Bostadsbloggen: Hur reagerar fastighetsmarknaden på Covid-19?

Bostadsbloggen: Hur reagerar fastighetsmarknaden på Covid-19?

Finns det risk för ny nedstängning?

Det är fortfarande spridning av Covid-19 i Spanien med över 1 000 smittade i hela landet. Merparten av dessa finns i norra Spanien och framför allt i Madrid, Aragon, Katalonien och Navarra. I mitten av augusti meddelade den spanska regeringen att man utesluter en ny nedstängning av hela Spanien, och man låter ansvaret i framtiden vila på de enskilda autonoma regionerna vad gäller regler och ansvar för en ökad smittrisk. Vi väntar nu med spänning på hur den andalusiska regionregeringen, Junta de Andalucía, kommer att hantera detta. En ny nedstängning skulle bli katastrofal för hela samhället.

Vad kommer att hända med bostadspriserna?

Nästan alla i branschen är överens om att priserna kommer att gå ned men man är inte alls enig om hur mycket. Enligt det spanska värderingsinstitutet Tinsa har priserna på bostäder på Costa del Sol sjunkit med cirka 4 procent sedan i mars månad och kalkylerar med ett prisfall på mellan 5-10 procent under 2020. Idealista, Spaniens största fastighetsportal, meddelar att säljpriserna i dag ligger cirka 6 procent lägre än före Coronautbrottet. Ingen vet exakt vad det kommer att sluta med. Man kan gå tillbaka till finanskrisen som började 2007 och jämföra med hur priserna under åren 2007-2015, då priset på många objekt gick ned mellan 30-50 procent beroende på fastighetens belägenhet. Detta stora prisras tror dock ingen kommer att ske i Coronakrisens spår.

Kommer det finnas tillräckligt med kunder i framtiden?

Här finns det nästan lika många teorier som det finns mäklare! Kommer det att finnas samma sug efter objekt i Spanien eller kommer spekulanterna att vilja avvakta och sätta drömmen om en bostad på Costa del Sol på framtiden? Antalet köpsugna kunder kommer säkerligen att minska den närmaste framtiden beroende på flera olika saker. Enligt Tinsa kommer det totala antalet fastighetsaffärer att minska mellan 20-30 procent under 2020. Aktuella siffor från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores visar att det är 53 procent färre affärer i år jämfört med 2019.

Mäklarbranschens framtid på Costa del Sol

Jag ser personligen mycket positivt på framtiden trots allt. Detta trots att många mindre mäklarkontor kommer att kämpa för att överleva. Vi kommer ihåg vad som hände efter finanskrisen 2007-2008. Hundratals, ja kanske till och med tusentals, mäklarföretag runt om i Spanien gick endera i konkurs eller lades ned. Enligt min uppfattning behövs också en sanering av mäklarbranschen på Costa del Sol. Det finns idag alldeles för många små mäklarföretag som inte kan erbjuda en professionell service till sina kunder och i vissa fall inte ens har ett riktigt kontor. Många av dem kommer att försvinna och det är bra för branschen, där de väletablerade företagen kommer att överleva och stå som vinnare i framtiden. 

Av Sven Källström

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.