2025 – ett nytt år fullt av möjligheter

2025 – ett nytt år fullt av möjligheter

Vi har nu precis klivit in i ett nytt år och många väntar ivrigt på vad 2025 och framtiden för med sig till oss.

Så kaotisk som världen är just nu, är det omöjligt att förutsäga något alls. En sak som man kan lära sig i denna förvirrade tid är att leva i nuet och ta tider och dagar av motgång och medgång som de kommer. Vi måste vara centrerade och lita på oss själva och veta vad vi står för, utan att tro på olika mediers ställningstaganden, som berättar den eviga ”sanningen” för oss. När du tror på dig själv och sprider din livsglädje och tro ”smittar” du andra, som sedan å sin tur också hittar sin väg, och därmed sprider hopp och glädje i världen.

Låt ett nyårslöfte vara hälsosamma matvanor

Som utbildad sjuksköterska med många års erfarenhet som både sjuksköterska, hälsosköterska, biopat m.m. har jag sett att vad och hur vi äter påverkar både vår fysiska, mentala och emotionella hälsa, samt även spelar en stor roll för vårt beteende, uppförande och sinnestillstånd. Hälsa och välbefinnande är ett ämne som är mycket viktigt för mig i mitt arbete med många människor. Själv prioriterar jag min kost högt, men det verkar som om många, i stället för att titta på matens kvalitet, väljer de billigaste alternativen. Tänk på att allt som vi äter, från mat och stimulanser, påverkar hela kroppens kemi och därmed också vårt psyke.

Vardagens måsten och stress hör inte hemma vid matbordet

Hur vi äter påverkar oss i allra högsta grad. Vi bör äta vällagad mat av god kvalitet i en lugn miljö, i stället för att slänga i oss snabbmat. Det finns i dag väldigt många hot mot vår hälsa, men vi kan i hög grad skydda oss mot dessa genom att äta nyttig mat. När du äter vällagad mat i en lugn miljö känner du dig mätt och belåten, men när du äter snabbmat känner du dig bara stinn. Vi fyller magen med snabbmat utan att tänka på konsekvenserna. Snabbmat består ofta av stora mängder fett och salt, så risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom ökar.

Undvik också att köpa onyttiga snacks och mellanmål.

Var försiktig med sockret

Något som vi äter mycket, och som för en del personer är beroendeframkallande, är socker. Vitt socker är beroendeframkallande och skadar kroppen. Äter du mycket socker riskerar du att lätt drabbas av brist på olika B-vitaminer samt en del mineraler som bland annat krom och zink. Genom att begränsa ditt intag av socker främjar du en god tarmflora samt blodsockerbalans och så minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdom. Om du känner att du är beroende av socker och vill minska ditt sockerintag kan det vara en bra idé att helt avstå från socker i några veckor. Det minskar sockerbehovet. Men var försiktig så att du inte blir beroende igen.

Låt också bli konstgjorda sötningsmedel. Om du behöver sött kan du eventuellt använd stevia och/eller honung.

Undvik även vitt bröd, bakverk, godis, läsk och liknande.

Du kan välja att ersätta sockret med färsk frukt, som i stället innehåller många nyttiga och hälsofrämjande egenskaper. Andra alternativ till det ohälsosamma sockret är t ex valnötter, mandlar, nötter, osvavlade russin, citron och kanel.

Det pratas en del om honung, som ju har en hög sockerhalt. Själv tror jag, och jag har också läst det många gånger, att honung är hälsosamt i lämpliga mängder. Låt din konsumtion av honung vara max 1 matsked om dagen. Undersökningar har visat att honung har flera positiva egenskaper. Bland annat har honung en antiinflammatorisk effekt, den kan minskar smärta, irritation och sägs även förbättra minnet.

Det är viktigt att inte äta för mycket

Tugga maten noga. Ät långsamt, med måtta och var medveten om vad du äter. Och låt måltiderna huvudsakligen bestå av frukt och grönsaker. Använd bra fullkornsprodukter och begränsa konsumtionen av rött kött. Som proteinkällor kan du i stället välja mager fisk och fågel. Använd en bra olivolja till matlagningen.

Var uppmärksam på vad du dricker

Välj vatten som måltidsdryck. Jag rekommenderar dock att du inte dricker vatten under måltiden, eftersom jag upplever att folk ofta tar en tugga som de och sedan sköljer ner maten med vatten. Men det är viktigt att tugga maten ordentligt innan den sväljs. Och först därefter ska man dricka. Gör det till en bra vana att dricka 6 glas vatten om dagen. Undvik söta drycker med socker, även sådana som innehåller sötningsmedel. Undvik alkohol eller se till att bara dricka lite av god kvalitet. När du äter, pausa lite då och då och känn tacksamhet för att du kan äta den mat du vill ha.

För många år sedan läste jag en bok där författaren skrev att vår inställning till näring är mycket viktigare än vad vi äter eller hur mycket vi äter.

Vinterdepression och kostens roll

När det är vinter, mörkt och kallt finns det många som lider av depression med nedstämdhet, brist på energi, trötthet och brist på intresse. Du kan nå långt för att undvika vinterdepression genom att hjälpa dig själv med goda matvanor.

Du bör vara uppmärksam på vad du äter. En del saker som rekommenderas är nötter, ägg, kött och fisk, grönsaker, frukt, pasta, ris, avokado och olivolja.

Att äta en banan kan få dig på bättre humör. Banan innehåller nämligen aminosyran tryptofan och B6. Tryptofan hjälper till i bildandet av lyckohormonet serotonin. Tack vare tryptofan kan bananer hjälpa vid sömnstörningar samt dämpa ångest och lindra depression.

Gurkmeja, som även kallas curcumin, är bra mot vinterdepression. Det kan vara riktigt bra att ta nu när det är vinter, eftersom det också hjälper mot influensa, förkylningar och sinusproblem.

Kompletterande goda vanor

Var noga med att komma ut minst en timme varje dag även när det är höst eller vinter. Vinterhumöret kan också får hjälp av ljusbehandling, då du sitter framför en speciell lampa som lyser med konstgjort dagsljus cirka 30 minuter varje dag. Se till att sova tillräckligt. Sömn är viktigt och kan betraktas som både vän och välgörare, vilket är viktigt för humöret. Med dagens moderna levnadssätt är sömn något som ofta försummas.

Ta bra kosttillskott under vintern

Omnimin innehåller alla de nyttiga vitaminerna och mineralerna och är mycket lättupptaglig. Var noga med att ta vitaminerna direkt efter att du ätit.

Vitamin B-komplex är viktiga, de hjälper hela kroppen, nervsystemet och hjälper också till att ge dig energi och påverkar ditt humör. När vi blir äldre förlorar vår kropp förmågan att ta upp samt bilda en del vitaminer, fast din kropp fortfarande har behov av dem, och här är vitamin B12 ett av de viktigaste. Är du över 50 år, se då till att ta ett B12-tillskott i form av en sugtablett, då den absorberas lättast. Känner du dig tröttare än vanligt kan det bero på B12-brist. På samma sätt kan B12-brist leda till problem med balansen samt minnes- och koncentrationssvårigheter. Känner du dig tröttare än vanligt kan du eventuellt även ta lite extra B6, som minskar trötthet och känslan av att vara utmattad.

C-vitaminer har många funktioner i kroppen. De bidrar till bildandet av ben, tänder och bindväv samt hjälper huden att behålla sin elasticitet. Det förbättrar motståndskraften mot infektioner. Det är ett viktigt vitamin för immunsystemet. Därför kan C-vitaminbrist öka din mottaglighet för sjukdom.

D-vitaminer. Under denna mörka vintertid rekommenderar jag ett dagligt tillskott med D-vitaminer. D-vitaminer är viktigt för flera av kroppens funktioner. Har du brist på D-vitaminer kan du drabbas av muskelkramper, trötthet och ledvärk, och så ökar risken för benfrakturer.

Fiskolja. Se till att ta en bra fiskolja. Äter du blodförtunnande läkemedel är det viktigt att du pratar med din läkare om det först.

Selen och zink. Kom också ihåg att ta tillskott med selen och zink, som bidrar till immunsystemets normala funktion.

Magnesium kan vara ett bra tillskott att ta på kvällen, eftersom det ger vila till ofta stressade muskler. Har du magnesiumbrist kan du kanske uppleva att du har svårt att koncentrera dig, och att du ofta har dålig aptit. Du kan också uppleva små kramper i kroppen.

Det kan vara bra att ta dina vitaminer på morgonen. Vänta dock till dess att du har druckit ditt morgonkaffe, eftersom koffeinet i kaffet kan hämma upptaget av vitaminer och mineraler.

Q10 är ett enzym som kroppen själv bildar. Det hjälper cellerna att producera energi och fungerar samtidigt som en antioxidant. Det finns mest i hjärta, lever, njurar och bukspottkörteln. Det är ett koenzym som ingår i cellernas mitokondrier.

Brist på Q10 gör att det också är brist med energi till hjärtats arbete. Q10 finns i hela kroppen, men mestadels i hjärta, lever, njurar och bukspottkörteln. Q10 ingår i många vetenskapliga studier. Det är Q10 från Pharma Nord som används i undersökningar. Genom att ge selen och Q10 samtidigt har det bevisats att inflammation i kroppens vävnader minskar. Studier har också visat att livskvaliteten och hjärtfunktionen förbättras.

PQQ (pyrroloquinoline kinon) är en stark antioxidant som hjälper kroppens skydd mot fria radikaler. Det förbättrar också minnet och stärker immunförsvaret, samt förbättra humöret och bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. PQQ påverkar energiproduktionen och bidrar till ökad energi och vitalitet. Det har en viktig roll i bildandet av nya mitokondrier, som är cellernas energiproducerande organellerna. Äldre människor som vill försena åldrandeprocessen han ha nytta av PQQ.

Ett holistiskt förhållningssätt

Att kombinera hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och små dagliga pauser för tacksamhet kan göra det lättare att ta sig igenom vintern. Om det är möjligt, kan en resa till en solig plats, som en paus från vinterkylan, också ha en positiv effekt. När du kommer hem kan du sedan se fram emot att våren snart knackar på dörren.

Nu återstår bara att önska dig ett riktigt gott och friskt 2025!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.