Moms, priser och domedagsprofetior
Momsökningar, som enligt regeringen är nödvändiga för att få landets ekonomi på rätt köl, drabbar speciellt en av södra Spaniens viktigaste dragplåster, nämligen golfen. Även andra delar av semesterindustrin drabbas, om än inte riktigt lika hårt.
Momsökningen på golfen, från åtta till 21 procent, gäller från och med 1 september och i golfsektorn fruktar man att det kommer att grusa det välsmorda maskineriet. Stora bokstäver och armviftningar tas därför i bruk för att måla upp en skrämselbild om hur alla golfare kommer att välja billigare alternativ i framtiden, t ex östeuropeiska länder och Turkiet.
Men experter, som En Sueco talat med, menar att det inte finns någon orsak till att drabbas av panik, för semesterfirare, även golfare, ska nog komma till Costa del Sol även i fortsättningen. Så länge man behåller fattningen.
Momsen (den under den senaste tiden så utskällda IVA) på bl.a. hotellövernattningar samt restaurangbesök har stigit från åtta till tio procent, medan en golfrunda, hyra av buggy m.m. har ökat hela 13 procentenheter, från åtta till 21 procent, alltså hela 160 procent.
Spaniens konservativa regering förklarar detta med att golf är en sport och att alla andra sporter för ögonblicket (i skrivandets stund) har momssatsen 18 procent. De har alltså beslutat att alla sporter ska förläggas med 21 procents moms från och med den 1 september 2012. Det grundas på åsikten att även golfsektorn bör vara konkurrenskraftig nog till att kunna bidra med mer moms till statskassan.
Golfsektorn fruktar dock att konkurrenskraften minskas och att många av de tillresande, som kommer till Andalusien nästan enbart för att spela golf, fortsättningsvis kommer föredra resor till andra länder.
Trots klagomål till regeringen står beslutet fast och momsökningen är ett faktum.
I regionen finns 106 golfbanor varav några av de 73 bästa ligger längst kusten, mellan Sotogrande och Vélez-Málaga. Det uppskattas att 425 000 besökare reste till området under föregående år med avsikt att spela golf.
Optimism i golfsektorn
Hos myndigheterna och turistrådet är man inte oroliga. Under årets första hälft steg omsättningen inom golfbranschen med sex procent jämfört med samma period föregående år, och man tror inte att omsättningen kommer att stagnera eller falla pga. momsökningen.
”Förväntningarna på den kommande högsäsongen, som börjar i september, är fortfarande höga, det visar en undersökning genomförd av företagare inom sektorn”, meddelar Elías Bendodo (PP), som är ordförande för provinsstyrelsen Diputación Provincial de Málaga och för turistrådet Patronato de Turismo de la Costa del Sol. Fortsatt förklarar han att golfspelarna, allt inkluderat, spenderar i genomsnitt 250 euro om dagen, vilket är mer än alla andra besökare.
”Vi pratar om en sektor som omsätter 400 miljoner euro, 10 procent av den totala omsättningen”, fortsätter han och hänvisar till den årliga omsättningen i semesterindustrin generellt. ”Och 700 miljoner euro, om vi inkluderar restaurangbesök, transporter, inköp och andra fritidsaktiviteter”.
Kvalitet och räntabilitet
Isabel Borrego, statssekreterare ansvarig för turism, som tillhör industriministeriet, har sagt att momsökningarna är nödvändiga och att man vill göra sektorn mer konkurrenskraftig och lönsam, vilket betyder att den, som alla andra branscher, ska kunna bära en högre moms.
Alltså bör inte den höjda momsen skrämma bort golfspelarna. Tvärtom förväntar sig sektorn en ökning större än de sex procenten under årets sista sex månader, man har i alla fall fler reservationer nu för september och oktober än under samma tid 2011, informerar Elías Bendodo, som menar att kvaliteten på de många klubbarna redan är i ordning.
”Jag tror att man kan säga att golf på Costa del Sol är en perfekt produkt, tack vara den höga standarden och de många klubbarna”, säger tutristrådets ordförande, som dock inte avvisar att det inte finns plats för förbättringar. Denna förstärkning arbetar man på i form av en plan med 71 olika ”aktioner”, som bl.a. inkluderar marknadsföring av klubbarna och hela området.
Elías Bendodo lämnar ytterligare information om att de största marknaderna just nu är Storbritannien och de skandinaviska länderna. Antalet ryska turister ökade fram till juli med 40 procent jämfört med föregående år. Totalt förväntas omkring 57 miljoner människor fira sin semester i Spanien i år.
En framtid med utsikt
Generellt går det bra inom semesterindustrin. Spanjorerna själva har som väntat minskat sitt resande detta år på grund av den tröstlösa ekonomiska situationen, som många befinner sig i, men det kompenserar de utländska turisterna för. Fram till juli steg antalet besökande med 4,7 procent och de spenderade 5,7 procent mer pengar under sin semester jämfört med 2011. I bakhuvudet får man ha att föregående år för övrigt var ett riktigt bra år på grund av den så kallade arabiska våren, när många bokade om sina resor från t ex Tunisien och Egypten till ett spanskt resmål.
Även i den generella semesterbilden finns det med andra ord anledning till att vara hoppfull, och det är det många som är med tanke på framtiden.
Så mycket ska vi nu betala i moms
Så mycket mer moms, upp till 13 procentenheter mer, ska vi betala från och med den 1 september.
• Förr 18, nu 21 procent
Den så kallade allmänna momsen stiger med tre procentenheter. Den gäller bilar och andra fordon, kläder, skor, kosmetika, vin, alkohol, bensin, gas, hårda vitvaror, telefoni och Internet samt elektricitet.
Elektriciteten har därmed ökat med 86 procent under det senaste årtiondet.
• Förr åtta, nu 21 procent
Den allra största ökningen, var vanliga varor och tjänster blir ifråntagna den reducerade momsen och påläggs nu den allmänna momssatsen. Utöver golfen och andra idrottsgrenar gäller detta även kulturella arrangemang som konserter och biografer, blommor, konst och frisörbesök.
• Förr åtta, nu tio procent
Den reducerade momsen gäller hotell- och restaurangbesök samt vatten, matvaror utöver basprodukter, offentliga transportmedel, glasögon och kontaktlinser.
• Kvar på fyra procent
Den mycket reducerade momsen kvarhålls på medicin, böcker och basmatvaror. Moms på nya bostäder förblir fyra procent fram till och med december, när den stiger till tio procent.
Den höjda momsen förväntas bidra till omkring en tredjedel av de 102 miljarder euro, som är det belopp som skillnaden mellan intäkter och utgifter ska minskas med fram till 2014, enligt regeringens senaste sparplan.
Finansiell fakta och fallgropar
Bland de många utmaningar och hinder som Spanien står inför och som den konservativa regeringen, med statsminister Mariano Rajoy (PP) i spetsen, försöker att parera, finns först och främst:
Arbetslöshet för många
Nästan en fjärdedel av alla arbetsföra i Spanien står utan arbete. 5 693 100 är den aktuella siffran, vilket motsvarar 24,63 procent; den högsta i eurozonen. Bland unga under 25 år är arbetslösheten 53,28 procent.
Recessioner i kö
Den ena recessionen avlöser den andra och ingen tillväxt förväntas förrän tidigast nästa år.
Statsskuld
Enligt Internationella Valutafonden (IMF) ökar den spanska statsskulden i oroande fart. IMF menar att skulden, bara i år, kommer att öka till nästan 90 procent av bruttonationalprodukten på 1,07 billjoner euro, jämfört med 68,5 procent föregående år.
Genomsnittet i eurozonen är dock 92 procent.
Budgetunderskottet
Underskottet i statens budget 2011 slutade på 8,9 procent, medan EU tillåter ett maximalt underskott av endast 3 procent. Regeringen försöker nu att skära ned det till 6,3 procent för aktuellt år.
Regionernas slarv
De 17 autonoma regionerna står för knappt 40 procent av de offentliga finanserna och de har under de senaste åren spenderat allt för mycket pengar. Flera av dem hänger på konkursens yttersta kant. En del beräkningar visar att den samlade skulden uppgår till 140 miljarder euro.
Det var delvis beroende på slarv i regionerna som man i början av året upptäckte otaliga obetalda räkningar från 2011 i lådor och vrår, att statens underskott för 2011 var långt större än man först trodde.
Bankernas misär
De spanska bankerna har, antas det, omkring 176 euro utstående i oförsiktiga och dåliga lån, efter att bostadsbubblan brast 2008. Eurogruppen har redan erbjudit pengainstituten ett samlat lån på upp till 100 miljarder euro.
Räntor och hjälp
Räntorna på de spanska statsobligationerna har under de senaste månaderna legat på omkring hotfulla sju procent, som har varit smärtgränsen, då Portugal, Grekland och Irland har fått ta emot ordentliga hjälppaket från EU. Spanien fortsätter att motsätta sig denna hjälp.
Europas akilleshäl
Spaniens förmåga att betala sin skuld är vital för de europeiska bankerna och naturligtvis staterna. Spanien är snart skyldig ett par hundra miljarder till först och främst tyska och franska banker. Man räknar med att centralbanken har likviditet att rida ut stormen, åtminstone till 2013.
Rasande fans, besvikna spelare och frustrerad personal: Du svek oss!
Nu är det mycket tydligt: shejk Abdullah Al-Thani var inte mannen som han sa sig vara när han för två år sedan kom till Andalusien. Nog stod han i spetsen för företagskonsortiet Group NAS i Doha, nog visade släktträdet emirblod i ådrorna och nog sprutade oljepengarna i hans hemland Qatar, men varken hans mentalitet eller kassaskåp räckte till för att driva fotbollsstoltheten på Costa del Sol, La Liga-klubben Málaga CF.
Hans storslagna projekt om Málaga CF som storslagen klubb inom europeisk fotboll inom fem år är nu verkligen satt på ”stand by”. Kvar finns en klubb som, som alla andra verksamheter i ekonomiska tunga tider, genomgår en anpassning till situationen med avsked och åtstramningar inom organisationen. I spetsen för detta projekt har Al-Thani placerat en av sina betrodda direktörer i Group NAS, Moayad Shatat, född i Jordan, assisterad av Málaga CF:s utvecklingschef, Vicente Casado, som befordrats till generaldirektör.
De sitter mitt i en institutionell kris.
På spelarsidan hade man fram till och med den 20 augusti sagt farväl till Salomon Rondon som flyttade till ryske Rubin Kazan, Santi Cazorla till engelska Arsenal och Mathijsen till holländska Feyenoord. Alla tre landslagsspelare för respektive Venezuela, Spanien och Holland. Dessutom flyttade Apono till spanska Zaragoza. Spelare som Málaga CF sammanlagt sålt för 29 miljoner euro – en vinst i förhållande till deras köpesumma på endast knappt 6 miljoner euro.
Men hur kommer det sig att Al-Thani, fram till La Liga-avslutningen föregående säsong, 2011-2012, den 13 maj, på Estadio La Rosaleda kunde visa balans i bokföringen och efter den härliga säsongen med kvalificering till europeisk fotboll meddela nya spelarinvesteringar för totalt 150 miljoner euro?
Antingen är hans självförtroende så bra att han upprepade gånger blåser upp det, eller så går det uruselt hemma i Doha. Någonting som chockade alla var att han i slutet av juni uppvisade en sammanlagd skuld motsvarande 40-50 miljoner euro i Málaga CF. Denna var endast 15 miljoner när han övertog Málaga CF av familjen Sanz i juni 2010, för 36 miljoner!
Samtidigt klev Al-Thani in på de bonade golven hos borgmästaren Fransisco de la Torre i Málaga samt borgmästaren Angeles Muñoz i Marbella och han nätverkade med framstående personer inom Junta de Andalucía. På dagordningen fanns investeringar i en ny fotbollsarena i Málaga, en lyxhamn och ett hotell i Marbella.
Samt en fotbollsakademi.
”Jag har investerare med mig”, sa han under mötena.
Naturligtvis utgjorde han bra material för media. Han framstod som mannen som med stora projekt kunde ge Andalusien välbehövliga ekonomiska tillskott. Framtidens jobbtillfällen hägrade. Den driftiga shejken skapade avtal med TV-stationen Al-Jazeera samt UNESCO. Málaga CF skulle brännas in i Mellanöstern och tillföra en social och ansvarsfull image.
Det stora minuset i denna äventyrssaga blev att shejken visade sig vara en dålig betalare, någonting som snart stod klart för såväl spelare som övriga anställda. Trots det hölls ett enat, plikttroget yttre.
Första misstanken om problem nådde ytan vid La Liga-matchen i Málaga mot Osasuna, den 11 december 2011. En spelarstrejk var planerad, men avblåstes med lovord om omgående utbetalningar. De kom aldrig regelbundet och klubbarna Hamburg SV, Villareal, Osasuna samt River Plate offentliggjorde att shejken även var skyldig dem pengar, för spelarköp.
Med hot om nedplacering till division 2 och om att stängas ute ur Champions League/Europa League agerade Al-Thani: Han lade ut Málaga CF till försäljning och fick fram pengar genom att sälja spelare. Intäkterna från dessa täcker klubbens skulder och amorteringar på spelarlöner samt ger möjlighet för ett par nya spelare utifrån.
En intresserad köpare visade sig. Det var den albanske oljemagnaten Rezart Taci, Group Taci, som har storkapital från ryska och ukrainska investerare. Förhandlingarna fördes på advokatplan i Madrid och i Marbella, men Taci, som är mycket fotbollsintresserad och har investeringar i de italienska klubbarna Milan och Bologna, vågade inte. Taci litade inte på att skulderna i Málaga CF ”endast” uppgick till omkring 40 miljoner euro.
Al-Thani, som ohämmat har låtit sig hyllas av fans på La Rosaleda visar sig knappt mer i staden. Han har förlorat all respekt, från såväl de bonade golven som från gatan.
Supporterklubben Front Bokeron har vid ett tillfälle samlat fler än 200 personer till en demonstration för att stötta Málagaspelarna samt i protest mot Al-Thani.
Frustrerade supportrar har hoppat på sportdirektören Antonio Fernandez bil när han lämnade klubben.
Själv har Al-Thani sagt att han är otillfredsställd med de restriktiva spanska lagarna, det politiska maktmissbruket och korruptionen i TV-avtalen med La Liga, var storklubbarna Real Madrid och FC Barcelona favoritiseras.
Det har blivit vardag i Málaga CF.
Rotaryklubben i Fuengirola och Mijas donerar en bil till hjälporganisationen
Ningun niño sin techo (inget barn utan tak över huvudet) är namnet på en välgörenhetsorganisation i Tanger. Organisationen startades av Maria Rodrigues Almendros och riktar sin hjälp till gatubarn. Projektet får inga statliga anslag, så Almendros är helt beroende av hjälp utifrån. Det har hon nu fått från Rotaryklubben i Fuengirola och Mijas, som har donerat en bil.
Ningun niño sin techo är resultatet av Maria Almendros mångåriga kamp för gatubarn. Det hela började när hon reste till Tanger för att skänka kläder, mattor och mat till stadens gatubarn och kulminerade när hon för sju år sedan hyrde ett hus till 12 pojkar. Målet var inte att skapa ett barnhem, utan att ge dem den starka och kärleksfulla modern som de hade saknat på gatan. Idag har hon gett upp det bekväma livet i Marbella och arbetar för att hjälpa gatubarn utan föräldrar genom att ta hand om dem. Under Almendros vingar får barn i åldrarna åtta till 18 år fyra mål mat om dagen, sova i riktiga sängar, gå i skolan, de är rena och får dessutom gratis vård och tandvård. Idag arbetar hon inte längre ensam utan frivilliga har anslutit sig till hennes verksamhet och bagerier samt butiker skänker mat till huset. Allting är ett resultat av Maria Almendros hårda arbete. Dock är hon och barnen fortfarande helt beroende av hjälp utifrån varför alla bidrag är mer än välkomna.
Vill du hjälpa till och donera sex euro eller mer i månader, kontakta då Nina Jarlov på: ninajarlov@gmail.com.
Garzón försvarar WikiLeaks grundare, Assange
Den suspenderade spanska domaren från högsta domstolen, Baltasar Garzón, som är advokat för WikiLeaks grundare, Julian Assange, har uttalat sig om att han kommer att gå hela vägen i försvaret av sin klient. Om det blir nödvändigt menar han att han kommer att ta saken till Den Internationella Domstolen i Haag.
Innan Assanges presskonferens från Ecuadors ambassad i London, en scen som visades på TV över hela världen, träffade Garzón pressen utanför ambassaden. Han sa att han har bett de svenska myndigheterna om garanti att de inte kommer att utlämna Assange till USA, om han reser till Sverige för förhör i de två fall var han står åtalad för sexuella övergrepp på två svenska kvinnor.
”Han har aldrig försökt att undvika att stå till svars i Sverige, han ber endast om en del garantier, som ännu inte är uppfyllda”, sa Garzón.
Han förnekade kännedom om förhandlingarna mellan de brittiska och svenska myndigheterna.
”Det är någonting som jag inte känner till och det är inte vårt ansvar”, sa advokaten, vars arbete är att försvara Assange – även om Storbritannien nekar honom resa till Ecuador.
Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i den brittiska huvudstaden för att undvika att bli utlämnad till Sverige. Torsdagen den 16 augusti fick han officiellt asyl av Ecuadors president, Rafael Correa, men de brittiska myndigheterna nekar honom utresa ur landet för att resa till Ecuador. Så snart han kliver ut från ambassaden kommer han att anhållas och flygas till Sverige, säger man, samt det har gått rykten om att de brittiska myndigheterna kommer att ”invadera” ambassaden för att få tag i Assange, som står åtalad för en lång rad lagöverträdelser i USA.
Under den efterföljande presskonferensen, från en balkong på ambassaden, bad Assange USA:s president, Barack Obama, om att stoppa ”hetsjakten” på WikiLeaks och alla som är involverade i Internetsidan, som 2010 läckte utdrag av meddelanden från USA:s diplomater. Assange har ännu inte åtalats i Sverige, men enligt den spanska dagstidningen El País har anklagelserna mot honom solid grund.
Garzón, som blev känd när han beordrade anhållandet av Chiles före detta diktator, Augusto Pinochet, 1998, dömdes själv för lagöverträdelse i februari. Det skedde efter att han beordrat avlyssning av samtal mellan ledande politiker, företagare, som var anklagade i korruptionsskandalen Gürtel, och deras advokater. Efter avlyssningarna fann man att ca 24 miljoner euro hade satts in på schweiziska bankkonton som tillhörde de anklagade, men Garzón hade överträtt lagen och hans straff blev 11 års suspension som domare.
Men pinsamma internationella fall, som har alla ingredienser för att puttra under riktigt lång tid, är uppenbart ingenting som saknas på Garzóns advokatbyrå.
Priserna på bensin och diesel höjs igen
Priserna på bensin och diesel fortsätter att öka. Bensinpriset har sedan början av juli höjts med nio procent, så genomsnittspriset på en liter 95 oktan ligger nu på 1,39 euro. Priset på diesel har under samma period höjts med 8,56 procent och i genomsnitt kostar nu en liter 1,395 euro,
Sedan årsskiftet har priset på bensin höjts med 13,4 procent, medan dieseln har blivit 8,5 procent dyrare.
Oljebolagen hävdar att höjningarna beror på de höga oljepriserna på den internationella marknaden.
Den 1 september höjs priserna ytterligare när momsen på bränsle höjs från nuvarande 18 procent till 21 procent.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001