Har du hela tiden mobiltelefonen till hands ifall en klient eller annan arbets- eller affärskontakt hör av sig? Känner du bekräftelse när du är behövd på arbetet och alltid ger det där extra av dig själv och din tid, för att få än mer uppskattning samt bekräftelse, och möter alla med ett stort leende? Händer det att du hyssjar samt ber nära och kära vänta medan du bara ska svara på ett samtal eller ett jobbmail? Och händer det att allt du orkar när du väl är hemma är att värma på gårdagens rester till ungarna för att sedan sjunka ned i soffan och kontrollera dina e-mail? Har du funderat på till vem och vad du skänker de bästa timmarna av din dag?
 
Detta har Sigge Ennart gjort. Känner du igen hans namn? Inte konstigt! Bakom sig har han en 35 år lång karriär inom journalistyrket, från skoltidningsskribent till chef, främst på Aftonbladet, där han också var med och skapade Aftonbladet.se. Men detta gör han inte mer. Sigge sa upp sig från en för många drömkarriär för drygt två år sedan och tidigare i år kom han ut med boken ”Ta det lite lugnare” – vilket är precis vad han gjort.
 
För att förstå varför ”Ta det lite lugnare” är fyra så värdefulla ord för Sigge behöver vi bara fråga vad förändringen från då till i dag har varit: ”Barnen har reagerat över att jag gör pannkakor mycket oftare! Och från att ha stått i lekparken med mobilen i ena handen och svinga en gunga med den andra är jag till och med tidig till att hämta barnen på dagis nu, utan att stressa!”
 

Karriären

Sigge visste tidigt vad han ville – han ville förmedla en bild till människor så att dessa kan fatta bra beslut i ett demokratiskt samhälle. Första steget in i journalistvärlden gjordes redan i skolan med artiklar för skoltidningen och senare skrev han för veckomagasin. Och även om han inte ser sig som en karriärist var det just karriär det blev när han tog klivet in som reporter till dagligen utkomande Aftonbladet, där han klättrade på chefsstegen och till slut blev en av dem som på 00-talet sjösatte Aftonbladet.se.
 
”Först när jag skrev för månadsmagasin kände jag ’wow’ att mina artiklar faktiskt trycktes, en slags bekräftelse varje gång, och när jag kom till Aftonbladet fick jag bland annat börja gå på kändissammankomster och träffa ’alla’. Min ’resa’ har varit rolig! Och med den teknologiska utvecklingen byggde jag och några till Aftonbladet.se, vilket var fantastiskt. Tänk dig en resa från att webbnyheter var okänt medie till att Aftonbladet.se blev Sveriges första och ledande nyhetskälla! Länge var ’vi’ det enda svenska nyhetsmediet på nätet då möjliga konkurrenter inte såg värdet i onlineprodukter. Därför vick vi också stora marknadsandelar och publiken. Aftonbladet.se tog nyheter och nyhetsproduktion i Sverige in i framtiden”, berättar Sigge, om sin karriär, innan han sa upp sig.
 

Drivkraften

”Jag tror att drivkraften i allt man skapar i slutänden är bekräftelse. Ta det från början – som journalist fick jag plats i tidningen – jag fick bekräftelse. Som arbetsledare var jag behövd och efterfrågad – jag fick bekräftelse. Att ha 50 personer människor i min arbetsgrupp i stället för bara mig själv för att genomföra mina idéer – det är bekräftelse. Och även det att telefonen piper hela tiden och inkorgen är full varje morgon är bekräftelse. Hela det att man är ’mitt i orkanens öga’ är bekräftelse”, förklarar Sigge. Så skrattar han och jämför jobbet på Aftonbladet.se som att sortera tvätt medan den snurrar inne i torktumlaren: ”Organisationen behövdes tas omhand samtidigt som produkten skulle levereras, samtidigt som vi väntade på att konkurrenter skulle kliva in på marknaden, samtidigt som produkten skulle utvecklas – jag behövde vara tillgänglig, alltid.”
 

Tankeställaren

Sigge berättar om flera exempel då familjetid fick ge plats åt jobbtid: ”Det kan ha varit en inplanerat picknik och just när det var dags kom ett meddelande om en bomb som smällt i London, och så var det raka vägen till jobbet. Mitt jobb var mycket så. I nyhetsbranschen förväntas det av en. Och när dagarna senare fylldes av mer affärer och affärsarbete med Aftonbladet.se fanns det inte heller tid för annat. Dock började jag där, när allt bara blev affärer, känna att jag kommit långt bort från journalistiken, som jag brann fö. Det var nog då som jag började fundera på att jobbet tog för stor del av mitt liv.”
I samma veva började Sigge dessutom se det han kallar för en artificiell värld, och att han levde mitt i denna. Detta är den värld där telefonen slutar ringa om man bara är borta från branschen för några månaders barnledighet – oavsett om man är kvinna eller man.
”Jag började ifrågasätta vad det är som omgivningen egentligen bekräftar och insåg att det inte är personen i sig själv som bekräftas utan rollen som personen har”, berättar han.
 
Ju mer Sigge lät tankarna cirkla kring detta desto mer började han också se att han gav de bästa av sina timmar till jobbet och inte till livet utanför jobbet.
”Jag hade en helt förvrängd bild av livet, där min identitet kopplades ihop med arbetsplatsen. Detta sker än mer om man varit på samma arbetsplats länge. Då blir det nämligen än svårare att bryta sig loss och förstå att man har ett värde utanför arbetsplatsen”, förklarar han.
Sigge kom till en fas då han insåg att livet är mer än bara arbete.
 

Ekorrhjulet

Allt som fått Sigge att hoppa av ekorrhjulet och trappa ned rent arbetsmässigt beskriver han i boken ”Ta det lite lugnare”, en relativt tunn och lättläst bok, som bara tar några timmar från början till slut. Men han vill poängtera att titeln är ”Ta det lite lugnare” och inte ”Ta det lugnare”.
”Jag har inte hoppat av det yrkesverskamma livet helt. Jag skriver fortfarande artiklar och så är jag delägare i en reklambyrå, men jag har omvärderat det viktiga i livet. I dag har jag lärt mig att känna en självkänsla i vad jag är i mig själv som person och inte i vad jag gör och levererar. Jag upplever att jag har mer lugn, harmoni och självkänsla, och även om jag inte är proffs i att vara närvarande är jag i alla fall mer närvarande än förr. Jag tror också att det smittar av sig på min omvigning och skapar ett lugn och en självkänsla, hos bland annat mina barn. Nu för tiden läser jag en godnattsaga och jag är en närvarande förälder, och jag tror att det hjälper till att skapa självkänsla hos barnen. Det är superviktigt! Och min äldsta dotter, 26 år, säger att hon ser att hela familjen är gladare nu jämfört med förr.
 

Reflektion

”Självklart var det skrämmande att ta steget och lämna den vardag som jag levde i med Aftonbladet.se, för som sagt, jag visste att antingen är man inne eller ute. Men man måste möta rädslan att inte få den dagliga bekräftelsen, status, prestige och strunta i vad grannarna säger om man fattar beslutet att sälja bilen för att kunna leva ett lite lugnare liv. Min rädsla var dock främst hur ekonomin skulle påverkas – skulle vi tvingas att sälja huset, hur skulle barnen påverkas, skulle de behöva byta skola, etc?”, förklarar Sigge som fortsätter med att säga att det visst går! Man behöver kanske göra några omprioriteringar i livsstilen, men det går: ”Vi har bytt ned oss men samtidigt bytt upp oss – i två olika världar! Vi håller på att sälja vårt sommarhus i Sverige och har köpt ett mindre radhus i Mijas, då vi kommer att bo i vinter, bland annat för att äldste sonen fått chans att spela fotboll i Furbol Origen Andaluz! Jag tycker att det är toppen – jag varvar ned och han får chansen att spela fotboll i ett bra lag! Men det ska sägas – att flytta till Spanien betyder inte automatiskt nedtrappning. Det finns många saker som kostar mycket på Costa del Sol såsom svensk skola, privat sjukförsäkring m.m.” förklarar Sigge, som på grund av familjen spenderat mer tid i Sverige under hösten, efter att spenderat majoriteten av sin tid i Spanien de senaste åren.
 
”Jag har inte ångrat mitt beslut. I stället ser jag att det varit bra för oss alla! Att vi bodde ett tag i Spanien blev också ett projekt för familjen, vilket dessutom förde oss närmare varandra. Vi utsattes för någonting helt nytt med nya, gemensamma utmaningar, vilket varit bra för oss”, ler Sigge som tillägger att han, om han trots allt skulle ändra på någonting, så skulle han tagit steget till att hoppa av ekorrhjulet tidigare.
 

Vad gör du nu för tiden?

När Sigge får den frågan så svarar han: ”Du menar vem jag säljer mina timmar till?” Svaret på det är att han i dag säljer sina timmar till sig själv. På det senaste har mycket tid lagts på boken, som nu börjar får reaktioner från läsare: ”Många har yttryckt att de tycker om att någon tar upp att vi bör ta det lite lugnare. Jag hoppas att människor inspireras till just det av boken samt och att den ingjuter mod hos läsarna att våga säga ifrån och sätta gränser, t ex att inte läsa e-mails kl. 22. Vi har ett val, och har haft det ända sedan vattenkvarnen uppfanns i Grekland. Då skrev grekerna att ’Nu äntligen kan vi jobba mindre’. Sedan sades detsamma med ångmaskinen, och datorn… men så har det inte blivit. I stället jobbas det mer, men med mindre reflektion, för datorera styr oss allt mer men datorer reflekterar inte. I stället gör de mer av samma sak snabbare, och så kommer vi in i ekorrhjulet, där samhällets förväntningar på oss planterar ännu mer av att fortsätta i ekorrhjulet hos oss.”
Sigge betonar att han tror att ekorrhjulet begränsar tankar och att det inte kan bli någonting stort av det, att vad människor i stället behöver helt enkelt är mer tid för det som är människan. Han funderar och säger att vi behöver börja prata med varandra, inte genom teknik utan träffas och prata. Och så säger han att vi bör börja hitta samanhang samt utöka den egna tiden på bekostnad av den köpta tiden – vilket alla i västvärlden kan göra, tror han.
 

Några tips från Sigge till att ta det lite lugnare

• Stanna upp – ta det lite lugnare och ge dig tid att reflektera.
• Våga tala med andra människor, vänner eller terapeuter.
• Hitta förebilder – andra som vågat ta steget att ta det lite lugnare.
• Skaffa ett sammanhang utanför ekorrhjulet – ”en ö att hoppa till eller fyr att styra mot”.
• Gör listor med delmål till att ta det lite lugnare.
 
Namn: Sigge Ennart
Född: 1958 i Kalmar
Bor: Sverige/Spanien
Familj: Fru och 3 barn (vara en dotter från tidigare förhållande)
Gör: Lever livet lite lugnare
Fritid: Mycket skjutsande till och från barnens aktiviteter
Hemsida: Ta det lite lugnare: www.tadetlitelugnare.se
 

VINN EN BOK!

En Sueco tillsammans Sigge Ennart lottar ut 3 exemplar av boken ”Ta det lite lugnare”.
Vill du ha chansen att vinna ditt exemplar? Skicka då ditt tips på hur man kan varva ned och ta det lite lugnare, ihop med ditt namn, telefonnummer och e-mailadress till: sara@norrbom.com
 
Märk ditt e-mail med: ”Vinn en bok”.
Tävlingen pågår fram till 31 december 2019.
Vinnaren dras bland inkomna tips och presenteras i En Suecos nyhetsmail den 10 januari 2020. Anmäl dig till nyhetsmailet här: www.ensueco.com/nyhetsmail
*Vinst hämtas på En Suecos redaktion hos Norrbom Marketing, Centro Idea, Ctra. de Mijas km. 3.6, 29650 Mijas.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.