SolarVenti – billigare och lättare solenergi

SolarVenti – billigare och lättare solenergi

SolarVenti erbjuder avfuktare och varmluftsventilation och drivs på Costa del Sol av Tom Duebæck, som har agenturen för Spanien och Portugal. SolarVenti, som är en dansk tillverkare, har sitt huvudkontor i Århus.
 
Vinter i Spanien – kallare än många tror
”Problemet med vintern här på Costa del Sol är de varma dagarna och de kalla nätterna. Varm luft kan hålla mycket mer fukt än kall, så när man har fönstren öppna och vädrar under dagen och sedan stänger fönstren på kvällen så kapslar man in fukten i bostaden. Mot detta hjälper SolarVenti-systemet då torr och varm luft blåser igenom bostaden och suger med sig fukten ut”, berättar Tom Duebæck.
 
Ny lag om solenergi
Den nya lagen om solenergi och egen förbrukning trädde i kraft i maj i år (2019) och har gjort det mycket billigare att låta installera solceller som kan leverera elektricitet till hela hushållet. Med den nya lagen får man nämligen skicka ström som man inte använder tillbaka till nätet och så avräknas detta en gång i månaden, varefter man betalar differensen.
 
Man får inte pengar för att leverera överskott men lösningen är nog räntabel för de flesta.
”Förr var det mycket administration och många avgifter som skulle registreras. Med den nya lagen spelar det ingen roll vilket elbolag du har, det fungerar. Beroende på storleken kan solcellspaneler installeras på en till tre dagar och har normalt tjänats in på mellan tre och ett halvt till fyra och ett halvt år.
 
I riktigt små lägenheter lönar det sig sällan på grund av den lilla plats som finns att sätta upp solpaneler på, som fyller 2 m2 (en villa behöver normalt sex till åtta paneler), dock finns det folk som väljer solpaneler även till små lägenheter, med hänsyn till miljön”, säger Tom Duebæck,
 
Man ska dock vara försiktig med alltför bra erbjudanden när det talas om intjäningspotentialen:
”Då alla företag ’beräknar’ det man kan spara olika rekommenderar jag ett personligt möte så att du får rätt siffror på den verkliga och ärliga delen du kan spara. Då vi officiellt har mellan fem och nio soltimmar dagligen här där vi bor finns det företag som utnyttjar detta och beräkningar det man kan spara på nio timmar, vilket är helt orealistiskt. Beräknat på ett år med ett genomsnitt av regndagar, moln m.m. är det mer realistiskt att räkna med max sex timmar om dagen”, avslutar Tom Duebæck.
 
0034 952 449 349
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.