Cudeca: Secondhandbutikerna med ett viktigt syfte
Det är fredag och klockan är 09.55. Utanför Cudecas nya butik i Los Boliches, precis bredvid saluhallen, står redan tre personer och väntar på att dörrarna ska öppnas. Carmen Rodríguez är butiksansvarig i Los Boliches-butiken och när hon slår upp dörrarna räcker en av de väntande över två kassar fulla med kläder.

”Varje dag tar vi emot begagnade kläder och andra saker, som t ex skor, leksaker m.m. Vi är tacksamma för allt som skänks till Cudeca. Här i butiken kan vi inte ta emot t ex möbler ringer man i förväg kan vi ordna med hämtning. Cudeca har också butiker med fokus på just möbler”, berättar Carmen, som arbetat för Cudeca i tre år. Carmen är anställd som butiksansvarig medan de övriga som arbetar i butiken är volontärer. Totalt har Los Boliches-butiken ca 36 volontärer. Cudeca ber inte om mer än en förmiddag eller eftermiddag i veckan, eller när volontären kan, så det är behov av många hjälpande händer. Systemet är likadant i alla Cudeca-butiker, vars intäkter går till driften av välgörenhetsorganisationen Cudeca.
 
Cudecas första butik öppnade i ett garage i Fuengirola för 27 år sedan.
”Intresset för våra butiker är stort, det kommer hela tiden in folk – både för att handla men även för att skänka begagnade kläder, både för att människor är intresserade av att stötta Cudeca samt för att det ligger i tiden med second hand. Denna butik (i Los Boliches, reds. anm.) öppnade i mars. Det är den senaste av Cudecas butiker. Förra året öppnades tre. Så nu har Cudeca inte färre än 22 butiker!”, säger Carmen med ett stort leende.
 
I butiken i Los Boliches, som är tidsriktigt inredd med återanvänt material (t ex pallar till hyllor och osålda golfklubbor som klädstänger) arbetas det efter de gemensamma normer som finns för alla Cudecas välgörenhetsbutiker. Det betyder att det finns noga utarbetade listor för t ex hur kläderna som tas emot sorteras – om de ska säljas eller gå till återvinning. I butiken säljs enbart felfria varor. För kläder gäller t ex: varje plagg synas noggrant och kläder med noppor, en fläck, kanske en liten söm som gått upp eller blekta, urtvättade färger går direkt till klädåtervinning liksom även kläder från kinabutiker. De kläder som klarar kontrollen prissätts efter en fast minimumprislista. Det tåls att säga att priserna är mycket generösa.
Så är det en massa merarbete att sortera ut kläder som inte kan säljas? Svaret är nej, Cudeca får nämligen betalt per kilo kläder som lämnas till återvinning! Så Carmen är noga med att säga att allt som skänks är välkommet.
 
”Butikerna är en mycket viktig del i Cudecas organisation. Intäkterna från butikerna utgör inte mindre än ca 39 procent* av de totala intäkterna”, berättar Daniel Beaudet, Cudecas butikskoordinator, och fortsätter med att betona att Cudeca alltid söker bidrag och volontärer: ”Butikerna är självklart viktiga för Cudeca, men är det så att man vill hjälpa till men inte vill eller kan vara volontär i en av våra butiker så finns det många fler alternativ. Bland annat kan man bli månadsgivare, och bidra med en för en själv rimlig summa varje månad, man kan arrangera något event, och som volontär finns det många alternativ: vård i hemmet, möbeltransport, hjälpa till i Cudecas center, köra patienter, transportera material. Ja, vi har alltid behov av volontärer! Så vill man hjälpa till kan man maila eller ringa Cudeca alternativt besöka sin närmaste Cudeca-butik för mer information.”
 

Detta är Cudeca

Cudeca grundades 1992 av Joan Hunt och är i dag en stor välgörenhetsorganisation. Cudecas specialitet är att erbjuda palliativ vård till patienter som lider av terminal sjukdom såsom cancer samt att erbjuda stöd till familjen genom sjukdomen och i sorgeprocessen. I Benalmádena har Cudeca ett hospice där människor i livet sista skede får vård och där även familjen får stöd. Andra tjänster som Cudeca erbjuder är ambulatorisk behandling av patienter samt hembesök.
Förra året gav Cudecas hospice vård till fler än 1 400 personer med svår cancer och annan sjukdom samt erbjöd stöd till fler än 2 500 familjemedlemmar. Sedan 1992 har fler än 15 000 patienter fått hjälp genom Cudeca. All Cudecas vård är kostnadsfri.Mer om Cudeca: www.cudeca.org, cudeca@cudeca.org, tel. 952 564 910

Solrosen som symbol

Solrosen som Cudeca använder som symbol, bland annat som pin vid deras populära Walkathons och som volontärerna bär i butikerna, är den internationella symbolen för hospice. Detta då solrosen producerar och sår många frön, vilket symboliserar de många volontärer som för med sig hopp till de sjuka och deras familjer. Den är en symbol även för att solrosen får styrka genom att fokusera på ljuset; solrosen följer och vrider sin blomma mot solen under dagen, för att när solen går ned, vända sig mot öster, för att så vänta på morgondagens soluppgång.
 
 
cudeca staff 
Maria Pinto (t.v.) och Mar Tejada (t.h.) är volontärer i Cudecas butik i Los Boliches och arbetar sida vid sida med Carmen Rodríguez, butiksansvarig, som denna dag får besök av butikskoordinator Daniel Beaudet.
 
 

Cudecas butiker:

Avda. Varcía Lorca (framför ishallen) Arroyo de la Miel
C/ Sierramar 3, Arroyo de la Miel (även möbler)
C/ Málaga 4, Coín
Avda. de Españam Estepona Playa
C/Ortega y Gassett 5 (bredvid Colegio ramón García) Estepona
Avda, Jesús Santos Rein (urb. Puebla Lucia) Fuengirola
C/ Puerta Nueva 3, Málaga Centro
Avda. Juan Sebastián Elcano 158, Málaga Echevarría
C/ Escultor Paco Palma 1, El Palo, Málaga
Paseo de los Tilos 30, Málaga Los Tilos
Avda. Ortega y Gasset, Polígono El Viso, Málaga (outlet)
Plaza María Guerrero 6 (vid Plaza de la Merced) Málaga
Avda. del Mar, local 7 (edf. Solymar) Marbella
C/ Almirante Carranza 15, Nerja
C/ Infante 46, Torre del Mar (möbler)
C/ Infante 21, (edf. Jamaica bajo) Torre del Mar
Plaza Unión Europea 11, Torremolinos (möbler)
Plaza de Andalucía, Torremolinos
Ctra. de Cártama 21-23 (nära Mercadona) Alhaurín El Grande
C/ Párroco Ildefonso López Lozano (bredvid saluhallen) Los Boliches
C/ Lagasca 18, San Pedro
(För öppettider och kartor m.m. se: www.cudeca.org)
 
*Cudecas årsrapport för 2018.
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.