Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dikena på bägge sidor växer många kaktusfikon; lämningar av ”invandrare” från Centralamerika som Columbus tog med sig hem efter en av sina fyra resor över Atlanten.
 
Den exotiska växten chumbera (som den heter på latin) kommer från Mexiko. Den togs inte till Europa för att den stickiga frukten var speciellt attraktiv att släpa med sig över havet utan för att växten var värd för en liten scharlakansfärgad skalbagge som användes i dåtidens kosmetikaindustri samt till färgning av textil. I Spanien är växten mest utbredd i Andalusien men den trivs även i de södra delarna av Valencia. En del kallar den för Musse Pigg-kaktus, det är lätt att tankarna vandrar iväg till Walt Disneys populära seriefigur när man ser alla ”öronen” som sticker upp. Detta är en växt som lätt sprider sig och den är nästan omöjlig att bli av med – varje blad som ramlar ned till marken slår nämligen rot och blir till en ny planta. Så skulle du vilja ha en ogenomtränglig häck mellan dig och grannen så kan denna växt verkligen rekommenderas.

Reducerar kolesterol

Frukten går att äta och den är faktiskt mycket god. Fruktköttet är gul-orange och har många små kärnor. Dessa kärnor kan gott och väl kan ätas när frukten är nyskördad men ju längre tid frukten lagras desto hårdare blir de. Frukten mognar om sommaren men genom att beskära busken direkt efter skörd kan man lyckas få en skörd till under senhösten eller vintern. Dessa frukter sägs vara extra söta och goda. De kan ätas som de är som efterrätt eller ihop med ost eller annan frukt. Skär av en bit i vardera änden, dela frukten i hälften och skrapa ur innehåller med en sked. Smaken påminner om melon och många gånger används frukten till sylt eller marmelad, som används både som smaksättning i glass och som tårtfyllning.
 
I många ökenlandskap är kaktusfikon den enda ätliga frukten som trivs och därför är den värdefull. På andra platser smittas den – med flit – med kaktuspest, då detta är den enda metod som visat sig effektiv för att bli kvitt växten. Dock har senare tids forskning visat att fruktens pektin är effektivt för att sänka kolesterolvärden, så kanske kommer denna växt bli mer uppskattad i framtiden.

Använd handskar!

Skulle du själv vilja plocka frukterna för eget bruk bör du först och främst se till att utrusta dig med tjocka handskar. Växten är täckt med många, tunna, nästan osynliga hår som lätt fastnar i huden och som orsakar klåda som kan hålla i sig i dagar. Dessutom har både frukten och bladen spetsiga taggar. Det kan vara bra att vara två personer när frukten skördas – en som klipper med en lång grensax och en som håller i en hink under frukten. Ett tips är att fästa en käpp eller liknande i hinkhandtaget så man slipper sträcka sig in bland taggarna.
 
Marmelad/sylt kan du göra så här:
2 koppar fruktkött från kaktusfikon
1/2 kopp apelsinjuice
1 matsked citronsaft
1 kopp socker
Lite finstrimlat apelsinskal
Koka allt tills det är mjukt.
Av Rikke Luell Printz

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco