i Fuengirola den 27 juli! Förutom det har jag 4-5 konserter inplanerade bara i Spanien och många andra i hela Europa.
 

Du har fullt upp med turnerandet. Vem är din typiska lyssnare i dag?

Jag har mycket ny publik, inte bara de som upplevde 90-talet utan även många 18–20-åringar och uppåt. Jag har speciellt många lyssnare i bland annat Tyskland och Ryssland.
 

Vad av din musik går hem hos lyssnarna i dag – och kan du avslöja din egen favorit?

Det som fortfarande är mest populärt är mina gamla hits som ”It’s my Life”, ”Hello Africa” m.m. Egentligen alla hitsen från 90-talet. Och vilken är jag mest nöjd med… det är ”Sing Hallelujah”.
 

Vad lyssnar du själv på?

Jag lyssnar mycket på radio, egentligen allt som svänger, och mycket reggae. Jag har ju alltid inspirerats mycket av reggae, vilket också hörs i min musik.
 

Vad tänker du på just nu?

Jag tänker alltid mycket på barnen och familjen och att alla ska ha det bra!
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.