Flygparkering i Teruel

Flygplatsen utan passagerare

Många av världens största flygbolag finns representerade här. Bolagen har skickat några av sina mest emblematiska flygplan, såsom Airbus A380, A340 och Boeing 747.

Hela tiden landar nya flygplan, men bara några få lyfter igen. Här finns varken incheckningsdiskar eller taxfreebutiker, och inga passagerare. Det handlar om Europas största parkering för oanvända flygplan.

Perfekt placering ute i ingenstans

Flygplatsen ligger i Teruel-provinsen, mellan Valencia och Zaragoza. Det är ett öde, nästan obefolkat område. Klimatet är torrt, perfekt för syftet, då flygplanen kan stå här länge med bara minimalt underhållsbehov.

Den invigdes 2013 för att just erbjuda flygbolagen parkering, underhåll och skrotning. Bolaget bakom heter Tarmac Aerosave, som är ett franskt konsortium, som specialiserar sig på denna ovanliga verksamhet, och som driver två liknande verksamheter i södra Frankrike.

De flygplan som först kom till Teruel var gamla eller kom från konkursdrabbade bolag. Det var inga passagerare som flög till flygplatsen i Teruel, och bara några få av oss hade hört talas om den, fram till att covidkrisen bröt ut 2020. När himlen över Europas tömdes på flygplan blev det trångt på landningsbanan i Teruel.

Krisen resulterade i ett mycket större behov av förvaring i Teruel, då många av de konventionella flygplatserna snart inte längre hade plats för fler flygplan.

Naturligtvis har krisen särskilt drabbat långdistansflygningarna, där de jättestora flygplanen används, och som fortfarande befinner sig på en nivå långt ifrån den som var före covidpandemin. Detta ser man även i Teruel.

Avresa med enkelbiljett

Bland de flygbolag som skickat några av sina flygplan med enkelbiljett till Teruel finns Lufthansa, British Airways, Tap Portugal och Iberia, samt flera andra bolag från andra världsdelar.

De skandinaviska flygbolagen har inte valt denna lösning. Både SAS och Norwegian säger att de främst haft sina oanvända plan stående på flygplatser i Skandinavien. Några enstaka plan från bägge bolagen har dock stått parkerade på andra, trafikoperativa flygplatser i Spanien. När det gäller SAS har det handlat om Castellón och Madrids Barajas, där även några av British Airways och Iberias flygplan står.

Större behov förväntas

Det är trångt på flygplatsen i Teruel. På områdets 350 hektar finns det plats för 350 flygplan, men nu utökas området till 195 hektar, varmed det blir plats för 490 flygplan, och en del av det större området ska tas i bruk nu under årets första månader. Utöver det har just en ny hangar invigts, där flygplanen bland annat kan målas och där det kan ges utbildning.

Tarmac Aerosaves arbete går inte längre ut på att bara plocka isär flygplanen och skicka delarna till återanvändning, det är inte en flygplanskyrkogård. I stället får de flesta flygplan här det underhåll som krävs för att de ska kunna användas igen. Hoppas man.

Det hoppet har redan infriats hos British Airways, som i början av året hämtade hem sina A380 för att börja flyga med dem igen.

Hur många fler det kommer, det vet man inte, och hur länge de andra flygplanen kommer att stå parkerade är osäkert. T ex Lufthansa överväger att aldrig låta sina 17 exemplar av A380 som står där lyfta igen, liksom de planerar att hålla sina A340 på marken ytterligare ett tag, och i stället låta dem stå kvar på deras långtidsparkering.

Även de väntar på bättre tider.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.