La Virgen del Carmen

Sjömännens beskyddare
Luften fylls av dofter från rökelse, blommor och hav. Det är trångt på gatorna. Det hela påminner lite om den spanska påsken men i mindre skala och med en lättsammare stämning, utan varken de bombastiska trummorna eller huvklädda tronbärarna. I dag, den 16 juli, är människorna som samlats glada, bärarna är klädda i vita sjömanskostymer. Helgontronen med madonnastatyn som bärs fram är en hyllning till La Virgen del Carmen, havets beskyddare och alltså sjömännens samt fiskarnas beskyddare, samt den spanska armadans skyddshelgon.

Det har redan hållits mässa som heder till jungfrun, i kyrkan vari madonnastatyn vilar övriga delar av året, och nu är det således dags för alla dem som inte fått plats i kyrkan att visa sin vördnad samt alla turister som samlats för att få en skymt av dagens huvudrollsinnehavare. Processionen leder från kyrkan genom stadens gator och torg ned mot havet.

Med rötter från Karmel
Enligt sägnen sträcker historian om La Virgen del Carmen sig tillbaka till 1100-talet då pilgrimer sökte sig till ett liv som eremiter på berget Karmel för att stå inför gud i ständig bön, inspirerade av profeten Elia i Gamla Testamentet, som på ålderns höst dragit sig tillbaka just där. La Virgen del Carmen var helt enkelt det skyddshelgon som dessa pilgrimer vände sig till under sin vandring till Karmel. Och det är också härifrån som Karmelitorden har sina ursprungliga rötter, alltså från berget Karmel, som ligger i dagens Israel.

Elia å sin del, enligt Första Kungaboken, som enligt historian ska ha begett sig upp på berget Karmel för att be samt skänka offergåvor, ska ha lovat Gud att överge guden Baal om Gud slutade torkan som härjade i landet. Vid en tidpunkt ska Elia ha fått en uppenbarelse om att när han återvände den sjunde gången till bön och botgöring så skulle det stiga upp ett moln ur havet. Och därefter blev platsen helig.

Med åren ska eremiterna där på berget ha börjat hänvisa till Jungfru Maria som just Jungfrun av berget Karmel.

Frisläppta från skärselden
Enligt karmelitertraditionen, vars rötter alltså sträcker sig tillbaka till eremiterna på berget Karmel, ska jungfrun ha uppenbarat sig 1251, just den 16 juli, inför ordens stormästare, vars handlingar och skapular tillägnades jungfrun Carmen. Jungfrun ska då ha lovat att på lördagen efter en persons död frisläppa denne från skärselden om personen burit hennes skapular med vördnad under jordelivet. En vördnad som erkändes av påven 1587 liksom av efterföljande påvar.

Det är alltså detta som ligger till grund för hängivenheten till La Virgen del Carmen, som spridit sig ut i världen, bland annat till Spanien. Och här äras hon alltså med firanden den 16 juli.

Madonnan förs ut på havet
Nu har processionen nått stranden och vattenbrynet, där bärarna fortsätter ut i vattnet. Där för madonnastatyn över till en båt dekorerad med ljus och vackra blommor. Runtomkring samlas både badande entusiaster och medlemmar från yrken med relation till havet samt blomsterutsmyckade fiskebåtar. Stämningen är lättsamt glad och det hela avslutas där i sommarnatten med en stor fest, med fyrverkeri, tävlingar och självklart mat som fisk och skaldjur.

La Virgen del Carmen firas längs större delen av Costa del Sol den 16 juli. Några platser är: Torre del Mar, Nerja, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Los Boliches, La Cala de Mijas och Estepona.

_____

Bada efter den 16 juli
Enligt traditionen bör det inte badas i havet innan den 16 juli. Detta är nämligen dagen då La Virgen del Carmen med sin närvaro välsignar och renar vattnet.

_____

Helgonbild på havsbotten i Málaga
I Málaga har dykarna sitt eget sätt att visa sitt helgon vördnad. 1981 förankrade ett par dykare nämligen en helgonbild på havsbotten. Så varje år sker det firande både över och under ytan i vattnen utanför provinshuvudstaden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.